Venäjän sekaantuminen USAn pressanvaaleihin

Kohu ei tunnu laantuvan. Nyt on aiheesta kirjoitettu myös Wikipedia-artikkeli ja suomeksi.
Mutta miten luotettavia ovat lähteet (tai niitten puuttuminen)? Edelleen käytetään ilmaisuja ”suurella varmuudella” ja ”kohtalaisella varmuudella”.

Yhdysvallat syytti Venäjän valtiota Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentivaaleihin kohdistuneesta vaikuttamiskampanjasta, jonka presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti määräsi.Yhdysvaltain tiedusteluvirastoista CIA ja FBI arvioivat ”suurella varmuudella”, sekä NSA ”kohtalaisella varmuudella”, että Putin ja Venäjän hallinto pyrkivät auttamaan presidentiksi valitun Donald Trumpin valinnan mahdollisuuksia silloin, kun se oli mahdollista saattamalla ulkoministeri Clintonia huonoon valoon ja rinnastamalla häntä julkisesti epäsuotuistasti suhteessa Trumpiin.[1] [2]

Kivat kaverit?

Yhdysvaltain selvityksen mukaan Putin halusi mitä todennäköisimmin saattaa Clintonin epäuskottavaksi, koska Putin on syyttänyt häntä yllyttämisestä joukkomielenosoituksiin Putinin hallintoa vastaan vuoden 2011 lopulla ja vuoden 2012 alussa, ja koska Putin kantaa kaunaa niistä kommenteista, joiden Putin lähes varmasti katsoi väheksyvän itesään.[1][3] FBI:n mukaan hän vihasi Clintonia niin paljon, että hänellä oli selvä preferenssi vastaehdokkaan hyväksi[4]. Selvityksen mukaan hakkerit murtautuivat Demokraattien kansallinen komitean tietoverkkoon ja varastivat sähköposteja, jotka myöhemmin julkistettiin WikiLeaksissa.selvennä

Lähde: Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin 2016 – Wikipedia

8 vastausta artikkeliin “Venäjän sekaantuminen USAn pressanvaaleihin”

 1. Virallisen Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin keskustellaan ja väitellään vieläkin kiivaasti USAn mediassa. Jos jotain on tapahtunut, niin kysymyksessä tod.näk. on yksityisistä hakkereista eikä näistäkään ole vielä esitetty pitäviä todisteita. Jos näitä on, niin yhdistäminen Kremliin näyttää vaikealta.

  Viimeisin kohun aihe on Facebookissa ja Twitterissä ostetut mainokset. Esim. FB:ssa väitetään käytetyn US$100.000 kahden vuoden aikana mainontaan, jonka voidaan tulkita palvelevan Venäjän intresseitä ja/tai hyödyttävän Trumpia. Ajanjakso on kuitenkin pidempi kuin mitä voidaan kohtuudella katsoa vaalikampanjan kestävän.

 2. En tiedä on ryssät vaikuttaneet USAn vaaleissa Trumpin hyväksi.

  Se on kuitenkin päivänselvää, että Venäjä käy hybridisotaa demokraattisia länsimaita vastaan. Siihen kuuluu informaatiosota, hakkerointi, jne.

 3. Yksi asia on sataprosenttisen varmaa: Venäjä on sekaantunut USA:n presidentinvaaleihin viimeisen puolen vuosisadan ajan vähintään. Yhtä varmaa on että USA on sekaantunut Venäjän vaaleihin niin kauan kun modernilla Venäjällä vaaleja on ollut.

  Kysymys on vaan millä tavoin siihen sekaannutaan. On aivan naurettavan turhaa väittää viattomuutta tässä kummankaan puolen.

  Kysymykset ovat mitä tästä voidaan todistaa, ja miten paljon tästä on vain yritystä saada huomio pois Clintonin ihan todellisista virheistä mitä hän teki ja jotka paljastuivat. Trump voi olla yksi pahimman luokan virhe ihmiskunnassa, mutta ei se tee Clintonista viatonta, jos ehkä vähemmän viallisen. Tuo on soppa jota halutaan herkästi maustaa Venäjällä, jotta ei tarvitsisi puhua itse asioista.

 4. Kaikkihan on mahdollista. Olin kuitenkin tyytyväinen kun Clintonin eukosta ei tullut USA:n presidenttiä. Trump on arrogantti mies, mutta päälinjoissaan hän on minusta oikeassa. Eri juttu taas se, kuinka paljon Amerikan vasemmisto- ja oikeistoliberaalit pystyvät panemaan kapuloita Trumpin rattaisiin. Ans kattoo nyt.
  Amerikka, siis USA on outo maa. Sitä haukutaan mennen ja tullen, ja kuitenkin, jos jossain päin maailmaa on suurempi ongelma, Amerikkaa huudetaan avuksi.

 5. ”Amerikka, siis USA on outo maa. Sitä haukutaan mennen ja tullen, ja …”

  Lähi-Idän muslimeille se on suurin paha ja saatana. Mutta sitten, kun Trump rajoittaa heidän pääsyään sinne, suututaan vielä enemmän.

 6. Kun me haukumme USA:ta, haukumme poliittisia päättäjiä.

  Kun vierailee USA:ssa, näkee aivan eri maan.

  Siellä kansa on kuitenkin lopulta ehkä inasen verran itsenäisempää ja itsepäisempää kun täällä. Siksi ero herran ja narrin välillä on niin suuri. Ja ne narrit ovat laajalti ihan fiksua väkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *