Euroopassa on meneillään taistelu federalistien ja nationalistien välillä

Katalonian itsenäisyyspyrkimykset samoin kuin Skotlannin pyrkimys itsenäisyyteen emovaltioistaann on vahva signaali siitä, että kansalaiset ko. maissa haluavat itse päättää omista asioistaan. Federalistien tavoitteena on saada päätöksenteko mahdollisimman kauas kansalaisista.

Federalistit saivat uuden nokkamiehen pyrkimyksilleen, kun Ranskan uusi presidentti alkoi veljeillä Saksan Merkelin kanssa ja esitti pitkälle meneviä suunnitelmiaan EU:n integraation syventämiseksi. Tosin Macronilla oli oma lehmä ojassa, kun Ranskan talous on ollut jo vuosia kuralla ja nyt pitäisi saada apua rikkaammilta EU-mailta Ranskan taloutta pelastamaan.

Tavalliset kansalaiset EU-maissa haluavat vapautta ja itsemääräämisoikeuden omiin asioihinsa. He eivät halua, että Brysselin byrokraatit päättävät heidän asioistaan.

On todennäköistä, että eri maissa kytevät itsenäisyysliikkeet saavat innoitusta mm. Kataloniasta ja taistelu federalistien ja nationationalistien välillä kiihtyy.

Tavalliset kansalaiset eivät hyödy mitään federalismista, päinvastoin. Hyötyjiä ovat vain elinkeinoelämä ja heidän poliittiset lakeijansa.

Nationalismi eli kansallisuusliike on hyvä asia. Suomi syntyi ja itsenäistyi aikanaan vahvan kansallisuusliikkeen tuloksena. Suomea puolustettiin menestyksellä mm. sodissa suurta ylivoimaa vastaan vain vahvan kansallisuusliikkeen avulla. Kansallisuusliike on se voima, joka on pitänyt Suomea pystyssä vaikeina vuosina.

Nyt federalismi eli liittovaltion kannattajat yrittävät repiä rikki kaiken sen, minkä kansallismielinen kansa on rakentanut sadan vuoden aikana.

Mutta me emme alistu. Suomi kuuluu suomalaisille. Kansallismielinen Suomen kansa haluaa Suomen pysyvän itsenäisenä valtiona ainakin seuraavatkin sata vuotta.

4 vastausta artikkeliin “Euroopassa on meneillään taistelu federalistien ja nationalistien välillä”

  1. No Paavohan meillä vielä ajaa itsenäisyyttä tosin kannatus laahaa ja Juha ottaisi lisää tulijoita hämmentämään vakauttamme. Eu:n enempi yhdentyminen saattaa olla pitkän tien päässä ja syynä siihen on huono aikaansaamaton hallinto sillä köyhiä kyykyttämällä ei rakenneta.

  2. Väiski

    Käsitit väärin. Skotlanti ja Irlanti jopa Wales haluavat olla EU:n jäseniä poiketen brexitistä. Siksi he haluavat pois Brittikomennosta.
    Kataloniasta ei vielä tiedetä, mutta se on varakkain osa Espanjaa ja lähinnä Eurooppaa. He vain haluavat irti Espanjan tyhjänpäiväisestä tehottomuudesta. Ja varmaan EU- tukisi Kalaloniaa tässä. Kukaan ei vaan uskalla vielä liputtaa asian puolesta juuta tai jaata.

  3. Typerä vastakkainasettelu tämä ainakin on. Ei itsenäisyys tarkoita rajojen sulkemista, kaupanteon loppumista tai kulttuurivaihdon kuolemaa. Erikoiset ja erilaiset valtiot yhteistyössä pystyvät paljon parempaan kun yksi aseilla kasassa pidetty federaatio.

  4. ”Skotlanti ja Irlanti jopa Wales haluavat olla EU:n jäseniä poiketen brexitistä. Siksi he haluavat pois Brittikomennosta.”
    Tämä on täysin ymmärrettävää.
    Jos oikein olen ymmärtänyt, nämä alueet saavat EU:lta melkoisesti tukiaisia, jotka lakkaavat brittien erotessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *