Jenkkilässä on työvoimapula

Kesäkuussa USAan syntyi 213 000 työpaikkaa. Työttömyysaste on 4%.

Lähde.

Se työttömyysaste 4% merkitsee käytännössä, että on jo melkoinen pula työvoimasta. Nimittäin kaikki työttömät eivät kelpaa mihinkään työhön.

Suomen pitäisi ottaa oppia Trumpin USAsta, jotta Suomen karmeita työttömyyslukuja saataisiin alemmaksi.

26 vastausta artikkeliin “Jenkkilässä on työvoimapula”

    1. Huhtikuussa 2007 aloittanut Matti Vanhasen (kesk) porvarihallitus pani heti haisemaan. Syksyllä 2007 se laati vuoden 2008 budjetin, jonka loppusumma paisui yli 10 prosenttia vuoteen 2007 verrattuna. Veroja laskettiin ja uusia menoja synnytettiin. Toki velkaakin lyhennettiin.

      Sitten iskikin jo finanssikriisi. Talous supistui voimakkaasti. Tulot vähenivät, mutta hyvässä etunojassa synnytetyt menoautomaatit raksuttivat iloisesti ja raksuttavat edelleen. Aivan omanlaisensa menoautomaatti oli julkisen sektorin työntekijöiden suuret palkankorotukset. Niitä oli kätilöimässä kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Kataisen Sari sairaanhoitaja -vaalipuheet jaksavat edelleen hämmästyttää. Ne ruokkivat palkkakiiman, joka oli tuhoisa julkisen talouden ja yritysten kannalta.

      Mainittakoon, että vuoden 2008 budjetin jälkeen Suomen eri hallitukset ovat joka vuosi tehtailleet armottoman alijäämäisiä budjetteja. Alijäämä on rahoitettu uudella nettovelanotolla. Valtiovarainministeriö arvioi toukokuussa valtionvelan määrän olevan vuoden lopussa noin 108 miljardia euroa. 2007 valtionvelka oli noin 56 miljardia. Siinä riittää miettimistä tulevaisuuden veronmaksajalla.

      Keskusta ja kokoomus ovat taas hallituksessa, kuten ne olivat 2007. Siksi luulisi, että kymmenessä vuodessa on opittu jotain. Vaan ei se siltä näytä. Jakovara-ajattelu on taas voimissaan. Vuodesta 2017 näyttää tulevan vuoden 2007 toisinto, tosin maltillisemmassa mittakaavassa.

      Hallitus laati 19. toukokuuta vuoden 2017 ensimmäisen lisätalousarvioesityksen, loppusummaltaan 490 miljoonaa euroa. Lisäbudjetin tulopuoli rakentui sille, että valtion verotulot kasvavat tänä vuonna arvioitua enemmän, kiitos rohkeimmatkin odotukset lyöneen talouskasvun. Nähdyn velkaantumiskehityksen perusteella olisi uskonut, että hallitus ohjaa yllätyksenä tulleet veroeurot lisävelkaantumisen hillitsemiseen.

      Toisin kävi. Lisäbudjetissa on reilun 300 miljoonan euron edestä uusia menoja. Valtion nettolainanottoa lisäbudjetti vähentää vain 178 miljoonaa euroa.

      Nyt laaditaan ensi vuoden budjettia. Vaarana on, että kannatuslukujen kanssa kipuileva hallitus keksii lisää uusia yllätyskasvun nostattamassa euforiassa. Ja voi käydä myös niin, kuten 2007 tapahtui, että seuraavana vuonna iski jo taantuma.

      Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esittää, että takuueläkkeitä korotettaisiin 40-50 euroa. Puolueen varapuheenjohtaja Antti Kurvinen haluaa lisää rahaa aluepolitiikkaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Kalle Jokinen laajentaisi kotitalousvähennystä.

      Maassa, jossa veroaste on tapissa ja jossa valtio ottaa siitä huolimatta joka vuosi miljarditolkulla uutta velkaa (tänäkin vuonna yli 5 miljardia euroa), vaatimukset lisämenoista ja säästöistä tinkimisestä ovat tolkutonta puhetta. Suomalaisilla ei ole varaa naureskella kreikkalaisten taloudenpidolle.

      Lähde: https://www.iltalehti.fi/politiikka/201708062200309644_pi.shtml

      1. Niin, demarit, kommarit, kepulit ja hirveät ovat pöhöttäneet Suomen julkisen sektorin aivan mahdottomalle tasolle kansainvälisessä vertailussa – sullemulle-politiikallaan. Ei sitä kauhistuttavaa tilannetta kykene muutama kokoomuslainen korjaamaan vaikka kuinka haluaisi. Kokoomus sentään on pyrkinyt ja osittain jopa onnistunut alentamaan Suomen aivan hirmuista veroastetta.

          1. Marko, olen ollut yli 45 vuotta Kokoomuksen jäsen seuraten mitä Kokoomus tekee ja myös yrittäen omalta osaltani hieman vaikuttaa siihen mitä Kokoomus tekee.

            Olen täysin varma siitä, että Kokoomus on koko ajan ajanut ja ajaa markkinataloutta ja vapaata kilpailua – ja vastustaa julkisen sektorin kasvattamista. Kokoomus on aina ajanut ja ajaa työn verotuksen alentamista, sekä yritysverotuksen alentamista.

            Jos olet eri mieltä, niin esitä todisteet suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin tai vaikene tästä asiasta.

            Minä vihaan valehtelemista ja valehtelijoita. Hylkäsin oman enoni, joka oli minulle paras metsästyskaverini ja kalastuskaverini kun hän valehteli minulle.

  1. Empä juhlisi liikaa…

    https://www.talouselama.fi/uutiset/tanaan-kaynnistyy-toden-teolla-yhdysvaltain-ja-kiinan-kauppasota-trump-on-sitonut-itsensa-kauppasodan-kierteeseen/cc71e48d-7580-3f21-a9ce-69ad48dba547

    Ja ehdottaako Putkinen työntekijöille samanlaisia vuosilomaoikeuksia kuin Yhdysvalloissa on…17 päivää/ vuosi lomaa. Joillain jopa vähemmän, se on keskiarvo. Joulutkin ollaan töissä. Eläkettä kertyy osalle niin vähän että kun sitten pääsee eläkkeelle onkin pakko tehdä jotain työtä sen eläkkeen päälle, esim kaupan kassajonon päässä täytellä ruokakasseja, kuljetelle ruokakärryjä paikoilleen.Menisitkö sinä Juhani Prisman kassan päähän tätä tekemään…?

    Terveydenhuolto on tehty vain rikkaille, köyhillä ei siihen ole varaa kun se meinaa ylimääräisten sairasvakuutuksien maksamista.

    Armeija koostuu enimmäkseen väliinputoajista, jotka joutuu päästäkseen jatkamaan kalliita opiskeluja värväytymään henkensä uhalla armeijaan, rikkailla tätä armeijaan menoa ei ole.

    Bush Jr, Clinton, Trump eivät mm ole armeijaa käynyt (huom Suomen presidentti Niinistö on res kapteeni).

    Kyllä en moisia juttuja tänne haluaisi.

    1. Jenkkilässä sentään puolustusmäärärahat ovat varmaankin yli 4% BKTstä, kun ne Suomessa ovat rikollisen alhaisella tasolla noin 1,3% BKTstä. Trump nostaa puolustusmäärärahoja entisestään – hyvä Trump! Trump vaatii myös hyvin kovakouraisesti, että muutkin NATO-maat nostaisivat puolustusmäärärahojaan, eivätkä eläisi USAn siivellä – hyvä Trump, niin sitä pitää. Saksan valtiovarainministeri lupasi juuri nostaa Saksan puolustusmäärärahoja ensi vuodelle noin 4000 000 000 eurolla (en muista tarkkaa summaa, mutta jotakin sinne päin). Sekin on aivan liian vähän, mutta sitäkään ei olisi tapahtunut ilman Trumpia.

      Trump tekee virheitä, mutta hän tekee myös oikeita asioita ja saa asioita muuttumaan parempaan suuntaan surkean Obaman jäljiltä.

      Suosittelen käyttämään järkeä tunteen sijaan. Jäitä hattuun.

      1. Suomessa on puolustusvoimat. Ei niitä ole Yhdysvalloissa eikä Venäjällä. Mihinkä nämä tarvitsee ”puolustusmäärä rahoja”. Puhuisin armeijan budjetista.

  2. Terveydenhuolto on ihan sairaan kallista, mikä on yksi syy miksi Suomessa on kallista.

    1. Höpö höpö. Suomessa terveydenhuolto on maailman tehokkaimpia jos mitataan siihen menevää rahaa ja mitä sillä saadaan. Esimerkiksi USA:ssa terveydenhuoltoon menee paljon enemmän rahaa suhteessa asiakkaisiin ja silti kaikilla ei ole varaa siihen.

      USA:ssa terveydenhuolto on toiminut niin, että kellä on rahaa (=hyväpalkkaisessa työssä oleva tai muuten rikas) on ottanut itselleen sairausvakuutuksen yksityiseltä vakuutusyhtiöltä. Jos sitten pipi iskee, niin vakuutettu menee sairaalaan ja vakuutusyhtiö maksaa laskun. Mutta arvaapa, mitä sairaala laskuttaa? Koska vakuutusyhtiö maksaa, niin potilas ei välitä, paljonko rahaa menee. Sairaala sitten heittää hulppean laskun. Vakuutusyhtiö maksaa sen, mutta koska se on myös liikeyritys, sen täytyy periä korkeita vakuutusmaksuja.

      Vähän sama valuvika kuin Tampereen tilaaja-tuottaja -mallissa. Kilpailu ei toimikaan kun asiakas ei itse maksa tai saa palvelua.

      Lisäksi, vaikka olisit onnekas ja sinulla olisi hyvä työpaikka ja varaa vakuutukseen, voit silti jäädä pulaan. Vakuutuksen korvaus kun voi olla määräaikainen ja jos tarvitset hoitoa vuosikaudet, ei rahaa enää tipu. Voit sitten valita, jatkatko vielä hoitoa ja myyt vaikka talosi aluksi. Lopulta sinulla ei enää ole varaa hoitomaksuihin.

      Osa työpaikoista on myös niin pienipalkkaisia, ettei sairausvakuutukseen ole ollut varaa. Esimerkiksi jos olet töissä tavaratalossa laittamassa vaatteita takaisin henkariin, ei palkkasi ole hurrattava, TV-dokumentissa pariskunta kerran kokeili, miten pienituloinen pärjää USA:ssa. Pienipalkkaisia töitä piti ottaa kaksi, mutta silti budjetti kaatui heti kun tuli sairautta.

  3. Ei ole kauan työvoimapula USA:ssa heidän nationalisti/populisti pressan Trumpin päätöksien johdosta. Tämä vaaleata peruukkia päässään pitävän juntin aivoitukset johtavat vielä USA:n kuseen.Esim. kohtalaisen iso yritys HD on ilmoittanut siirtävänsä tuotantonsa pois USA:sta liinatukan veropäätöksistä johtuen..

  4. Jenkkilässä tehdään paljon työtä, joten jenkkilä ja jenkit menestyvät. Katsotaanpa vaikka lukuja BKT/lärvi:
    – USA 57 638
    – Suomi 43 433
    – Viro 17 737
    – Venäjä 8748

    Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että jos jenkkilässä jotkut neekerit ja latinot eivät viitsi tehdä työtä, eikä niillä siksi mene kovin hyvin, niin se ei ole jenkkilän vika vaan niiden, jotka eivät viitsi tehdä työtä. Neekerikin pääsee jenkkilässä opiskelemaan vaikka huonommilla eväillä kuin valkoinen, on oma häpeä ellei opiskele, vaan jengiytyy ja tekee rikoksia.

    Minun mielestäni jenkkilän systeemi on parempi kuin Suomen. Suomessa rankaistaan siitä jos tekee paljon työtä ja siten hankkii rahaa.

    1. Ainahan voi kokeilla. Muuta Yhdysvaltoihin. Minä pysyn täällä. Vapaa maailma. Eikös Kokoomuskin aja vapautta valita…

    2. Ottaako Juhani huomioon että Yhdysvalloissa on n 4,8 miljoonaa miljonääriä, luuletko että heitä kiinnostaa normaalin kuten sinun asiat ja tienestit.

      Tämä miljonäärien tuli yksinään nostaa Yhdysvalloissa bkt:ta. Eli se siitä…

      Maailmassa on ennätykselliset 16,5 miljoonaa miljonääriä – näin valtavasti heillä on yhteensä rahaa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005389339.html?

    3. Joo, voi mennä yliopistoon siitä vaan kunhan maksaa kymmenien tuhansien lukukausimaksut.

  5. Tosiasiahan on, että Trump omilla kannanotoillaan ja siirtolaisvastaisuudellaan on aiheuttanut monilla aloilla joilla maksetaan helvetin huonoa palkkaa työvoimapulan. Maan omat kansalaiset eivät halua tahdä niitä töitä ja ulkomaalaiset ei saa työlupaa. Että tällainen ”onnela”.

  6. Täydellistä maata ei ole. Suomessakin palkat laskee jos massamaahanmuuttoa ei saada kuriin ja kontrolliin.

  7. Työvoimapula on Suomessakin. Ei kaikkiin hommiin voi ottaa suoraan kadulta ja kaikki ei niitä hommia opi.

  8. Työllistäminen on Suomessa lähinnä suurta taidetta. Se voisi olla helpompaa – niin työttömälle kuin työnantajallekin. Sipilä on tehnyt siitä hurjasti vaikeampaa viime vuosina.

    Trump on selkeästi Sipilän kavereita tässä.

  9. Suomessa julkisen sektorin tulisi keskittyä niihin keskeisiin tehtäviin, jotka sillä on ollutkin. Mutta ei, sitä halutaan koko ajan laajentaa. On kiva tarjota uusia ”illmaisia” palveluita, varsinkin kun on taloudessa nousukausi ja verotulot kasvussa. Sitten tulee kumminkin -yllätys yllätys- se laskukausi ja rahat eivät riitä. Mutta mitään palveluita ei voida ainakaan poistaa, sehän olisi hirveä ihmisoikeusrikos ja siksi kaikki yritetään tehdä halvemmalla. Se taas tarkoittaa käytännössä, että kaikki tehdään huonommin. Lääkäriin on jonoa, vanhusten perään katsoo öisin joku laitoshoitaja tai sen kissa, koulussa opettaja opettaa kahta luokkaa samaan aikaan, päiväkodin ryhmässä on tungosta eikä ehditä kuin katsoa etteivät tapa toisiaan…

    Seuraava suuri menoreikä tulee olemaan kaikille ilmainen päivähoito. Sitä markkinoidaan sillä, että ”lapsilla on oikeus hyvään varhaiskasvatukseen” ja todistellaan tutkimuksilla, joissa lapsilta kysytään päiväkodeissa esillä olevia asioita. Niin saadaan vanhemmat vaikuttamaan kyvyttömiltä ja lapset ”ammattilaisten” hoidettaviksi. Laskun maksavat kaikki veronmaksajat.oli lapsia tai ei, olit pieni tai suurituloinen. Tämän ”sampon” tulevat toteuttamaan Kokoomus, SDP ja Vihreät yhdessä, sillä niitä kaikkia yhdistää liberaali ajattelu. SDP uskoo päivähoidon olevan sosialistisen tehokasta tasa-arvoa tuottavaa ”laadukasta varhaiskasvatusta”. Kokoomuksessa taas halutaan kotiäidit töihin, koska siellä työtekoa pidetään kaiken muun ylittävänä arvona ja lasta kotona hoitava on hyödytön kun taas palkkatyönä verovaroin sitä kodin ulkopuolella tekevä on sentään töissä. Koti, uskonto ja isänmaa eivät ole liberaalin Kokoomuksen arvoja. Lisäksi SDP saadaan huijattua sosialisoimaan hyvätuloisten päivähoitomaksut. Saako kotiäiti töitä, totta kai, voihan hän vaikka perustaa yrityksen ja vahtia naapurin lapsia. Vihreille asia myös sopii, koska siten uskotaan saatavan tasa-arvoa ja perhehän nyt on muutenkin katoavaa kansanperinnettä, ainakin ydinperhe, on sateenkaari ja ties mitä perheitä eikä perhe ole niin tärkeä. L

