Paukkupatruunat poistuu, se tietää myös säästöjä.

”Paukkupatruunoiden rinnalle otetaan käyttöön uusi sähköinen järjestelmä. Järjestelmässä aseeseen kiinnitetään laite, jolla laukausta kuvaavat ääni ja suuliekki toteutetaan kaiuttimen ja LED-valon avulla. Pääesikunnan koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläisen mukaan hankinnalla lisätään koulutusmahdollisuuksia erilaisissa taistelutilanteissa. Nyt hankitun järjestelmän käytöstä saatavien kokemusten perusteella on mahdollista lisätä korvaavien laitteiden käyttöä tulevaisuudessa.”

https://puolustusvoimat.fi/-/paukkupatruunoiden-rinnalle-uusi-sahkoinen-jarjestelma

(Kuva: PV)

Tämä on hyvä uutinen, se tukee myös taistelusimulaattoreiden käyttöä. Rahaa säästyy varsinkin nyt kun patruunoiden hinnat ovat julmetun korkeat. On hyvä että voimme käyttää harjoituksiin kyseisiä laitteita. Se säästää oikeasti todella ison summan rahaa sekä mahdollistaa pitkäkestoisemmat harjoitukset kun  ei tarvitse laskea ammusten riittävyyden mukaan harjoitusten kestoa mikä on ollut ihan oikea ongelma jo pitkään.

19 vastausta artikkeliin “Paukkupatruunat poistuu, se tietää myös säästöjä.”

 1. Voihan siitä hyötyäkin olla, mutta toisaalta aseen potkaisu puuttuu ja lippaanvaihtojakin pitäisi harjoitella.

  Jossakin vaiheessa ongelmaksi voi tulla sekin, että räiskitään hulvattomasti kun ei tarvitse pelätä patruunoiden loppuvan.

  Entä logistiikan ja kätköjen harjoittelu, kun ei kulu patruunoita.

  Viime harjoituksessa joulukuussa eräs yksikkö tilasi radioteitse (salattuna) 1000 kpl rynkynpateja lisää – sitäkään ei enää tarvita.

  1. Ainakin tämä mahdollistaa lukemattomien laukaisukertojen järjestämisen, ei huolta loppuuko ammukset sekä kun harjoituksissa laite piippaa kun kundi tippuu on se autenttista ja taas lisää toistoja.

   Kovilla voi ampua sitten radalla. Patruunoiden hinnat on nykyään älyttömät…

 2. Tuossa practical porukan kanssa on menny itsellä patruunaa viimeisen 6 kk aikana todella paljon, se meinaa rahan menoa. Ei kehtaa vaimolle sanoa paljon se on ollut rahassa…😅👍🇫🇮

 3. Tavallinen rynkynpati maksoi vuonna 2021 luokkaa 0,30 €/kpl kun osti isommissa erissä. Nyt se on luokkaa 0,60 €/kpl.

  Enemmänkin saa toki maksaa.

  1. Nyt ihan hyvä rataharjoittelupatruuna maksaa tätä luokkaa:
   Sellier & Bellot 7,62×39 FMJ 8,0 g
   0,80 € / kpl

   Puhumattakaan suomalaisesta patruunasta:

   Lapua 7,62×39 FMJ 8,0 g
   1,83 € / kpl

   Itse ostin viime vuonna vielä Barnaulia 7,62×39 hintaan 0,23€ / kpl

   Kunnolla ostinkin….

    1. Se hyvä puoli on että kriisin aikaan se palautuu ”valmistajalleen”…

 4. Tuli mieleen tällainen AR-15 kivääri, jolla ammutaan molemmat silmät auki ja jossa linsseihin tulee punainen piste, jonka avulla sitten ampumatarkkuuden kai voi vähän teknisemmin/digitaalisesti säätää… Nämä lataavat ruutikaasun paineella uuden patruunan lippaasta, eli lippaanvaihtoja pääsee harjottelemaan, tosin ilmeisesti ampumaradoilla pääosin.

  1. Aika uudenaikaisen näköisiä laitteita nuokin ”automaatti” kiväärit minun silmiin.

   1. Itse kannatan ampumaurheilun harrastamista toisin kuin metsissä elävien otusten tai sodissa ihmisten tappamista.

    1. Ei kannata metsissä elävien otusten tappamista, mutta syöt hyvällä omalla tunnolla toisten tappamaa ruokaa…

     1. Juuri näin. Syön ruuaksi jalostettujen eläinten kuten siipikarjan sekä luomunaudan jauhelihaa tuttujen tilalta.

      Lisäksi vaikka ympärillä on armeijan ihmisiä, ihailen itse aseistakieltäytyjiä.

  2. Punapistetähtäimet ovat yleisesti käytettyjä tähtäimiä, jollainen itsellänikin on ollut runsaat parikymmentä vuotta.
   Niitä ei säädetä digitaalisesti, vaan aivan mekaanisesti, kuten normaaleja kiikaritähtäimiäkin.

   1. Osallistuin keskusteluun, väittämättä mitään muuta kuin mitä asiasta itse tiedän, ihan sillä, koska on mukava saada blogiinsa keskustelua epäsosiaalisen vaikenemisen asemesta, jota Suomessa osataan kyllä taitavasti. Minulle kun keskusteluun osallistumisen syy ei ole kilpailuvietti, jossa tärkeintä näyttäisi monille olevan se ”kuka tietää vastauksen” ja ”kuka on oikeassa” jne. mikä taas on omasta näkökulmastani on aika hassu tapa orientoitua keskusteluun.

    Ensin tuppisuina mökötetään ja sitten joko hyökätään hyperkriittisesti jonkun blogin ”vääryyksien” kimppuun tai ei kommentoida kuin omia tuttuja aiheita. Ja kaikessa kielteinen, valittava negatiivinen sävy. Kovin on harmaa maailma ihmisillä.

 5. Ovatko ne sähköiset simulaattorit ja muut korvaavat laitteet hyvinkin ilmaisia. Monta kertaa kun käy niin, että joku ilmainen laite, tai asia tuleekin kalliimmaksi.

Kommentoi