Suomessa lähes puolimiljoonaa ulosottovelallista

Luin äsken lehdestä (linkkiä en laita, koska uutisen jakaminen  on EU direktiivin mukaan menossa verolle), että vekaantuneiden määrä kasvaa edelleen.

Suuri osa niistä syntyy pikavippikierteestä, eli otetaan uutta vippiä edellisen maksamiseksi. Suurin taas tulee asuntokaupoista, koska niissä puhutaan tuhansista, tai paremminkin kymmenistätuhansista euroista.

Nordean ekonomistin mukaan suurta osaa näyttelee  myös autokaupat, eli ostetaan liian kalliita autoja velaksi. Lisäksi suurin osa niistäkin siirtämällä vanhan auton velkoja uuteen autoon, silloin sekin on loputon kierre. Myöskään siinä suurten rahojen lumossa ei huomata lisävarusteiden hintaa, vaikka ne maksaisivat tuhansia euroja. Eihän esim. kolmetonnia ole paljon, jos auto maksaa 50 000euroa. Eihän ole? Sillä saattaisi kuitenkin saada pinon jääkaappeja.

Toisaalta taas juostaan kaupasta toiseen hakemassa sitä halvinta jääkaappia, tai pakastinta.

Toisille se rahan käyttö vaan on täysin suunnitelmatonta ja oman talouden harkinta pettää pahasti.

Autojen kanssa tekemisissä olleena tiedän, että se autokuume on todella kavala tauti. Eikä siihen ole muuta lääkettä, kuin se uusi auto.

Tarina kertoo, että sekin auttaa, kun menee sohvalle selälleen ja laittaa rahapussin otsalleen. Mene ja tiedä senkin tehosta.

13 vastausta artikkeliin “Suomessa lähes puolimiljoonaa ulosottovelallista”

 1. Tämä on nyt aika pientä vrt. 90-luvum lama, jossa täysin syyttömät joutuivat aivan mahdottomaan tilanteeseen asuntojen hintojen romahdettua ja korkojen hypähdettyä taivasiin. Ainoat selviytyjät olivat he, joilla sattui työpaikka säilymään, ei ollut asunnonhankinta menneillään eikä ollut velkaa. He tässä syyttivät aktiivisia ihmisiä, joilla oli yritys ja työllistivät. Syyttäjät vain löhösivät sohvillaan ja irvailivat Ahon-Viinasen-Kullbergin päätöksiä. Siitä on ammottavia haavoja edelleen perheiden lapsilla, jotka syyttömänä joutuivat vanhempiensa kanssa 500 000:n työttömän joukkoon.

  1. ”täysin syyttömät ihmiset”

   Eivät ainakaan ne, jotka äänestivät paksun markan pehtoorin eli Mauno Koiviston presidentiksi, aivan syyttömiä olleet.

 2. Kyllähän tämä uusavuttomuus taloudenpidossa on huolustuttavalla tasolla.

  Mulle heti kaikki tässä ja nyt asenne ei pitkälle kanna.

 3. Mulla on ulosotossa 25 000 ja ulosottovirasto ja perintätoimisto pallottelevat velkaa toiselta toiselle, että se ei pääse vanhemenaan vaan tulee kokoajan uudesti vireille.

 4. Ongelma on, ettei osata elää vanhan sanonnan mukaisesti: Suu säkkiä myöten.

  Itse olen osannut elää – ei ole ollut maksamattomia laskuja, eikä rahat ole koskaan lopussa.

  Jos on pienet tulot, niin pitää olla vieläkin pienemmät menot.

 5. Juhani on ihan oikeassa, näinhän sen pitäisi ja pitää olla. Näin se vaan ei aina ole, eikä kaikilla.

  Samaa olen yrittänyt noudattaa koko ikäni, kun ei korkealle kurkota, niin ei korkealta putoa.

 6. Pikavippitoiminta pitäisi välittömästi kieltää ja laittaa niitä käyttäneet pakolliselle rahanhallintakurssille.

 7. Ainahan voi syyttää jotain muuta, vaikkapa olosuhteita, kuten Heikki sanoo. On toki niitäkin, jotka ei mahtaneet asioille itse mitään. Kuitenkin 80- luku elettiin täysin vauhtisokeudessa, irtosivat jalat maasta, sotkeennuttiin valuuttaluottoihin ja otettiin lainaa, jota pankit suorastaan tyrkyttivät.

  Kuinkas sitten kävikään, juostiin päin seinää, ei se ollutkaan niin, kuin unelmoitiin ja kuviteltiin. Onhan niitä minullakin sen ajan saatavia, enkä varmasti koskaan tule saamaan. Kuitenkin se 90- luku kahlattiin jotenkin, ilman irtisanomisia ja lomautuksia. Valehtelisin, jos sanoisin sen olleen helppoa.

  Nyt eletään samanlaista aikaa joka varmasti loppuu ennemmin, tai myöhemmin. Nyt ryvötään rahassa ja velkaa tehdään surutta, ilman pientäkään ajatusta tulevaisuudesta. Talouselämä toistuu sykleissä, joiden pituutta ei pysty kukaan ennustamaan, ainakaan tarkasti. Johan nyt jo monikin ekonomisti varoittelee tulevasta taantumasta, ehkä vuoden parin päästä. Toivottavasti ovat väärässä, kuitenkin siihen on hyvä varautua ja laittaa talous kuntoon.

 8. Kyllä oli minullakin melkoiset houkutukset kun yritystoimintani 80-luvun loppupuolella aloittelin. Rahaa, valuuttaluottojakin tarjottiin joka tuutista, onneksi minulla oli osaava bisnesmies, pikkuveljeni, neuvojana ja pahimmat karikot vältin. Velkaakaan ei ihmeemmin kertynyt. Laskusaatavia sitten isoiltakin yrityksiltä melkoisesti ja koskaan en takaisin niitä saa.
  Nykyisellään ei oikeastaan hätäpäivää, melko hyvässä maassa elämme; se vaan, se ihmisten vaatimustaso on kasvanut nykyisellään ja se suruton velanotto.
  Toisaalta on mielenkiintoista, että esim maahanmuuttajia syyllistetään suomalaisen sosiaaliturvan väärinkäytöksistä. Kukahan muuten se syyllinen oikeastaan onkaan. Lienee harvassa ne ihmiset, ketkä eivät ns ”ilmaistarahaa” vastaanottaisi. Poliittiset päättäjämme, suurimmat syylliset löytynevät sieltä.

 9. Voisiko olla että monet kansalaiset ottavat mallia maan hallituksista?

 10. Meillä taas kävi onni, kun saimme v. 88 myytyä musiikkiliikkeen varastot melko tyhjiksi ja koko liikkeen eteenpäin. Piano ja urkukauppa tyssäsivät kuin seinään muutamana suraavana vuonna. Levyvarastot muutivat nopeasti muotoaan jne..

 11. ”Talouselämä toistuu sykleissä, joiden pituutta ei pysty kukaan ennustamaan, ainakaan tarkasti. Johan nyt jo monikin ekonomisti varoittelee tulevasta taantumasta, ehkä vuoden parin päästä. Toivottavasti ovat väärässä, kuitenkin siihen on hyvä varautua ja laittaa talous kuntoon.”

  On aivan päivänselvää, että pysäys tulee, mutta ajankohta on auki.

  Suomen talouskasvussakin on hyvä huomata, että se on pitkälle ns. ”jobless growth”, eli työpaikkoja ei synny suhteessa talouskasvuun.

  Yksityinen velka on huimaa ja pysähdys tulee parin vuoden sisällä olemme lähellä sitä tilannetta, jossa Espanja oli joutuessaan ”holhoukseen”.

  Harva edes muistaa sen, että Espanjassa nimenomaan yksityisen velan suuri määrä johti suuriin ongelmiin, valtio itsessään olisi vielä pärjännyt.

 12. ”Pikavippitoiminta pitäisi välittömästi kieltää ja laittaa niitä käyttäneet pakolliselle rahanhallintakurssille.”

  Tämä oikeastaan olisi päättäjien tehtävä, sillä siinä keikutellaan monien ihmisten venettä. Liian suurilla koroilla, joita käyttäjät eivät edes huomaa. Pitäisi kertoa, mitä ne korot oikeasti tulevat maksamaan.
  En sano enempää, kun en kovin hyvin tunne asiaa, enkä koskaan ole käyttänyt. Näyttää kuitenkin siltä, kun niitä joka tuutista tyrkytetään, jo isojakin luottoja, jopa ulkolaisia. Kai niitä tarjoavat ovat todenneet, että meillä on otollinen kasvualusta. Ei kukaan ainakaan ilmaiseksi tyrkytä rahaa.

Kommentoi