Nyt se kupla puhkesi

Viime vuosihan se oli, saimme  sen Kiurun ja muiden 15 vuotta suunnitellun Sote- ratkaisun. Paljonhan sitä haukuttiin ja paljon se aiheutti keskustelua, mutta, mutta, eihän siinä vielä ollut kuin pahan alku.

Eilenhän se kupla sitten puhkesi, Pirkanmaan hyvinvointialueen terveydenhoitosuunnitelma järjesteltiin ihan uuteen uskoon. Tosin se on vielä suunnitelma, mutta minä olen tämän aiheen ympärillä tottunut uskomaan sen pahimman vaihtoehdon mukaan tapahtuvan.

Pirkanmaalla toteutetaan kahden vuodeosaston lopetus, jää siis Valkeakosken lisäsi muutama muu. Mutta se pahin kuplan aiheutus, näitä terveuskeskuksia lopetetaan kahdeksasta kunnasta. Se on kova paukku, todella kova paukku, esimerkiksi meidän Urjalan kunnasta. Täällä minä joudun vähintäin kerran kuussa käymään laboratoriossa, verikokeissa, eikä minulla ole autoa, Ei sinne kulje edes linja- eikä junaa. Matkaa tulee 25- 40 kilometriä, en minä vielä tiedä minne, mutta paljon kumminkin , entäs sitten.

Nyt minulla vielä on auto, mutta monella muulla ei välttämättä aina ole. Mutta mitä tapahtuu pienille kunnille, ihan varmasti kuihtuvat pois. Yksikään järkevä ihminen ei muuta tänne ja nykyisetkin muuttavat pois. Todella surkea tilanne.

Pirkaanmaa on vain yksi maakunta, mutta nyt on kaava selvillä, että laitetaan suomalaiset löysään hirteen. Ollaan kuten muissakin kehitysmaissa. Kenen perkeleen syytä?

30 vastausta artikkeliin “Nyt se kupla puhkesi”

 1. Ikävä kyllä, en osaa olla yllättynyt.

  Sama tulee toistumaan muuallakin ja ainakin täällä Satakunnassa suunnitelmat ovat jo pitkällä, lopullisia päätöksiä vailla.

  Kyllä siinä luvattiin yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista kun Kiuru ja muut asiaa esittelivät, mutta realismin perään kuuluttivat monet asiantuntijat jo tuolloin.

  No hallitus ylenkatsoi kaikki kriittiset asiantuntijalausunnot ja nojasi omien asiantuntijoidensa mukavasti sopiviin lausuntoihin.

  Edellisen voi kuka tahansa tarkistaa julkisista asiakirjoista.

  Koko himmeli on suoraan sanoen aivan helvetillinen keitos, jonka korjaamisessa saattaa vielä käydä kuin entisen alokkaan asennon kanssa, pitää tehdä kokonaan uusi.

   1. Haukyt väärää puuta persukammoinesi, mutta eihän se ole uuttaeikä yllätävää.
    Kyllä tämä sote-roska on edellisen hallituksen aikaansaannos eikä nykyhallitus ole tehnyt yhtään päätöstä, mikä olisi tähä paskaan syynä..

  1. Lain tarkoitus on hyvä, mutta lain toteuttaminen onkin sitten aivan eri asia.

   Kun puuttuu raha, puuttuu tekijät jne.jne.

   Nythän oppositiossa huudellaan suu vaahdossa, mutta ihan saavat itseään syyttää, mutta koskapa vasemmistolaiset tekemisistään vastuuta kantaisivat?

   Kaikki on aina jonkun muun syytä ja siinä kyllä hallitus, Marin etunenässä oli vertaansa vertaansa vailla.

   Ikävä kyllä neljän vuoden sirkushuvit maksavat , ei ainoastaan rahaa vaan ihmishenkiä.

    1. En olisi paremmin osannut sotehimmeliä kuvata, huu-haa on oikein osuva, niin himmelin itsensä kuin myös sen läpi vieneiden kohdalla.

 2. Mika, pahaltahan tämä näyttää, varsinkin kun ainakin meillä on ihan toimivat tilat terveyskeskuksessa. Paljon varmaan muuttuu asiat vielä. Täällä pitäisi olla kuulemistilaisuus muistaakseni 23. 8 sinne vaan sitten.

  1. Kilpailun voittanut ehkä maksaa pienempää palkkaa ja järjestää korvaukseksi lääkäreille veronkiertomahdollisuuksia veroparatiisien kautta.

   Hukassa ollaan koko saatanan sakki.

  1. Mutta syy ei edelleenkään ole nykyhallituksen, jaan Marinin saki, mikä runnoi läpi tarpeettoman maakutahimmelin ja lisäsi menoja soteenkin ilman tietoa siitä, mistä ne maksetaan.

 3. Nuo on juuri niitä Aamulehden juttuja, jotka on tullut luettua etu- ja takaperin.

  Noissa perustustuslain pykälissä on paljonkin mielenkiintoisia asioita. Pitäisi niidenkin jotain vaikuttaa, kun kumminkin sitä rahaakin ON. Sitä vaan käytetään väärin, eikä kerrota kaikkea.

 4. Hieman vaikea suhtautua vakavasti kepulaisen kansanedustajan itkuun…

  Ketkähän tämän sopan keittivät?

  Poliittinen muisti on lyhyt ja joskus vielä lyhyempi.

 5. Tosi asia on kuitenkin myös se, että väki vähenee ja näin ollen joitain sulkemista on vääjäämättä edessä.

  Toinen tosiasia on, että lain hyvästä tarkoituksesta huolimatta, henkilökuntaa ei yksinkertaisesti riitä joka puolelle, joten sekin johtaa joihin sulkemisiin.

  Joku toki voi unelmoida, että sekin, kuten kaikki muutkin ongelmat ratkaistaan työperäisellä maahanmuutolla, mutta kannattaa jatkaa unelmointia.

  Tosi asia on myös se, että viime hallituksen soteuudistuksen mallissa, hallitus unohti rahoituksen, mutta kai se oli sitä ei velkaa tarvi maksaa ja korot pysyvät nollassa ajattelua.

  No lopputulos on nyt nokan edessä, joten kiitos siitä Marinin pääministeriksudelle.

 6. Sehän on ihan itsestään selvää, että soten seinistä leikataan, oli nyt itse nykymallista mitä mieltä tahansa. Kun ei ole varaa pitää terkkaria joka kylässä, niin ei vaan ole.

 7. Monta hyvää vaihtoehtoa hylkäsi moni hallitus ennen.
  Keskusta halusi nykyisen määrän joka sisältää ne RKP ruotsikieliset lisäksi. Hallitus teki päätöksen ja Orpo lupasi korjata valuviat.
  Omana kantana 3-5 keskusta olisi rittänyt. Aika korjaa joten pienet kunnat ensin karsintaan.

 8. Tamperelaisten on helppo karsia pieniä, ei se ole mikään ratkaisu, hoitoa nekin tarvitsevat.

  1. Sitä varten perustettiin tarpeeton maakuntahimmeli suojatyöpaikoiksi, maksatetaan kansalaisten terkkarimatkat kansalaisilla keskittämällä kaikki suuriin keskuksiin ja – entistä enemmän kyykyttämällä kansalaisia jonotuksilla, kun ennakoivaa terveydenhoitoa ei osata tehdä.

   1. Ennakoiva terveydenhoito on omissa käsissäsi: syö oikein, älä liho, kuntoile ja liiku monipuolisesti. Se on eri asia, jos sairastuu onnettomuuksissa tai syistä, joihin ei itse voi vaikuttaa.

    Mitään suojatyöpaikkoja ei sote ole tehnyt muualle kuin persujen valituspalstoille.

    Suomalainen on niin sairas ja vanhentuva, ettei siihen yhteiskunta voi auttaa verovaroillakaan ellei jokainen tee oman voitavansa. Ja nuoret läskistyvät ennen kokemattomalla tavalla.

 9. ”Mitään suojatyöpaikkoja ei sote ole tehnyt muualle kuin persujen valituspalstoille”

  Että tällaista, osoittaa jälleen kerran suurta asiantuntemusta aiheesta, mutta onneksi olet keksinyt ratkaisun sotesektorin ongelmavyyhtiin, kuten aiemmin esitit.

  Hieman ihmettelen miksi Marinin hallitus ja sotea valmistelleet työryhmät eivät lähestyneet sinua jo valmisteluvaiheessa?

  Olet kuitenkin piireissä ja omaat ratkaisut ongelmiin.

   1. Sinä ihan itse esitit lähettäneesi asiassa ratkaisuehdotuksesi eteenpäin.

    Itse olet myös lukuisia kertoja korostanut osaamisestasi lukuisilla aloilla, olevasi piireissä ja tuntevasi vaikuttajat, joten missä ongelma?

 10. En tiedä voisiko se viedä johonkin, jos päivittäisi omalääkärin/ hoitavan tahon kanssa omaa hoitosuunnitelmaa sen varalle, että on turvauduttava kotisairaanhoitoon tai muuhun… en heti tiedä, mitä itse tekisin. Huoli-ilmoituksilla voisi olla jotakin poliittista joukkovoimaa, jos niitä joku noteeraisi. Suomi on niin iso ja harvaan asuttu pläntti, että hankala spontaanisti tarjota kyytiä syrjässä olevalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *