Orkesterinjohtajan opit politiikkaan ja yrityselämän johtamiseen

Onko tuolla otsikolla mitään tekemistä todellisuuden kanssa – On ?

… siteeraan tätä kommenttiani Arvin blogiin politiikasta:

”Kukaan noista ei osaa yhdessä mitään. On vain eri sooloilijoita ja solisteja onnettoman kapellimestarin tahdittoman puikon alla.
Ja orkesteri soittaa korvia särkien nuotin vierestä, väärin, riitasoinnuilla, että yleisö pitelee korviaan, lähtee pois ja buuaa !
Suomen historian surkein orkesteri !

Maailma nauraa orpojen orkesterille ! ”

Sain idean Lahdessa kutsua Sinfonia Lahden ylikapellimestari Osmo Vänskän pitämään luentoa lehtifirman johdolle, miten orkesterin johtamista voidaan soveltaa yrityksen johtamiseen,  mutta myös politiikkaan.

Kapellimestarilla on edessään  partituuri, jossa on eri soittajien /ryhmien osuudet, painotukset, ajoitukset ja soolot kirjattu yksityiskohtaisesti osana kokonaisuutta- orkesteriteosta. Jokainen soittaja on alansa korkeinta osaamisen tasoa ja soittajalla on teokseen sovitetut nuotit edessään. Joku osaa teoksen ulkoa, mutta ei kapellimestarin puikon liikkeitä- johtamista. Tällä johtamisella syntyy joko hyvä tai huono tulos. Tämä on verrannollinen hallituksen ”orkesteriin”.

Tuo Vänskän esitys sai varauksettoman tuen yritysjohdossa, mutta myös henkilökunnassa, jotka kuulivat sen. Vain yhdessä, ammattitaitoisella ja kurinalaisella johtamisella syntyy tulos, josta yleisö antaa aplodit.

… oppositiona toimii ammattitaitoinen arvostelijakaarti, joka huomaa virheet ja joita arvosteluja  kapellimestarit ja orkesteri myös seuraavat ja ottavat opikseen.

Mutta yleisössä on myös oppositiota. Huonokäytöksinen oppositio ei taputa, buuaa ja kävelee ensimmäisenä ulos ennen aplodeja. Vinoilee asiattomuuksia somepalstoilla.

Nyt meidän poliittinen johtomme on kun Impivaaran kiveltä huutava lauma eripuraista peloissaan kiljuvaa sakkia, joka pelkää kauhuissaan lampaita ja lehmiäkin huutamalla- eikö kukaan meitä kuule !

11 vastausta artikkeliin “Orkesterinjohtajan opit politiikkaan ja yrityselämän johtamiseen”

 1. Oppositio hokee, että voi kun olis viulu ja että voi kun olis viulu.
  Ja kun niille sitten viulu tuodaan niin he hokevat, että voi kun osais soittaa ja että voi kun osais soittaa. 🤣

 2. Ei opposition, arvostelijoiden ja yleisön tarvitse nyt, kun kuunnella kuinka riitasoinnut rassaavat korvia ja, kun ei ole kapua missään, joka ei osaa mitään ja katoaa ykkösviulistin selän taakse pelkäämään johtamasta koko orkesteria.

 3. Aika sekaisin on johtaminen, kun työläisten pitää lakkoilla.
  Oikealla johtamisella heidät saataisiin puhaltamaan yhteen hiileen.
  Ei puhalla yhteen hiileen myöskään firmat jotka irtisanovat väkeään.
  Missä on firmojen taito myydä tuotteitaan ja saada työtä tekijöilleen…

  1. Ei siinä mikään ”johtaminen” auta, jos talous sakkaa eikä investointeja tehdä.
   Ei myöskään auta, jos kauppojen edetessä istutaan perseet penkkiin ja hankitaan sille työnantajalle maailmalla huono maine.
   Se johtaa jossain vaiheessa siihen, että töitä on vähemmän ja istuneet siirtyvät istumaan pysyvämmin.

    1. Se johtuu siitä, että demut yllyttävät ja ay-pellet haluavat näyttää, että Suomessa ei hallitse hallitus tai eduskunta, vaan ay-liike ja demut.

     1. Jaaja… tuo oli tavan mukaan monipuolinen näkemys taas kerran. Mitenkähän keksisin vastata tähän samaan neronleimaukseen taas uuden vastauksen ?
      Täytyy varmaan lähettää kysely ja e-mail Osmo Vänskälle !

     2. Tytti Tuppuraisen pitäisi kertoa SAK:n lakkokentsuille, että periaate ”SAK enste” on hanurista.

      Jos Unkarin omapäinen johtaja Orban saa kenkää maansa johdosta, niin hänen kannattaa hakeutua SAK:n lakkokentsuksi. Palkkaakin olisi luvassa melkein yhtä paljon kuin maamme pääministerillä.

      1. Olisi muuten.hauska tietää, onko SAK:!!a sijoituksia kansallissosialistisessa totalitaristisessa Kiinassa

       Elokapinaa tukevan hissiyhtiö Koneen liiketoiminnan kolmasosa tapahtuu kivihiiltä polttavassa Natsi-Kiinassa.

 4. Ihan tuohon Osmo Vanskän johtamiseen vrt. hallitukset Marin – Orpo.
  Marin piti kapellimestarin puikon ja orkesterin johtamisen hallussaan kunniakkaasti teoksen loppuun saakka. Kepun riitasoinnut harjoiteltiin uusiksi. Ja teos pysyi kasassa ja maailmalta tuli valtavat aplodit.
  …samalla…
  kateuden valtakunnasta Impivaarasta kuului hirveä lehmien ammunta (ammuminen). Sonnin sen olisi pitänyt olla.

  Nyt vain ykkösviulusti vinguttaa epävireistä vaarin vanhaa impivaaran viuluaan ja kapellimestsri kyykkii etsimässä puikkoaan yleisön penkkien perseiden alta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *