Kyllä duunari nyt kiittää – ay-pellejä

https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000010280329.html

”UPM aloittaa muutosneuvottelut lomautuksista”

”Neuvotteluilla varaudutaan yhtiön mukaan mahdolliseen tuotannon tilapäiseen sopeuttamiseen liiketoimintojen suomalaisissa yksiköissä, mikäli toimintaympäristön epävarmuus jatkuu.”

Tästä se alkaa ja usealla duunarilla ei sitten tilipussia enää tule.

Tätä  tosin ennustettiin jo ajat sitten, mutta eiväthän 50-luvulle jämähtneet ay-pellet piittaa, kun vallasta käydään taistelua – maksoi, mitä maksoi  – ja kenelle.

Kyllä se lakkoilu näyttää kannattavan….

11 vastausta artikkeliin “Kyllä duunari nyt kiittää – ay-pellejä”

 1. AY-liike sanoo että heillä ei ole vaihtoehtoja lakkoilulle, että neuvottelut eivät ole optio, voivat vain lakkoilla.

  Aivan kuten murhasta syytetty toteaa oikeudessa, että hänen oli pakko tappaa ex-vaimonsa.

  Oikeudessa tuo ei mene läpi.

  1. Eipä niin, mutta ay-jyrille ja -uskovaisille sekä tietysti demuille menee täydestä kuin väärä raha.

 2. SAK on ilmoittanut, että lopulta vain kahdesta hallituksen ajamasta muutoksesta se ei ole valmis neuvottelemaan: 1. paikallisen sopimisen lisäminen ja 2. poliittisten lakkojen rajoittaminen. Molemmissa kyse on mitä suurimmissa määrin AY-liikkeen johdon vallasta, ei niinkään tavallisen palkansaajan asemasta.

  Pari viikkoa sitten Yle teetti kansalaisille kyselyn, jossa vastaajat saivat listata 2 eniten vastustusta herättävää hallituksen ajamaa muutosta. Kyselyn perusteella eniten vastustusta kohdistuu ensimmäisen sairauslomapäivän palkattamuuteen (34%:lla vastaajista), lapsikorotuksen poistamiseen työttömyysturvasta (33%) sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen (33%). Kyselyssä SAK:n listaamat poliittisten lakkojen rajaaminen (15%) ja paikallisen sopimisen lisääminen (8%) jäivät kansalaisten näkemyksissä kauas kärkisijoista.

  https://yle.fi/a/74-20075266

 3. Toni taitaa osua naulan kantaan. Kompromissia voisi tehdä asioista joilla on merkitystä työntekijöille, ei epädemokraattisille sikarikerholaisille.

 4. Orpo voittais empatialla, mutta hänellä on vain ajatus jonka työnantajien sikariporras on ohjeistanut.

  1. Vaikuttaa siltä, että keskityt ajattelussasi vain suuriin yrityksiin, joista tuollaisia ”sikariportaita” voi löytyä. Hallituksen tavoitteen on kuitenkin parantaa erityisesti pienempien yritysten asemaa.

   Esimerkiksi SAK:n vastustama paikallisen sopimisen laajennus ei koske suuryrityksiä, jotka ovat järjestäytyneinä työnantajina jo oikeutettuja paikallisen sopimiseen, vaan sen vaikutukset kohdistuvat lähinnä pieniin vain muutaman työntekijän yrityksiin, joissa yrittäjäkin tyypillisesti huhkii hommissa muiden mukana.
   Myös monet muut hallituksen ajamat muutokset vaikuttavat enemmän pienessä muutaman työntekijän yrityksessä, kuin satoja työntekijöitä työllistävässä suuryrityksessä. Esimerkiksi henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen voi nousta monelle pienyritykselle hyvinkin tärkeäksi, koska pienessä yrityksessä yksikin virherekrytointi voi pahimmillaan kaataa koko firman. Ja ainakin itse uskon tuon virherekrytoinnin riskin vähentävä pienten yritysten halua kasvaa ja palkata työntekijöitä.

   Jo useita vuosia suuryritysten työllistämien työntekijöiden määrä on ollut laskussa ja pienten ja keskisuurten yritysten kasvussa. Näyttäisi siis siltä, että työllisyyden kannalta on tärkeää rohkaista pieniä ja keskisuuria yrityksiä kasvamaan ja palkkaamaan uusia työntekijöitä.

 5. Opponoin: hallitus – nykyinen, edellinen tai sitä edeltänyt – ei ole ajanut pienimpien yritysten asiaa millään tapaa.

  On helppo mieltää maailma yksinkertaisesti. Joku mieltää että muslimien vihollinen ovat juutalaiset tai kristityt, vaikka oikeasti heidän kuvassa ylivoimaisesti pahin vihollinen ovat ateistit. Miellämme, että EK:n vihollinen on AY-liike, vaikka sen ylivoimaisesti pahin vihollinen ovat pienimmät (mikro- ja yksin-)yrittäjät.

  EK ajaa 500+ hengen yritysten asiaa. Yrittäjäjärjestö ajaa tulkinnasta riippuen noin 20+ hengen yritysten asiaa. Kukaan vallassa oleva ei aja tätä pienempien yritysten asiaa, vaan tekee kaikkensa heikentääkseen sitä. Kuten vaikkapa Sipilä aikanaan.

 6. AY taitaa olla ainoa joka puolustaa työläistä – sitäkö tosiaan halutaa ettei ole tahoa joka auttaisi työläistä?

 7. Lähipiirissä kolme pienyrittäjää. Nyt ajetaan vain isojen asiaa kuten edellä. Isoilla on jo nyt kaikki mahdollisuudet eli haluavat niiden lisäksi vielä päästä sanelemaan lisää siihen viimeiseen eli työläisen lakko-oikeuteen.
  Kun työläinen ilmoittaa lakosta niin työnantaja ilmoittaa lomautuksista jne.

 8. Paikallinen sopiminen on suomalaisen työntekijän ryöstö ja potkut.
  Eiko hallituksen valopäillä sytytä, mistä tämänkin vastutustamisessa on kysymys ?

  Syrjintä | Ulkomaalaiset istuttavat Suomen metsiä alle neljän euron tunti­palkalla: https://www.hs.fi/talous/art-2000010273670.html

  .. ja se Tampereen Sulkavuoren tunneli – Aki Hyrkkönen pääurakoitsijana ja muutaman euron tuntipalkkaa aliurakoissa ulkomaisille työntekijöille.

  … ja mitä vielä on pimennossa ja mikä olisi seuraus…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *