Marjanpoimintaa Suomalaiseen tapaan

Thaipoimijat tulivat auttamaan työvoimapulassa olevaa maatamme.

Tienestit vaihtelivat 1-1,2 € kilo.

Eivät olleet tyytyväisiä ansioihinsa eikä majoitukseen.

Nyt poimijoita lennätetään Suomeen kuultavaksi ja oikeudenkäynti kestää joulukuun puoleen väliin asti.

Taasko valtion piikkiin verovaroilla?

Olen harrastanut marjanpoimintaa ja voinen todeta ettei koskaan tiedä etukäteen metsään mennessä marjasaaliinsa määrää.

13 vastausta artikkeliin “Marjanpoimintaa Suomalaiseen tapaan”

 1. Periaatteessahan ne pitäisi omin voimin saada, kun kerran työttömyys kiusaa. Ei mielestäni voi vedota edes siihen, että liian kaukana kotoa, jos kannattaa Thaimaasta asti tulla.

  Korvaukset, sekä edut pois ja metsään.

 2. No omaan laariin kerään en torimyyjille, hakekoot itte metsästä jos osaavat .
  Ja aina sen verran tuttu metsä että tiedän etten jää ilman marjoja terv tepivaari

 3. Tänne lennätetään koska syytetylle marjayrittäjälle ei sopinut videoyhteys. Valtio maksaa lennot. Syytteet on nostanyt yleinen syyttäjä. Ylen sivu=

  Marjayrittäjä syytteessä thaipoimijoiden värväämisestä pakkotyöhön – ihmiskauppajutun pääkäsittely alkoi Jyväskylässä

  Keskisuomalainen marjayrittäjä on syytteessä thaimaalaispoimijoiden värväämisestä Suomeen pakkotyöhön sekä törkeästä petoksesta.
  10.10.2017 klo 11:29päivitetty 10.10.2017 klo 16:26

  Keski-Suomen käräjäoikeus aloitti ihmiskaupasta epäillyn marjanpoimintayrityksen jutun pääkäsittelyn maanantaiaamuna.

  Syyttäjä vaatii yrittäjälle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeutta ja rikoshyödyn korvaamista poikkeuksellisessa ihmiskauppajutussa.

  Syyttäjän mukaan marjanpoiminta-alan yritys on värvännyt thaimaalaispoimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin kesällä 2016.

  Asianomistajina on 26 thaimaalaista marjanpoimijaa. Syyttäjän mukaan yrittäjä käytti hyväkseen kielitaidottomien ja varattomien thaimaalaisten riippuvaista asemaa.

  Syyttäjä laskee rikoksen tuottamaksi taloudelliseksi hyödyksi vähintään lähes 62 000 euroa.
  Thamaalaisilla lähes samanlaiset vaatimukset

  Oikeudenkäynnin aluksi syyttäjä esitti 26 lähes identtistä tarinaa ja marjanpoimijoiden vaatimusta. Matkan hinta kuluineen Suomeen oli kuluineen 1672 euroa. Kun rahaa ei ollut, poimijat ottivat yleisimmin 900 euron lainoja marjanpoimintayritykseltä tai matkoja järjestäneeltä koordinaattorilta ja loput kotimaasta Thaimaasta.

  Velkaa maksettiin marjatuloilla. Työsopimuksia ei tehty, vaan marjoja poimittiin jokamiehenoikeudella.

  Syyttäjän mukaan poimijat olivat käytännössä pakkotyössä ja työpäivät venyivät jopa 15-tuntisiksi. Majoitustilat olivat ahtaat ja epäsiistiit, palkkaa ei tullut sovitulla tavalla ja passit olivat marjayrittäjän hallussa.

  Thaipoimijat yhtyivät oikeudessa syyttäjän vaatimuksiin. Lisäksi jokainen vaatii saamatta jääneistä tuloista keskimäärin runsaat 2 000 euroa ja lisäksi 6 000 euroa henkisistä kärsimyksistä. Korvausvaade nousee yhteensä yli 210 000 euron.

  Marjayrittäjä kiistää kaikki syytteet ja korvausvaatimukset.
  Perjantaina katselmus Hankasalmella

  Tulevana perjantaina käräjäoikeus järjestää ihmiskauppaoikeudenkäyntiin liittyvän katselmuksen Hankasalmella. Syytteiden käsittely jatkuu käräjillä joulukuulle saakka. Oikeudenkäynnin aikana Thaimaasta lennätetetään ainakin nelisenkymmentä poimijaa syytetyn marjayrittäjän vaatimuksesta Jyväskylään valtion varoilla. Hintaa matkoille kertyy kymmeniä tuhansia euroja.

  Esitutkinnan mukaan marjanpoimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muunneltuihin tiloihin ja heidän passinsa kerättiin marjayrittäjän haltuun.

  Poimijat joutuivat maksamaan yrittäjälle muun muassa lentokenttäkuljetuksista, majoituksesta, autojen vuokrasta ja poimintavälineistä ja kokivat, että kulut olivat ennakolta ilmoitettua suuremmat.

  Mustikasta poimijoille maksettiin 1-1,20 euroa kilolta. Osa poimijoista ei tienannut työrupeamasta Suomessa kulujen jälkeen mitään, vaan jäi miinuksen puolelle.

 4. Jos oikein muistan oli huono marjavuosi ja olivatko vielä etuajassakin?
  Mielestäni tänne tulijan pitää olla selvillä mitä tarjotaan ja osata arvioida onko mieltä lähteä.

 5. Ja taas lennetään kuin päättömät kanat. Asukasta leviävän Kalaharin laidoilla vituttaisi rajusti, jos tietäisi vihervasureitten metkut.

 6. Eiköhän tämäkin tarina ole taas klassinen esimerkki siitä että aina löytyy nenästä vedettäviä ja niin yhtä lailla vedättäjiä. Kuulostaa ikävältä. Marjanpoimijoille luvattiin kuu taivaalta ja he uskoivat lukematta pientä pränttiä, yrittäjä puolestaan lupasi kuun taivaalta vaikka tiesi valehtelevansa.

  En tiedä. Tosi ristiriitainen fiilis.

 7. Onkohan tässäkin tapauksessa suurin huijari siellä lähtijämaan välittäjissä. Ne ovat ennenkin rosvonneet suurimman osan poimijoiden tuloista.

 8. Kävin tossa iha itse poimimassa puolukat ja sitä ennen mustikat.
  Mökkitontin takamaastossa oli kumpiakin ihan sopivasti. Kilohinnaksi tuli kuntoilun verran.
  – Ihmiskauppaahan se jos maailman ääristä lennätetään poimijoita.

 9. ”Tienestit vaihtelivat 1-1,2 € kilo.”

  Tuohan on yläkantissa. Täällä päin marjanostajat ovat tänä syksynä maksaneet 0,80 – 0,90 €/kg. Se tekee noin 4,50 euroa ämpäriltä. Tavanomaisella henkilöautolla kulkee kerralla ehkä kymmenen ämpärillistä, minkä voi hyvältä marjapaikalta päivässä onnistua keräämäänkin. Se tekisi noin 45 euroa. Tästä sitten vähennetään bensat, noin kymppi hatusta nykäisten, ellei satu asumaan ihan marjamaiden äärellä. Tällöin päiväansioksi jäisi noin 35 euroa. Keräysmäärän kasvattaminen kasvattaa myös bensakuluja. Ei puolukanpoiminnalla rikastumaan pääse.

  P.S. Jos kyseessä on työtön, arkisin ei passaa viettää kaikkia päiviään metsässä ellei pysty tekemään sitä salaa, muuten on edessä karenssi perusteella ”ei työmarkkinoiden käytettävissä” (ennakkotapauksia löytyy).

 10. Onhan noita marjoja; puolukka, mustikka, vähän sain vadelmaakin sekä ahomansikkaa ihan omista nurkista; ei kovinkaan paljon polttoainekuluja syntynyt.
  Tänäkin aamuna pistelin aamiaiseksi wiski…ei kun vispipuuroa (vaimon tekemää) mustikoiden kera, hyvää oli ja luonnonmarjoista.

 11. Onhan noita marjoja; puolukka, mustikka, vähän sain vadelmaakin sekä ahomansikkaa ihan omista nurkista; ei kovinkaan paljon polttoainekuluja syntynyt.
  Tänäkin aamuna pistelin aamiaiseksi wiski…ei kun vispipuuroa (vaimon tekemää) mustikoiden kera, hyvää oli ja luonnonmarjoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *