Isot syö pieniä.

 

 

Inhimillisessä elämässä kirjoittamaton sääntö on esim. perheissä, kuinka sisaruksista vanhemmat pitävät nuorempien puolia. Yhteiskunnassa ylipäätään on katsottu enemmistön tehtäväksi huolehtia vähemmistöistä. Vahvojen kuuluu puolustaa heikompia.

 

Entä talouselämä ja markkinatalous, miksi näissä vallitsee vahvemman laki? Miksi isot surutta syövät pienempiä ja käyttävät armotta hyväksi? Klassinen esimerkki on kaupan ala. Missä ovat pienet puodit joista sai elintarvikkeita ja muuta tarpeellista? Jättimäiset hehtaarihallit ovat vallanneet markkinat, pienien kauppiaiden sulkiessa ovensa.

 

Teollisuuden rakennemuutos, jossa isot konsernit alkoivat ketjuttaa töitään monille eri alihankkijoille, tiesi se kovia aikoja pienyrittäjiksi aloittaneille. Ketjun ”pahnanpohjimmaiset” alihankkijat ovat täysin heittopusseja ja isompien armoilla.

 

Julkisella puolella kuntien välisissä yhteistyökuvioissa pienempien kuntien yli kävellään tavalla tai toisella. Aito yhteispeli on vierasta kun isompi katsoo olevansa ns. voiman oikealla puolella ja siten oikeudekseen kohdella kaltoin pienempää osapuolta,

 

Julkiselle puolelle ryntäyksen tehnyt markkinatalous on surullinen esimerkki kuinka isommat määrätietoisesti ovat sotkeneet alleen pienemmät. Kiertäessään vaikka Pirkanmaalla maaseutukuntia tai kaupunkeja, huomaa uusien rakennusten pihoissa lipputangoissa liehuvan sinisiä lippuja. Monikansallisen hoiva-alan yritys Attendo on tylysti syönyt pienet hoiva-alan yritykset pois tieltään. Ja ne pienet jotka yrittävät sinnitellä, ovat hätää kärsimässä.

 

Pienissä hoiva-alan yrityksissä, pieni ihminen on keskiössä. Isot konsernit pitävät ihmistä tuotteena joilla pidetään osakkeenomistajat tyytyväisinä. Meille on pienestä pitäen opetettu hyviä ja inhimillisiä arvoja, jotka olemme laajalti omaksuneet jokapäiväisessä arjessa. Näitä arvoja puolustamme ja olemme ylpeitä niistä.

 

Markkintaloudessa hyveet ovat vieras asia, jopa vahingollinen. Silti markkinatalouden nimeen vannotaan ja sitä pidetään välttämättömänä. Miksi, sitä tässä ihmettelee yksi jos toinenkin, joiden sydämen asia on pitää heikompien ja pienten puolta.

 

 

5 vastausta artikkeliin “Isot syö pieniä.”

  1. Nykyinen qvartaalitalouteen perustuva markkinatalous ei tunne kuin voittajia.

    Ihminen on osa koneistoa, numero linjassa, kun ei onnistu tulee lähtö, omistajille ja osakkeenomistajille pitää takoa rahaa yötä päivää. Inhimillisyys on heikkous, heikon auttaminen on heikkous, raha on ainut jumala jota pitää kaikkien kumartaa ja antaa kaikkensa jotta sitä rahaa tulee lisää.

    Nykyinen maailma saa ihmisen voimaan pahoin ja sen me tulemme vielä näkemään että selkä taittuu… Emme ole koneita.

  2. Ratinan uuteen kauppakeskukseen pitäisi hommata golf-vaunut, että siellä kilometrikäytävillä kasseineen viitsii-jaksaisi liikkua.
    No, meillä on Sale vieressä ja upea kauppahalli patikoinnin päässä.

    Toista se oli Hesassa vielä 80-liuvulla, jossa Kapteeninkadun eteläpäässä oli kivijalkakauppoja tusina. Meidän Nenonen morjesti ja heitti sisään tullessa appelsiinin- ota koppi. paljonko laitetaan ? Laskukone oli repäisy paperi ja korvienväli. Oli se mukavaan asiointia omassa kivijalassaan.

    Noista hoitolaitoksista en tiedä muuta kuin, eräs suuren laitoksen omistaja viihdytti nuorena upporikasta äijää Mexicon lahden saarilla. Siitä sai varmaan hoitokokemusta.

  3. Hallituksen silmänkääntötemppu olla mukamas pienen yrittäjän asialla.
    Iso söi ne kivijalkakaupatkin. 70-luvulla hesan Caloniuksenkadulla porttipielessä kivijalkakauppa josta maitokin omaan pulloon ja maito oli ehta laatua.

  4. Olen asunut Caloniuksenkadulla 80-luvun lopussa- missä se kauppa oli ?

  5. Hannu hyvä – ei aika entinen palaa,vaikka sitä välillä joissain seikoissa toivoisikin. Nyt pelataan maailman markkinahinnoilla/- toimin,jos vähän lohkaisi iljettävästi ”saalista palveluistakin tapaan”.
    Vähän kuin maailma söisi itseään omia varantojaan – Sinä maksat.

    Ennemmin kivijalkakaupat kuin suuret hallit …kuluineen että eiköhän ne omalla tavallaan siirretä ostajan hintalappuunkin.

    No,palveluista …itsepalveluun tai kylmäkaappiin vaan.

    No,odotellaan robotteja keinoälyineen nettien biitivirtaan palvelujen keskuksiin ja todetaan ent. Presid.Koiviston sanoin rauhalliseen tapaan ” kyl se siitä ” !

    ( Karjalakin meni siitä ) …loppukaneettina !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *