Sosiaalisesti huomattavasti oikeudenmukaisempi vaihtoehtobudjetti demareilta

Rakennusalaa tuettaisiin Sdp:n vaihtoehtobudjetissa eri toimin pahimman suhdannekuopan aikana.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman eduskunnassa 16. marraskuuta.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja Sdp:n puheenjohtaja. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

28.11. 15:00 | Päivitetty 28.11. 15:22

SUURIN oppositiopuolue Sdp haluaa kasvattaa valtion verotuloja ja ottaa 400 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin nykyinen hallitus.

Puolue peruisi myös hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan.

”Kun leikkaukset perutaan, myös toimeentulotuen ja asumistuen tarpeen kasvu vähenee merkittävästi”, Sdp toteaa vaihtoehtobudjetissaan, jonka se esitteli tiistaina.

Eduskunta käy keskustelun opposition vaihtoehdoista keskiviikkona.

SDP:N vaihtoehdossa verotulot kasvaisivat ensi vuonna 830 miljoonaa euroa verrattuna hallituksen budjettiesitykseen. Puolue siirtäisi verotuksen painopistettä ”maltillisesti” pääomatuloihin ja omistamiseen.

Ansiotuloverotuksen indeksitarkistuksen Sdp tekisi täysimääräisenä. Hyvätuloisille tarkoitetun solidaarisuusveron alarajan korotus peruttaisiin.

Työllisyysrahasto on esittänyt työttömyysvakuutusmaksujen alentamista ensi vuonna noin 1,4 miljardilla eurolla, josta 700 miljoonaa euroa on työnantajien ja 700 miljoonaa euroa työntekijöiden osuutta. Valtio ottaa ensi vuonna palkansaajien osuudesta 200 miljoonaa euroa tekemällä vastaavan suuruisen veronkiristyksen.

Sdp:n vaihtoehdossa työttömyysvakuutusmaksun 0,2 prosenttiyksikön alennusta vastaavaa osuutta ei kanavoitaisi valtiolle.

SDP:N vaihtoehdossa listaamattomien yritysten osinkoverotusta kiristettäisiin niin, että sen tuotto kasvaisi 430 miljoonaa euroa. Sijoitusvakuutusten ja niin sanottujen vakuutuskuorien vero toisi sadan miljoonan euron tuoton.

Myös Sdp on vasemmistoliiton tavoin huolissaan veroasteen laskusta, joka johtuu muun muassa siitä, että energiaveron, autoveron ja ajoneuvoveron verokertymä pienenee liikenteen sähköistymisen takia. Silti myös Sdp:n vaihtoehdossa veroaste laskee.

”Kokonaisveroasteen laskua tulisi vähintään pyrkiä hidastamaan ja käyttää sen tuomat lisätulot julkisen talouden tasapainottamiseen”, Sdp:n vaihtoehdossa sanotaan.

Hallituksen budjetissa olevan polttoaineveron kevennyksen Sdp peruisi, samoin olutveron kevennyksen. Ajoneuvoveron perusveron alennus peruttaisiin myös.

Sdp haluaa karsia ympäristölle ja ilmastolle haitallisia verotukia. Yksi lakkautettava olisi teollisuuden sähköistämisen tuki eli entiseltä nimeltään päästökauppakompensaatio, josta puolue laskee saavansa 150 miljoonan euron tulot budjettiinsa.

LISÄRAHAA Sdp laittaisi muun muassa koulutukseen ja opetukseen, esimerkiksi korkeakoulujen aloituspaikkojen esitettyä tukevampaan rahoitukseen. Myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen tulisi lisärahaa: Sdp siirtäisi Business Finlandin ja VTT:n rahoituksesta Suomen Akatemialle, yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.

Rakennusalan heikon tilanteen takia Sdp sorvaisi suhdanneluontoisia ja määräaikaisia tukitoimia, joilla autettaisiin alaa pahimman yli. Tuet kohdistuisivat kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon, asuntojen korjausrakentamiseen ja ensiasunnon hankintaan.

”Nyt ei ole aika yleiselle elvytykselle”, Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.Ensiasunnon ostajan verovapauden Sdp haluaisi säilyttää, kun hallitus on sen poistamassa. ”

——

Oheinen juttu on lyhentämätön kopio , ettei tulisi vääriä tulkintoja.  Se voidaan kuitenkin  tulkita, että hallituksen ohjelma on raakaa ja surutonta kurjistamista paitsi pääomatuloja ja tai muuten suuritiloisia. Tuo demarien vaihtoehto on huomattavasti oikeudenmukaisempi kaikille kuin hallituksen budjetti.

 

5 vastausta artikkeliin “Sosiaalisesti huomattavasti oikeudenmukaisempi vaihtoehtobudjetti demareilta”

 1. Vaihtoehto on meille Suomalaisille hyväksyttävämpi ja velanotto olisi pienempi.

 2. Mitä oikeudenmukaisuutta se on, että mennään toisen taskuille?

 3. Vihreiden vaihtoehtobudjetti oli mielestäni paras. Siinä oli erinomainen fokus niihin asioihin joista tulee tulosta.

  Demarien versiossa paistoi aate turhan lujaa. Se on perinteisten isojen puolueiden ongelma, järjenkäyttö sallitaan vain hetkittäin.

  1. Niin kepun, vihreiden kuin demarien kokonaisvaihtoehdot ovat huomatavasti järkevämpiä kuin hallituksen Suomen ajo suohon.
   Ne ovat järkevämpiä myös pääosalle hallituspuolueiden äänestäjillekin.

 4. Heikki, ystävä hyvä, asetat riman niin alas että siitä voi pyörähtää yli. Hallituksen budjetti on niin surkea että pari alakoululaista voisi jälki-istunnon aikana tehdä paremmin.

  Mutta vaihtoehtobudjeteissa on onneksi tasoa ja varaa valita. Ja niistä mielestäni vihreiden on paras. Se katsoo eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *