Israelissa kytee

Joku lauloi: ”ihmisiä on kuin muurahaisia…”. Kun tuota kuvaa katsoo niin kyllä ainakin Tel Avivissa näitä riittää, tyytymättömyys kansan kesken on noussut. Netanjahu ajaa maata diktaattorin tavoin, riittääkö kansan painostus vai yrittääkö Netanjahu kukistaa ”kapinan” väkivalloin, se nähdään vielä:

(Kuva: Visegrad24)

”Kymmenettuhannet ihmiset lähtivät sunnuntai-iltana Israelissa kaduille protestoimaan maan puolustusministerin potkuja. Laajoja mielenosoituksia on ollut muun muassa Tel Avivissa, Jerusalemissa, Haifassa ja lähellä Gazan rajaa.

Pääministeri Benjamin Netanjahu erotti puolustusministeri Yoav Gallantin sen jälkeen, kun tämä oli kehottanut keskeyttämään kiistanalaisen oikeusjärjestelmän uudistuksen eteenpäin viemisen kuukaudeksi. Netanjahun johtaman hallituskoalition ajamat lakiuudistukset kasvattaisivat poliitikkojen valtaa maan oikeuslaitoksen yli.”

Lähde:

https://yle.fi/a/74-20024295

3 vastausta artikkeliin “Israelissa kytee”

  1. Tätä tulee seurattua huolestuneena – kyllähän herra Net&Yahoo on saanut maan sekasortoon jo monta kertaa viime vuosikymmeninä. Pahamaineinen paskiainen on siinä. Linnassahan hänen pitäisi olla mutta on valmis heittämään koko kansan bussin alle että säästyy oikeudenkäynniltä.

    Voi vain toivoa että kaaos on otollista maaperää ratkaisuille jatkossa.

  2. Uudistus, jota Netanyahu ajaa, ei käsittääkseni kasvattaisi poliitikkojen valtaa oikeuslaitoksen yli vaan vähentäisi oikeuslaitoksen valtaa poliitikkojen yli. Israelissa korkein oikeus voi kumota parlamentin säätämän lain ja Netanyahun hallitus yrittää poistaa tämän vallan korkeimmalta oikeudelta.
    Vaikuttaa oudolta, että oikeuslaitos voi kumota uuden lain, senhän pitäisi vallan kolmijaon mukaan vain antaa tuomioita säädettyihin lakeihin nojautuen. Lainsäädäntövalta taas kuuluu parlamentille. Ei Suomessakaan korkein oikeus voi kumota uutta lakia.
    Israelin tilannetta kuitenkin selittänee se, ettei siellä ole varsinaista perustuslakia joten korkein oikeus valvoo että lait ovat sopusoinnussa kansalaisoikeiksien kanssa. Meillä Suomessahan asian hoitaa eduskunnan perustuslakivaliokunta. Muistetaan varmaan miten moni laki meillä on törmännyt juuri siihen ja joku nimittelikin valiokuntaa joskus ”perustuslaki takebaneiksi”, ilmeisesti uusi nimitys pilkunviilaajille. Mutta on selvää, että Israelissa asia koetaan suureksi. Muutos antaisi mahdollisuuden esimerkiksi uskonnollisille puolueillle saada läpi omia vaatimuksiaan vaikka naisten ja miesten erottelusta, nyt sellaiset esitykset kaatuvat kun korkein oikeus toteaa ne tasa-arvon ja siten kansalaisten perusoikeuksien vastaiseksi. Netanyahun on myös sanottu etsivän itselleen suojaa virkarikossyytteitä vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *