”Tanskassa tuulee aina” – olen lukenut väitettävän

Tuulivoimahuijarit eivät ole pysyneet totuudessa kun esimerkiksi minä olen tuonut lukuisia kertoja esiin tuulivoiman olevan sattumavoimaa.

On väitetty, että ”korkealla tuulee aina” – eli uudet korkeat voimalat muka tuottavat aina sähköä. Se ei tietenkään ole totta.

On väitetty että jos Suomessa ei tuule niin ainakin Tanskassa tuulee ja sieltä voidaan tuoda Suomeen tuulisähköä. Sekin on valhetta.

Esimerkiksi tänään 18.9.2017 kello 12.49 kaikki Tanskan tuulivoimalat tuottivat yhteensä sähköä teholla 2 MW. Kun Tanskassa on rakennettua tuulivoimaa yli 5000 MW, niin tanskalaisen tuulivoiman ”hyötysuhde” sillä hetkellä oli alle 0,04%. Tanskan hiilivoimalat kuitenkin tuottivat erittäin saastuttavasti samalla hetkellä teholla 2643 MW, eli yli 1000 kertaa tuulivoiman teholla.

On täysin edesvastuutonta että Suomessa edelleen viskotaan lapiolla veronmaksajien rahaa tuulivoimahuijareille.

Niin, tänään kello 10.48 kaikki Suomen tuulivoimalat tuottivat sähköä yhteensä teholla 41 MW. Kun Suomeen on rakennettu tuulivoimaa karkeasti 2000 MW (en löytänyt netistä tarkkaa lukemaa), niin Suomen tuulivoiman ”hyötysuhde” oli noin 2%.

23 vastausta artikkeliin “”Tanskassa tuulee aina” – olen lukenut väitettävän”

 1. Olen tuolla juuttien maissa käynyt aikas monta kertaa ja kertakaan ei ole ollut tuuletonta joskus on ollut vain 8-9 metriä sekunnissa useimmiten päälle 10 metriä terv tepivaari

 2. Usein on tilanne jossa tanskassa ja suomessa tuulee samaan aikaan ??
  Ja on myös tyyntä samaan aikaan ??
  Jotenki kummassa tuo johdattaa ajattele4maan että Tanska ja Suomi o samalla planeetalla ??

 3. Rakentakoot vaikka miljoona tuulimyllyä, kunhan eivät tee sitä minun verorahoilla. Tuppaa olemaan että kun eniten virtaa tarvitaan, sitä vähiten näistä saa.

  Eipä sillä, on tuulivoimalle paikkansa mutta nykyään – per ihan Aamulehdenkin hyvä journalistinen työ – se on lähinnä tuottaa rahaa suoraan verorahoista pääomasijoittajien rahastoihin.

 4. Aurinkopaneelit päihittävät tuulivoiman ja jokainen uskova laittakoon kustannuksellaan talonsa katolle.
  Tuulimyllyä ei ole lupa laittaa mökkinsä nurkalle ilman lupaa ja siihen tuet ovat kyseenalaisia.

 5. No en minä tuulimyllyjä kyllä kannata mihinkään, mutta jos omalla rahalla tekee ja ottaa siitä sähkön ok taloonsa saa mun puolesta tehdä . terv tepivaari

 6. Siitähän tässä onkin kysymys, että tuulivoimahuijarit huijaavat haitallisella sattumavoimalla taskuihinsa tukiaisina miljarditolkulla veronmaksajien rahaa.

  Tuulivoima myös sotkee sähkömarkkinoiden toimintaa, joten sitä kautta tulee tukiaisten lisäksi hirmuisia kustannuksia.

 7. En ota kantaa, mutta alla Lappeenrannan teknillisen yliopiston laskema vertailu sähkön tuotannon kustannuksista eri tuotantolaitoksissa.

  – tuulivoimala maalla 41,4 €/MWh

  – ydinvoimala 42,4€/MWh

  – uusi ydinvoimala 55,4/MWh

  – tuulivoimala merellä 68,9€/MWh

  – aurinkovoimala 99,4€/MWh

  Muutama muu siinä välissä, mutta tässä tunnetuimmat ääripäät.
  Tuotantokustannuksiin pitäisi vielä lisätä 15- 29€/MWh erinäisiä kustannuksia, varavirran kustannuksia kantaverkon vahvistuksia jne.
  Tuulivoimien hinnoissa ei ole tukiasia laskettu mukaan.
  Lähde; Lehti ”Viisas raha” Osakesäästäjien keskusliiton jäsenlehti.

 8. LUT:n vertailussa tuulivoiman osalta:
  – huipunkäyttöajan oletus on neljänneksen todellista korkeampi
  – tekninen käyttöikä on yliarvioitu
  – tyynellä välttämättä tarvittavalle korvaavalle tuotannolle ei ole laskettu hintalappua
  – välttämättömälle rajakapasiteetin lisäykselle ei ole laskettu hintalappua
  – varastoinnille ei laskettu hintalappua, mikä olisikin mahdotonta, koska menetelmää ei vielä ole, mutta kun lopulta on, se tuskin on halpaa

  1. Pentti, Kari jo ehtikin vastata, esittämäsi vertailu on kovin vajavainen, ellei sitten jopa hieman huvittava.

   Maan johtava populisti Ville Niinistö esitti taannoin YLE:n haastattelussa, että tuulivoimaa pitää rakentaa kaikkialle, jossa se on taloudellisesti kannattavaa, eikä aiheuta ympäristöongelmia. Edellinen tarkoittaa käytännössä sitä, että tuulivoimaa ei pidä rakentaa minnekään.

 9. Pentti: ”tuulivoimala maalla 41,4 €/MWh”

  Miksi ihmeessä sitten tuulivoimalle on maksettu tuotantotukea markkinahinnan ja noin 105 €/MWh välinen osa? Nykyään se tuki on pikkuisen pienempi, mutta miksi sitä tukea maksetaan jos kerran tuotantokustannus on niin pieni?

 10. Jos tuulivoiman tuotantokustannus on pienempi kuin ydinvoiman tuotantokustannus, niin miksi ihmeessä tuulivoimalle maksetaan tukiaisia miljarditolkulla – eikä ydinvoimalle ollenkaan?

  Ydinvoimalat sentään tuottavat sähköä erittäin suurella toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten. Tuulivoimalat taas eivät tuota sähköä valtakunnanverkkoon nettona siinä tilanteessa ainakaan mainita saakka.

 11. Tuulimyllyjen laskelmassa jätetään pois kokonaiskustannus eli purku ja muut haitat ja liioitellaan todellista käyttöikää.
  Kansainvälisesti on laskettu, että tuulimyllyjen kokonaiskustannus on selvästi korkeampi kuin ydinvoimaloiden kokonaiskustannus, mutta valitettavasti nyt en löydä linkkiä.

 12. Minähän kohta alkuun sanoin, että en ota kantaa, enkä lähde kinaamaan, koska en osaa. Esitin vain lukemia, olkoon miten huvittavia hyvänsä, ei kai se yliopistoväki osaa sen kummemmin.

  1. Pentti, tarkoitukseni ei ollut hyökätä sinua vastaan, ei missään nimessä, mutta kun julkaistaan tutkimuksia, joiden ”uutisoinnissa” jätetään kovin tarkoituksellisesti aivan oleellista kertomatta niin ei voi olla huvitumatta.

   Olen ennenkin todennut mediakriittisyyden olevan erittäin tärkeää, mutta sen on katsottu olevan toimittajavihamielisyyttä. No olen sitten mielummin toimittajavihamielinen kuin, että nielisin kaiken kirjoitetun sinällään.

 13. Pentti, ei ole väliä sillä onko yliopistoväkeä, ammattikoululaisia, peruskoululaisia vaiko vaikkapa apukoululaisia.

  Pitäisi ehdottomasti katsoa motiiveja. Kuka hyötyy, mitä hyötyy ja kuinka paljon.

  Ilmastonmuutoshuijaus on todella massiivinen huijaus, jonka avulla ihan tavallisten ihmisten rahoja suunnataan hyvin suuressa määrin huijareiden taskuihin.

  Ilmasto on toki muuttunut koko ajan jo kymmeniä tuhansia vuosia – milloin kylmempään ja milloin lämpimämpään suuntaan – ihan ihmisistä riippumatta. Ja muuttuu edelleen ihan ihmisistä riippumatta.

  Oikeaan saastuttamiseen sen sijaan kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Toki esimerkiksi Suomessa on saavutettu hyviä tuloksia rajoittamalla teollisuuden päästöjä – mutta se on poikkeus.

 14. LUT:n väellä on jo kauan ollut tietynlainen asenne energia- ja ilmastoasioissa ja se näkyy myös heidän ”tutkimuksissaan”.

 15. Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi tarkastuskertomuksessaan mm. näin: ” syöttötariffi siirtää sähkön markkinahintariskin
  veronmaksajalle ja heikentää kustannustehokkuutta ”. Tyrmäys syöttötariffijärjestelmän toimivuudelle oli selvä (ks. lausunto https://www.vtv.fi/files/5579/2_2017_Syottotariffi_tuulisahkon_tuotannon_tukemisessa.pdf).

  Nyt valtiontalouden tarkastusviraston lausunnolla pyyhitään takapuolta. Ollaan kehittämässä uutta syöttötariffijärjestelmää. Esitys lähtee lausuntokierrokselle. Katso ministeriön esitys http://tem.fi/documents/1410877/2132292/HE_luonnos+14092017.pdf/5c7f255e-1568-4298-8672-6dc7927dcdc1

 16. Ideologiaan perustuva huijaus ja taloudellisesti kannattamattoman puuhastelun tukeminen on poliittinen päätös ja laskun maksaa tavallinen kansalainen.

 17. En muistanutkaan, miten suuria tunteita ja mielipahaa tuulimyllyt aiheuttavatkaan. Johan ne tulivatkin valmiiksi kinattua aamulehden blogeilla.

  Ei tainnut kukaan huomata ja lukea tuolla kommenttini viimeisessä lauseessa olevaa 29euron epävarmuustekijää. Sehän koski nimenomaan tuotantokatkoja ja mahdollista varastointioletusta. Ainakin Kari luetteli niitä. Ne huomioiden tuulisähkön edullisuus häviääkin ”taivaan tuuliin”.

  Nythän ne tukimuodot muuttuvatkin täysin ja mitä kalliimmista hinnoista puhutaan, sitä vähemmän maksetaan tukia.

  No,olkoon, nämä ovat niitä ”nimimerkki 100%” varmuudella juttuja.

 18. Jos hallitus vähät välittää valtiontalouden tarkastusviraston lausunnosta, niin lienee syytä hieman huolestua.

 19. Onhan tämä kiihkeä aihe, ollut jo vuosia. Intohimot sen kun roiskuvat ja julistuksia huudetaan ilmoille.
  Se ydinvoimakin jollain tavoin puolusteltavaa lienee, kunhan nyt nähdään, rakentuuko edes ensimmäistä ”saasteetonta” ydinvoimalaa. Esteitä näyttää syntyvän olemassa oleville ja myöhässä laahaaville projekteille. Eipä näytä alkavan tuo Hanhikivi-työmaakaan.
  Paljon eivät myllyt, eivät aurinkovoimalatkaan kuin eivät ydinvoimalatkaan minua hetkauta kun en niille mitään voi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *