Työttönyysturvan suojaosan poisto on idiotismia

Hallitus aikoo poistaa työttömyysturvan suojaosan. Kun tähän asti on voinut työttömyysturvan lisäksi ansaita 300 euroa ilman että työttömyysturvaa leikataan niin jatkossa ei voi tienata latiakaan ilman että korvausta leikataan. Miten tämän on ajateltu muka edistävän työllisyyttä? Nyt työttömän on entistä vähemmän motivoivaa ottaa vastaan lyhyttä työpätkää. Miksi mennä muutamaksi päiväksi töihin kun  siitä ei jää juuri mitään käteen?

Ehkä keksitään vielä laki jonka perusteella työttömien kynsien alle työnnellään puutikkuja. Kyllä ne siitä työllistyvät!

31 vastausta artikkeliin “Työttönyysturvan suojaosan poisto on idiotismia”

 1. Tehdään päinvastoin. Otetaan käyttöön vihreiden Soininvaaran kansalaispalkka, joka maksetaan kaikille järjestäytymättömille ihmisille, työttömille, perheenäideille, mamuille, luusereille, samoin ehdoin kuin nyt työttömyyspäiväraha.
  Se tulee takaisin kulututuksen kautta työpaikkoina ja veroina.

  Toinen malli oli omani, jonka toimitin lama-aikoina 90- luvulla työministeri Ilkka Kanervalle. Vastasikin kohteliaasti virkamiespostina.
  Ajatus:
  Suomessa on riivatusti tekemätöntä työtä. Perustetaan ”Suomen työarmeija”, joilla on omat ”varuskunta-alueet” lähellä kaikkia. Ruoka, katto pään päällä. Työaika, sapuskat, työkalut, virka-asu ja kaluunat kaulassa ammatin mukaan. Pannaaan Suomi loistokuntoon.
  Se on kansalaisvelvollisuus 1 vuoden ihan kaikillle yli 18-v.

  No, arvaatte tietenkin, mikä oli vastaus.

  1. Tai mitäs jos koitettaisiin vaikka perustaa uusi Neuvostoliitto, sehän oli melkoinen menestystarina.

  2. Vuonna 2007 avustin vaalityössä työvoimahallinnon tutkijaa, joka oli päätynyt kannattamaan kansalaispalkkaa. Hän oli PS:n ehdokkaana. Jaoin hänen vaaliesitteitään talvilomani aikana postiluukuista jokaisessa Pirkanmaan kunnassa. En muista saatua äänimäärää, mutta valituksi ei tullut.

   Sinänsä oli mielenkiintoista tutustua Pirkanmaan kuntiin.

 2. Itse avauksesta olen kylä pitkälti samaa mieltä, suojaisan poisto on huono esitys, jota ei kannattaisi edistää.

  On aivan toinen asia sitten jos ja kun koko sosiaaliturvaa lähdetään muokkaamaan yhdeksi, nykyisestä viidakosta selkeämmäksi yhdistelmä turvaksi, että jos siinä ohessa esim. suojaosalle ei olisi enää tarvetta, mutta se projekti on todella pitkä ja aikaa vievä.

 3. Oikeistohallituksen toimilla köyhät ja työttömät kyykkyyn ja siten Suomi kuntoon?
  Levottomia aikoja kohti…

  1. Kyykkyasento on hyvä marjoja poimiessa. Naiset kyllä kumartelevat enemmän.

 4. Idiotismi on vahva sana, kun sitä käytetään kuvaamaan hallituksen tai opposition pyrkimyksiä lopetan lukemisen tähän sanaan törmättyäni

  1. Olen Norpan linjoilla tuon sanan kätyöstä. Voisi ilmaista asian vielä vahvemmin, mikä on halliutuksen ohjelman lopoutulos, jos se yleensä pääsee alkua pidemmälle.
   Työmarkkinat ovat niin levottomat, että antaas henkeä pidätellä.
   Yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus on se kompastuskivi ja iso.

   1. Hassu juttu, että kun vasemmistolla oli kaikki valta 4 vuotta ja siitä huolimatta yhteiskunnassa on epäoikeudenmukaisuutta, miksi eivät korjanneet asioita?

 5. Mielenkiintoista sinällään. Ylen politiikkaradiossa oli aihetta sivuten juttua, jota aamu-usvan seassa autoillessa kuuntelin:

  ”Orpon hallitus pyrkii menoleikkauksilla kohti vakaampaa valtiontaloutta, mutta seuraako miljardisäästöjen vanavedessä sekä poliittinen syysmyrsky, että myrskyisä työmarkkinasyksy? Entä kenen selkänahasta miljardisäästöt repäistään? Kiittävätkö vai kurittavatko palkansaajat Orpon hallitusta? Orpon hallituksen talouspolitiikan vaikutuksia arvioivat STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà, Suomen Ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja, sekä Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Toimittajana on Tapio Pajunen. ”

  —> https://areena.yle.fi/podcastit/1-66026285

 6. Norpan kanssa olen samoilla linjoilla.

  Ymmärrän haasteen – elää tuilla ja ottaa vain 300, eikä yritäkään tehdä enempää. Tämmöisiä on paljon.

  Mutta pitäisi enemmänkin nostaa rajaa ja laittaa keveä progressio, tukea YLÖSPÄIN, ei alaspäin.

  1. Minusta tämä on tempputyöllistämistä, kun sosialiturvaa hyväksikäyttäen vältetään kokopäivätyön ”kirous”.

 7. Olen jo kauan sitten ihmetellyt kuinka vaikeaa se mukamas olisi jos järjestelmää muutettaisiin niin, että mikäli työtön ottaa työtä vastaan niin se tulo ei vaikuttaisi korvauksiin kuin vasta seuraavassa tai sitä seuraavassa kuussa.

  Näin talouden tasapaino säilyisi, kunhan osaa käyttää ne ansaitut tulot sen mukaan, mutta se nyt jokaisen omalla vastuulla joka tapauksessa

   1. No sinähän se olet PerusSuomalaisten luku, kirjoitus ja lasku taidottomuutta höyryissäsi julistanut vuosikausia, joten pakkohan se on olla totta kun virheetön ja erheetön niin sanoo.

   2. ”No, sehän on persujen syy, kun eivät osaa lukea ja laskea, mitä niin paljon teksteissäsi naljailet.”

    Heikiltä belsebuubimainen viesti.

 8. Otetaan valtakunnassa uusi alku ja aloitetaan yleislakko. Vasemmistolaiset liitot lakkoilevat kumminkin ja sekoittavat koko valtakunnan.

  1. Niissä lakoissa ovat tehyt, opettajat jne. ja paljon muitakuin, vasureita ja demareita. Varmaan kokkareita ja persujakin vihreistä puhumattakaan. Se on nimeltään yleislakko pahimmillaan yhden kusipäisen hallituksen vuoksi.

   1. Poliittiset lakot ovat demokratian vastaisia ja helposti tuhoisia taloudelle.
    Sipilän hallituksen aikana ay:n taloudellinen väkivalta esti pienyritysten palkkauskäytännön kehittämisen joustoisemmaksi, vaikka demari Skinnari oli esitellyt periaatteen demarinuorille jo aiemmin kesällä.

    Vuoden 1956 kuukauden taloudellinen väkivalta teki vahinkoa kaikille osapuolille, sillä vauraus ei istumalla lisäänny.
    Häkit heilahtelivat ja muutamia syytettiin kapinasta.

    Metallialan pitkä lakko aiemmin oli ollut vielä vahingollisempi.

 9. Pitäisikö valtaa siirtää enemmän hallitukselta ja eduskunnalta AYlle, ainakin päästäisiin lakkoilusta

  1. Demokratian katkeroittamat vasemmistolaiset kiersivät kapinaa ja nurkista kuuluu jatkuvaa napinaa.

  1. Heh…hallitus ei ole tehnyt ensimmäistäkään lakiesitystä, ei ensimmäistäkään budjettia ja eduskunta on istuntotauolla.

   Sekasorto on katkeroituneitten hörhöjen korvien välissä, ei missään muualla.

 10. Juu, tässä puhuttiin vaan tuosta suojaosan poistosta. Voihan olla heitäkin, jotka laskelmoivat että tuki ja se kolmesataa riittää elämiseen. Mutta mihin suojaosan poisto sitten heitä kannustaa? Hankkimaan lisää työtä vai ei ollenkaan? Ja niitä, jotka eivät laskelmoi se ainakin kannustaa jättämään lyhyet työpätkät tekemättä koska niistä ei juuri vaivanpalkkaa saa. Muutenkin työttömyysturvalla olevia kannustetaan olemaan tekemättä mitään paitsi työhakemuksia tai työvoimatoimiston kursseja. Lukuisat ovat ne tapaukset joissa jotain vapaaehtoisesti tehnyt on saanut työvoimatoimistolta lausunnon ” ei työmarkkinoiden käytettävissä” ja korvaus on lopetettu.

  Kansalaispalkkaa on rajoitetusti kokeiltukin. Kivahan se varmaan olisi mutta liian kalliina pidetty järjestelmä. En usko, että sen toteuttaminen voisi tuoda siihen sijoitetut rahat takaisin.

  Toinen huono uudistus työttömyysturvaan on mielestäni lapsikorotuksen poisto. Suomi tarvitsee uusia veronmaksajia, syntyvyys on alhaisin verrokkimaihin verrattuna. Lapsiperheiden tukien vähennys ei siihen auta. Asiaa korjataan sitten maahanmuutolla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *