Stalinin lehmät

Sofi Oksasen historiapainotteinen romaani Puhdistus (2008) oli räväyttävä Kirja, niin meillä kuin muuallakin.

Romaani sai, ansaitusti, Finlandia-palkinnon.

Luettuani ”Puhdistuksen” halusin lukea tämän Oksasen ensimmäisen romaanin ”Stalinin lehmät” (2003). Se oli ihan lukukelpoinen romaani. Vähän tekijänsä näköinen. Päähenkilö oli  puolisuomalainen, tai puolivirolainen nuori nainen, joka asui Suomessa, kärsi syömishäiriöstä, identiteettikriisistä ja vähän muustakin. Peili puuttui, vika oli milloin missäkin mutta ei koskaan neidissä itsessään. Itseironia puhutteli.

Stalinin lehmät tarkoittivat vuohia. Jos oikein ymmärtelin romaanin sanoman, ne tarkoittivat vähän muutakin.

Tuskin yllättyisin, jos tämä taitava naiskirjailija, Sofi Oksanen, julkaisisi kohtapian romaanin nimeltä ”Putinin lehmät”. Sellaiselle olisi, uskoakseni, sosiaalinen tilaus.

 

 

 

 

 

 

17 vastausta artikkeliin “Stalinin lehmät”

 1. Luin vastikään Jessikka Aron kirjan ”Putinin trollit”. Huh-huh, oli siinä sulateltavaa.

 2. Reilu kymmenen vuotta sitten olin illallisella Japanin suurlähettilään kanssa. Sofi Oksanen nousi keskustelunaiheeksi. Häntä samalla arvostettiin mutta useissa kansainvälisissä pöydissä vähän pelättiin, hänen suorasukaisuus herätti huolta. Suurlähettiläs itse tuntui olevan hyvin vaikuttunut Oksasesta.

  Silloin huolestuimme että miten käy diplomatian. Ja mitenkäs sitten kävikään.

 3. Olisi aihetta Sofin kirjoittaa vastapainoksi sille kuinka Venäjä kirjoittaa historiaansa uusiksi. Räikeä esimerkki siitä että johonkin venäläiseen kaupunkiin on pystytetty patsas Iivana Julmalle. Iivanahan oli Stalinin ja kommunismieliitin mielissä suuri sankari.
  Tämä miten Venäjän kansa on suuruudenhullua ilmeni jo Iivana Julman ajalla muun muassa niin että kun Iivana valloitti tataarien maan ja heitä tuhansittain kidutti ja tapatti lisäsi suuresti hänen ihailuaan kansan parissa. Kautta vuosisatojen on meno yhteiskuntamuodosta riippumatta ollut samanlaista ja on tänä päivä, venäläisen ihmisen sisin on mätä, totta kai poikkeuksiakin löytyy, valitettavasti pieni vähemmistö vain.

 4. Kasvoille vähän valveutunutta vettä ja eikun menoks wokeisteja haukkumaan 😀

  1. Kyllä Liisa olet viisas, liian viisas. Puheesi kielikuvien ja vertausten kautta on niin hienon kuuloista ja syvällistä että joskus on tunne kuin helmiä sioille nakkelisit.

 5. Pitää laittaa Stalinin lehmät ”korvan taakse” ja katsoa josko kirjastosta löytyisi seuraavalla käyntikerralla.

 6. Sofi Oksanen on kirjoittanut useita varsin hyviä kirjoja, sen lisäksi hän on esittänyt julkisuudessa useita kertoja mielipiteitään, jotka ovat osuneet ”naulan kantaan”.

  Toivon Sofille, terveyttä, pitkää ikää ja jatkuvasti aktiivisuutta taistelussa imperialistista roistovaltiota Venäjää ja kommunismia vastaan.

  1. Kiitos Lasse!

   Linkin takaa löytyy ihan hyvä Sofi Oksasen kirjoitus – jonka pitäisi panna lukija ajattelemaan mm. suomettumista ja sen seurauksia.

   1. Kyllähän sitä paskuutta voi romantisoida, vaikka suomalaisten nuorten naisten kustannuksella, virolaisethan ovat nöyrempiä ja viehkompia!

 7. Niin, kiitos Lasse; Sofi Oksasen nimihän on meille kaikille niin uusi, ettei sen kuluttaminen lainkaan tunnu kliseen loppuun hinkaamiselta ilmiselvään yhteiseen viholliskuvaan, Venäjään, tällä kertaa tässä passiivis-aggressiivisessa blogauksessa jopa teinityttöjen syömishäiriöillä agitoiden. Ei lainkaan alas vajonnut blogaus!

  Voin myös kertoa, apofaattisen negaation hengessä, etten ole katsonut Oksasen loppuun jauhetuista kliseistä tehdyn elokuvan alkupätkästä vajaata kymmentä minuuttia enempää, joiden jälkeen en myöskään katkaissut elokuvaa, enkä siirtynyt Youtuben videoita katsomaan.

  Lasse Kallo klo 12:18. Korjasin nimeni oikeaan muotoon. En ole mikään lassie-koira. Koitahan pysyä asiassa.

 8. Liisan asiaton kommentti poistettu.
  Hoitajalle terveisiä, että katsoisi vähän paremmin hänen peräänsä.

 9. Olen poistanut neljä Liisan kommenttia. ne olivat asiattomia ja trollaavia.

 10. Poistin Liisan kommentin. Syy sama kuin aikaisemissakin poistoissa.

  1. Jostain syystä ”liisa” ei näytä ymmärtävän tai ei tahallaan piittaa siitä, että blogissa käsitellään vain sitä aisaa, mikä aloituksessa on esitetty.
   Hän ei myöskään näytä ymmärtävän, että kaikenlaisen asiaan liittymättömän sekoilun poistaminen on jo siitä syystä perusteltua.
   Olen ollut aika pitkämielinen tässä suhteessa, mutta en lupaa sen jatkuvan.

 11. Poistin useamman Liisan nyt iltasella kirjoittaman kommentin. Älä kokeile enää.

Kommentoi