Kansojen itsemääräämisoikeus on tärkeä perusarvo

Kurdit ovat suuri kansa ilman omaa itsenäistä valtiota. Kansanäänestyksessä selvä enemmistö Irakin kurdeista on osoittanut haluavansa itsenäisen Kurdistanin  valtion. Kurdistanin itsenäistymistä vastustavat mm. Irak ja Turkki.

Katalaanit ovat selvästi oma kansa, eivätkä he ole etnisiä espanjalaisia. Katalaanit yrittävät järjestää kansanäänestyksen Katalonian itsenäistymisestä, mutta Espanja tekee kaikkensa estääkseen kansanäänestyksen toimeenpanon.

On lukuisia muita kansoja, jotka haluaisivat päästä brutaalin miehityksen alta elämään omassa itsenäisessä valtiossa.

Minun mielestäni kansojen itsemääräämisoikeutta pitää kunnioittaa. Jos enemmistö jostakin kansasta haluaa itsenäisen valtion, niin sen perustamista ei saa estää.

71 vastausta artikkeliin “Kansojen itsemääräämisoikeus on tärkeä perusarvo”

 1. Pohjola: ”Japanin Okinavan asukkaiden hartain toive olisi USA:n joukkojen poistuminen”

  Tämä on Pohjolalta taas selvä valhe. Sanamuoto tarkoittaa, että kaikkien Okinawan asukkaiden …

  Okinawan asukkaissa on hyvin todennäköisesti henkilöitä, jotka haluavat USAn joukkojen poistuvan – mutta toisaalta on täysin varmaa että heissä on myös henkilöitä, jotka haluavat jenkkien jäävän.

 2. Tottakai on, kauppiaat, liikemiehet jne, jotka hyötyvät miehitysjoukoista mutta tavallinen Okinavan kansa on ainakin uutislähteiden mukaan jenkkeihin lopen kyllästynyt. Mm huumepäissään törttöileviin sotilaisiin.

 3. Kyllä ton USAn tekosista ympäri maailmaa löytyy yhtä sun toista. Siellä sun täällä. En viitti alkaa tarkemmin kaivelemaan. Mutta sen rinnalla ”imperialistisen roistovaltion” saavutukset ovat varsin vaatimattomat.

 4. Eemeli, onko sinussa miestä mennä sanomaan se vaikkapa virolaiselle jonka koko muun suvun ryssät murhasivat?

  Entäpä tshetsheeneille?

  ”Neuvostoajalla tshetsheenit olivat yksi kaikkein useimpien ja suurimpien vainojen kohteiksi joutuneista kansakunnista. Jatkuvat yritykset venäläistää ja kollektivisoida Tshetsheniaa huipentuivat lopulta Stalinin päätökseen likvidoida koko tshetsheenikansa ja Tshetsheeni-Ingushia maana. Helmikuussa 1944 koko tshetsheeniväestö vangittiin salaisen poliisin pahamaineisen päällikön Lavrenti Berian suunnitelman mukaisesti puna-armeijan juhlapäivänä, jolloin kaikkien piti olla kylissä juhlimassa. NKVD:n joukot piirittivät kylät, ampuivat vastustelijat, raskaana olevat naiset, vanhukset ym. kuljetusta kestämättömät, ja lisäksi ympäri tasavaltaa järjestettiin raakoja joukkomurhia.  Vuoristokylät, aulit, roihusivat viikkoja liekeissä.
  Yksi tunnetuimmista joukkomurhista tapahtui Haibahin kylässä, jossa 700 kyläläistä poltettiin elävältä viljavarastoon NKVD:n kenraalien Mihail Gvišianin ja Vladimir Serovin määräyksestä. Dudajevin aikana paikalle pystytettiin yksi Tshetshenian lyhyen itsenäisyyskauden lukemattomista ”tshetsheenien holokaustin” muistomerkeistä. Gvišianin tšekisteissä oli tuolloin myös nuori tshetsheeni, joka kieltäytyi surmatöistä ja valitti NKVD:n johdolle, mistä hyvästä hänet karkotettiin vankileirille Siperiaan. Nikita Hrutshev käytti myöhemmin tämän miehen todistusta ja Haibahin joukkomurhaa todisteaineistona Beriaa ja Serovia vastaan. Väestö lastattiin karjavaunuihin ja karkotettiin Kazakstanin hyisille aroille. Yli 60 % tshetsheeneistä menehtyi joukkomurhissa, kuljetuksen aikana, keskitysleireillä ja perillä Kazakstanissa, jossa hengissä selvinneet jätettiin keskelle ei mitään ja heitä kuoli suurin joukoin nälkään, kylmään, tauteihin jne. Ukrainalainen sotahistorioitsija ja parlamentin jäsen professori Ivan Bilas kuvaili sittemmin Neuvostoliiton salaisen poliisin operaatiota, jossa karkotuksessa eläviä tshetsheenejä myrkytettiin ”humanitääriseen ruoka-apuun” kätketyillä myrkyillä, jotta erityiset kohderyhmät, kuten juuri tshetsheenit, näyttäisivät kuolevan pikemminkin nälkään, tauteihin ja uupumukseen. Bilasin esittelemä valtionarkiston dokumentti kutsui annoksia ”ravitseviksi yllätyksiksi”.[ix] 

  Karkotukseen kuului ajatus koko tshetsheenien kansakunnan likvidoinnista ja hävittämisestä myös muistona, mikä toteutettiin heidän kotimaassaan polttamalla vuoristokylät, tuhoamalla kaikki tshetsheeni-kansan klassinen kirjallisuus, runous, arkistot ja muistomerkit, repimällä hautakivet sijoiltaan ja käyttämällä ne teiden rakentamiseen venäläisille, hävittämällä ja häpäisemällä pyhän kotimaan ja traditioiden muisto niin pitkälle kuin mahdollista. Itsenäiseksi julistautunut Tshetshenia keskittyikin ennennäkemättömällä tavalla ”muiston” vaalimiseen pystyttämällä kaikkialle muistomerkkejä ja muistolaattoja ja pyrkimällä elvyttämään kansakunnan historia, jonka Neuvostoliitto oli yrittänyt pyyhkäistä maan päältä.

  http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/tshetshenian_historiaa.htm

 5. Palataanpa aloitukseeni Kansojen itsemääräämisoikeudesta.

  Espanjan Kataloniassa alueen alkuperäisasukkaat katalaanit (kansa) halusivat rauhanomaisesti järjestää kansanäänestyksen, jossa yksinkertaisesti kansalaisilta kysytään haluavatko he itsenäisen Katalonian Tasavallan.

  Espanja on lähettänyt muualta Espanjasta mellakkapoliisit estämään väkivalloin kyseisen kansanäänestyksen toimeenpanon. Katalonian oma poliisi on kieltäytynyt väkivallasta omaa kansaansa vastaan.

  Miehittäjämaan Espanjan mellakkapoliisit ovat piesseet rauhallisia katalonialaisia, jotka olisivat vain halunneet äänestää kansanäänestyksessä, sairaalakuntoon sadoittain.

  Minun mielestäni Espanja on toiminut ja toimii väärin, oikeastaan rikollisesti, tässä asiassa.

 6. En hyväksy kummankaan puolen väkivaltahuseerausta olkoon jenkki tai ”ryssä” tai mikä maalainen tahansa.

 7. Eemeli, ne ryssät ovat tuottaneet kymmenien miljoonien syyttömien ihmisten kuoleman joukkomurhaamalla, murhaamalla, kuoliaaksi raiskaamalla, jne.

  Jenkkien suurin vika on, etteivät ole estäneet ryssiä tekemästä niitä rikoksia ihmisyyttä vastaan, sotarikoksia, jne.

  Parhaillaankin ryssät käyvät imperialistista hyökkäyssotaa Ukrainan laillisilla alueilla, miehittävät laittomasti Georgian laillisia alueita, miehittävät Japanin Kuriileja, Moldovan Transnistriaa, jne., jne.

 8. Jenkkien ja ryssien rikosten välillä on perustavanlaatuinen ero:

  1. Jenkkien tekemät rikokset ovat yksilöiden tekemiä rikoksia, kuten raiskauksia. USA on ainakin pyrkinyt tuomitsemaan kyseiset rikolliset rangaistuksiin rikoksistaan.

  2. Ryssien tekemät rikokset on a) käsketty, b) sallittu Venäjän valtion toimesta, eikä rikollisia ole edes yritetty tuomita. Ne rikokset (kuten siviilien raiskaukset ja murhat) ovat Venäjän valtion tapa toimia ja rikolliset ovat Venäjän valtion suojeluksessa.

  —–

  Esimerkki Tshetshenian sodasta ihan nykyvenäjän toiminnasta.

  Venäläinen eversti raiskasi ja murhasi tshetsheenitytön (täysin sivullisen siviilin). Kun kyseinen eversti yritettiin saada rikoksestaan tuomiolle kansainvälisen painostuksen tuloksena, niin tämä rikollinen puolustautui sanomalla että: Jos minut tuomitaan, niin pitää samoin perustein tuomita ainakin puoli miljoonaa venäläistä sotilasta.

  Käytännössä Venäjä suojelee niitä rikollisia, eikä anna niitä tuomittaviksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *