Kuhaa

Huomenna lähden veskulle uistelemaan jos on edes kohtalaisen hyvä sää. Tavoitteena on saada kuhaa, mutta hauki ja ahvenetkin kelpaa. Sähköperämoottori on voimanlähteenä ja samalla reissulla käydään enonsaaressa paistamassa nuotiomakkarat.

Tuo kuha on minulle vieraampi saaliskala, kun meidän kesämökkijärvessä, jossa pääasiassa kalastan, ei sitä ole ollenkaan.

Niinpä, jos huomenna ahti antaa kuhaa, niin otan mielellään vastaan herkullisia valmistusohjeita esimerkiksi Pohjolan Kallelta, Putkisen Jussilta ja kaikilta muilta.

10 vastausta artikkeliin “Kuhaa”

 1. Kuha on hyvää kaikilla tavoilla. Sopivasti pönttöön mahtuva mittakuha on herkkua savustettuna. Kuhasta saa myös helposti ruodottomia ja nahattomia fileitä pannulla paistettaviksi.

 2. Valitettavasti kuhan valmistaminen syötäväksi ei kuulu minun osaamisalueeseeni. Eiköhän löydy asiaan perehtyneitäkin.

  Ahvenesta, särjestä, piikikkäästä säynävästä ja joistakin muistakin kaloista on tullut tehtyä sapuskaa, mutta en todellakaan ole minkäänlainen asiantuntija kalastuksessa, enkä kalasapuskoissa.

  Minun ”leipälajini” on oikeastaan sotahistoria.

 3. Juhani kyllä sotilaankin olis hyvä osata, metsässä saattaa olla pikku järvi ja aina saalista saa pioneeri onkella .
  Kuha on upee kala ja siitä voi periaatteessa tehdä vaikka mitä no herne keittoa siitä ei tule .
  En tosin ole koskaan sellasta kokeillut terv tepivaari

 4. Timo; Karir jo tuolla mainitsikin savustuksen, kunnollinen savustin, hyvää tulee.
  Kuivaan kalan ja pintaan öljyä. Savustusaika n tunti/puoli kiloa, kuhalla pääsääntöisesti kolmisen tuntia; lämpötila ei saa ylittää 100 astetta. Sitten 10% suolaliuokseen lämpimänä, siellä puolisen tuntia.
  Toinen tapa olisi fileerata kuha ja tehdä rautapannulla (paras) paistaen. Voi/öljyseosta 1rkl, molemmin puolin paistaminen. Ripaus suolaa ja pippuria ja kalan ollessa kypsä, päälle ruokakermaa ja syömään.
  Varustaudun kalareissulle kylmälaatikolla ja sinne n 5sm kerros jäämurskaa (kylmäkalletkin ajavat saman asian).
  Kalan tainnutan heti ja katkaisen kiduskaaren, muutaman minuutin kuluttua kylmälaatikkoon. Suolistan kalan aina ennen rantaan tuloa.
  Kuhan fileeraus on hieman harjoitusta vaativaa, ei kuitenkaan mahdotonta kunnon välineillä (ei mitään Fiskarsin kiinalaisia). Kuhan kylkiruodot kun menevät siten, että ne päättyvät sinne mahaontelon pintaan. Tarvitaan taipuisa ja hyvin hallittava fileerausveitsi.

 5. Timo Lennart kun kala onnea ei saa toivottaa, toivotankin vain kireitä siimoja terv tepivaari

 6. Mukavasti tuli kuhaa tänä aamuna; n 16,5kg. Ei valittamista kun muistaa asiakkaitteni tilaukset. Kaikki muuten haluavat filettä, en muista myyneeni pyöreää kalaa sitten aikoihin. Eri asia sitten savustetut kuhanpätkät ja koko kalat. Niilläkin on kysyntää (pöytävalmista).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *