Kaukana tulevaisuudessa…

Tällä kertaa aikakoneeni ei ole pajalla vaan erinomaisessa kunnossa. Tein pikavisiitin Suomeen vuonna 2534 ja vilkaisin läpi tuoreimmat uutiset. Jaan nyt yhdeen niistä kanssanne, suoraan Ylen illan pää-neuroholo-uutislähetyksestä.

Työ jatkuu

Toimittajamme Manuela Ahonen teki pikaisen lentomatkan Suur-Rauman pitäjän ehkä kuuluisimpaan saareen, Olkiluotoon, tapaamaan paikallista julkkista. Haastattelussa Pertti Perttinen XVII, ydinvoimalan huoltoinsinööri.

Pertti, kerrohan mitä päivääsi tänään kuuluu.

– ”Niin, kyllähän sitä vähän kakkua tuossa lounaan päälle saatiin, kun juhlistamme huoltokatkoksen muistopäivää. Eipä se töitä toki keskeytä. Pikkuisen on vielä hiottavaa, mutta kyllä tämä huoltokatko etenee ihan mainiosti. Muutaman päivän lisäviive tosin tulee.”

Tätä huoltokatkoa on kestänyt jo reilusti yli 500 vuotta. Ydinvoimasta on siirrytty fuusiovoimaan 2100-luvulla ja myöhemmin fuusiovoimasta nollapiste-energiaan. Olkiluodossa ei ole tuotettu energiaa lähes 450 vuoteen, eikä sen tuotannolla ole enää merkitystä. Miksi yhä jatkatte työtä?

– ”Tuota joo, onhan se toki tekniikka vähän kehittynyt mutta kun työ nyt on melkein valmista niin kyllä se viimeistellä kannattaa. Uuden voimalan kanssa nyt vain on hieman uusia haasteita, ei tässä sen ihmeellisempää. Pöhköltä se tuntuisi jättää melkein valmis työ kesken, vaikka joku Kotkan herra jotain sieltä parlamentista nyt huuteleekin.”

Pertti Perttinen, tämä huoltokatko alkoi esi-isäsi esi-isän toimesta. Kun ydinvoimateknologian koulutus lakkautettiin 2090-luvulla, tietotaito on siirtynyt perheessänne polvelta toiselle. Jos nyt todellakin saat huollon pian valmiiksi, kuten olet neljäkymmentä vuotta luvannut, ja edeltäjäsi sitä ennen, onko vihdoin aika lopettaa suvun perinne?

– ”Kuten olen arvon toimittajalle koittanut sanoa, tämä on tosiaan lähes valmista. Toki on hienoa lukea suvun kronikoista historiaamme tämän tärkeän huoltokatkon parissa. Onhan niiden sivujen välissä paljon. Yhdeksän maailmansotaa, kaksi ufojen hyökkäystä, yksi euroviisuvoitto, muotisuuntauksia laidasta toiseen ja kahdeksankymmentäviisi Paavo Väyrysen presidenttiehdokuutta. Mutta Olkiluoto, se kestää, siitä me Perttiset pidämme huolta. Tämäkin huoltokatko valmistuu aivan lähipäivinä.”

Kuitenkin tietojemme mukaan seuraava polvi on jo opettelemassa jatkamaan työtäsi…?

– ”No juu, tytärtä olen tässä kymmenisen vuotta kouluttanut ydinteknikoksi. Sinänsä tämä huolto nyt on kuitenkin ihan pian valmista, mutta onhan se nyt viisasta aina miettiä vaihtoehtoja. Jos vaikka loukkaisin sormeni niin hyvä että joku voi jatkaa. Varautuminen on viisautta, siksi tämäkin huolto sujuu mainiosti.”

Ja takaisin Pasilaan

Kiitokset toimittaja Ahoselle sinne Suur-Raumalle. Olkiluoto kolmosen huoltokatkon arvioitu valmistumisaika on siis ensi viikon torstaina. Tämänpäiväisen myötä kyseessä on viideskymmeneskolmastuhannes lykkäys alkuperäiseen valmistumisaikatauluun.

Ja sitten sähkeisiin. Helsingin kylä on viimeistelmässä sopimusta Areenan lunastamisesta. Siirrymme nyt yli neljäsataa vuotta sitten luhistuneen areenan muistomerkille kuulemaan tuoreimmat…

2 vastausta artikkeliin “Kaukana tulevaisuudessa…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *