Osuimme pohjaan ja kaivoimme syvemmälle

Persut jatkoivat kestohittinsä toistamista: maahanmuutto alas, utopia ylös johon sikariporras totesi kestohittinsä: maahanmuutto ylös, verot alas. Luulin vuosia sitten maahanmuuttokeskustelun tason saavuttaneen pohjan. Nyt sitä pohjaa on kaivettu syvemmälle.

Kaksi totuutta, kaksi planeettaa

On naurettavaa väittää, etteikö persujen aiheessa olisi sopivasti tulkattuna kestävä pohja. Tietenkin on kansantaloudelle tuhoisaa tuoda maahan ihmisiä, jotka eivät osallistu yhteisiin talkoisiin. Työttömiä meillä on omastakin takaa. Hieman tulkinnanvaraisempaa, mutta osin faktoihin nojaavaa on huoli matalapalkkaisista. Tulkinnanvaraisuus tulee vaikeasta yhtälöstä: jos henkilö tekee matalapalkkatyötä ja saa myös tulonsiirtoja, onko hänen taloudellinen vaikutus yhteiskuntaan plussaa vai miinusta? Pintapuolisesti voi vaikuttaa miinukselta, mutta dynaamisten vaikutusten myötä se voi olla plussaa. Ei, en todellakaan tiedä vastausta, eivätkä tiedä persutkaan, eikä kukaan muukaan poliitikko. Tämä on mielettömän vaikea asia tutkia.

Samaan aikaan naapuriplaneetalla suomalaisen kansallispuvun modernisoinut Vesterbacka, apunaan veronkierron moniottelija Lundmark ja moni muu puhuvat myös sinänsä täysin faktaa. Monessa maamme huippuyrityksessä on vino pino ihailtavan suuria veroja maksavia maahanmuuttajataustaisia asiantuntijoita. He ovan parasta mitä maamme talous voisi toivoa. Tällainen maahanmuutto on ehdottoman tuettavaa ja on häpeällistä miten huonosti se hoituu.

Ja sitten se kolmas planeetta

Samaan aikaan planeetalla nimeltä maa, ihmettelemme näitä. Yksi puhuu 0 – 2 000 euroa kuussa tienaavista, toiset 10 000 euroa ja enemmän tienaavista. Huudetaan toinen toistensa ohitse kurkku kipeänä. Jos nämä tahot eivät olisi sekä maamme poliittisen suosion että taloudellisen elämän huipulla, voisin nauraa. Nyt en tiedä riittääkö edes tavallinen huutoitku. Näillä avuin keskustelu todellakin etenee, nimittäin peruutusvaihde päällä, silmät kiinni ja kaasu pohjassa.

En kuitenkaan haluaisi päättää tekstiä ikävään kulmaan, joten ehdotan että voisimme myös keskustella yhteisistä ongelmista. Mitäpä jos ensin puhuttaisiin niistä aiheista maahanmuutossa joista olemme samaa mieltä? Mitäpä jos korjattaisiin maahanmuuton ympärillä pyörivä harmaa talous, veronkierto ja ihmiskauppa? Mitäpä jos ryhdyttäisiin opettamaan maahanmuuttajille suomen kieltä? Mitäpä jos nopeutettaisiin Migrin toimintaa? Väitän, tai ainakin luulen, että näihin aiheisiin voisi saada melko laajaa vastakaikua pääosasta eduskuntapuolueita, lähinnä RKP pois lukien.

Kas, jos kaikista maailman aiheista juuri maahanmuutosta löydettäisiin edes pari yhteistä säveltä, olisi edes jokin pohja jolle rakentaa jatkoa. Erimielisyyden päälle ei voi rakentaa mitään, mutta edes pienen samanmielisyyden pohjalle voisi rakentaa pientä majaa. Jostain on pakko aloittaa. Vaikka jättäisi persut tyystin pois hallituspelistä, nämä samat aiheet koskettavat yhtä lailla myös muita suuria puolueita. Jostain heidänkin on aloitettava, sillä maahanmuuttopolitiikkaa ei oikein sopisi enää huonontaa.

4 vastausta artikkeliin “Osuimme pohjaan ja kaivoimme syvemmälle”

 1. Maahanmuutossa työnantajat haluaisivat poimia rusinat pullasta.
  Hieno idea jos toimisi käytännössä, mutta entä jos sen yhden perässä on päästettävä koko suku jotka asettuvat yhteiskunnan varaan?
  Toinen tekijä ns maahanmuuttajia käytetään alipalkattuina ja sillä alipalkalla ei täällä elä vaan tarvii yhteiskunnan tukea eli pitäisikö yhteiskunnan maksaa ns lisäpalkkaa työnantajan puolesta?
  Runsas maahanmuutto tuo mukanaan maahan sulautumattomia kuppikuntia josta seuraa levottomuuksia.
  Sopeuttaminen ja koulutus on monen sukupolven työ ja sillä on hintansa. Ruotsi yksi esimerkki.

 2. Ruotsi on tainnut onnistua maahanmuuttopolitiikassaan hyvin ja huonosti. Moniin töihin joihin ruotsalaisten selkä ei taivu on tekijänsä. Yksi esimerkki onnistuneesta maahanmuuttopolitiikastaan ovat sadat tuhannet suomalaiset vähän aikaisemmin.
  Että työnantajat poimivat rusinat pullasta lienee aivan ymmärrettävää, enemmänkin poimisivat kun olisi mistä poimia. Poimituille tulee lakien ja asetusten myötä antaa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin suomalaisille työelämässä.

  Humanitaarinen maahanmuutto on eri asia, Suomen yhtenä maailman hyvinvoivimmista maista on velvollinen inhimillisistä syistä ottamaan osansa pois hengenhädästä ja nälästä. Kuinka paljon otetaan ja mitä palveluja heille järjestetään on asia josta kulloisenkin hallituksen ja eduskunnan tulee päättää.

  1. Humanitäärinen maahanmuutto ei voi tarkoittaa rajoittamatonta elintasoturistilaumaa, millä ei tosiasiassa ole tarvetta turvapaikalle.
   Tästä on hyvänä esimerkkinä mm. Syyriasta ja Irakista tullutta sakkia, mikä voi turvallisesti lomailla entisessä kotimaassaan ja lähettää tyttärensä koulutettavaksi pakkomkulttuuriinsa ja pakkonaitettavaksi sinne.

Kommentoi