    Samaan aikaan kun kaikille annetaan ilmainen päivähoito ja ihmisiä pelotellaan viemään lapsensa sinne, etteivät degeneroidu kotona tyhmien vanhempiensa kanssa, ollaan päivähoidon työntekijöiden koulutusvaatimuksia nostamassa. Se taas tietää kallispalkkaisempia hoitajia. Myös ryhmäkokoja vaaditaan pienemmiksi, sekin maksaa. Lisäksi tarvitaan lisää päiväkoteja.

    Noh, huonona aikana poliitikot sanovat, että toimintaa tehostetaan eikä laatu kärsi, kun lapset laitetaan ylisuuriin ryhmiin kuin broilerit odottamaan vanhempiaan.

    Tätä uudistusta kutsutaan hienosti perhevapaa uudistukseksi. Kun se on saatu- aikaan, ei menoautomaattia enää voi poistaa. Sehän nyt olisi kerrassaan törkeää lapsen oikeuksien riistoa. Rahat revitään höyläämäällä jo olemassaolevia palveluita, esim. koulutusta.

    1. Kokoomus menee nykyään Kepuleiden käskyssä. Sipilä johtaa. Näin se vaan on. Ihan sama kiistellä, perustele Juhani ettei näin ole. Haluan kuulla sen..

  10. Nykyhallituksemme työllistää vain työryhmiä asiantuntijoineen soten ja maakuntasekoilun pariin sekä vähentää kotimaan kulutusta kikyineen lisäten työttömyyttä.

  11. ”Suomen pitäisi ottaa oppia Trumpin USAsta, jotta Suomen karmeita työttömyyslukuja saataisiin alemmaksi.”
    ————————–
    Dollarin kurssi on halventunut kahdeksan vuoden takaisesta kahden vuoden takaiseen verrattuna maksimissaan 60 prosenttia. Nyt viime aikoina on ollut pientä nousua.

    https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=USD&days=max&x=35&y=13

    Ymmärtääkseni joissakin USA:n osavaltioissa suurlama ajoittui juuri tuon korkean dollarikurssin aikaan ja ne osavaltiot olisivat halunneet mahdollisuuden omaan valuuttaan. Sitä mahdollisuutta liittovaltiolaki ei kuitenkaan suonut. Ja tuotantolaitoksia muuttui raunioiksi. Luultavasti vankiloille taas alkoi korkeasuhdanne.
    —————————————
    Jos Suomella olisi oma valuutta, niin sen arvoa voisi kellutella maamme suhdanteiden mukaan. Kekkosen aikaan devalvoitiin työllisyyden ylläpitämiseksi, kun kommunistit olivat yrittäneet sekoittaa lakoillaan ja palkkavaatimuksillaan maamme talouden, jotta väki olisi tullut halukkaaksi liittymään vakaaseen neuvostotalouteen. Demarit joutuivat kilpailemaan työläisten sieluista kommunistien kanssa palkkavaatimuksineen.
    ———————————-
    Suomen olisi pitänyt erota eurosta vuonna 2011, kun euron ongelmat olivat valjenneet pihtiputaan mummollekin. Koska ei erotu, niin nyt joudutaan leikkailemaan ja kikyilemään sisäisen devalvaation merkeissä siihen asti kunnes euro lopullisesti romuttuu. Euroon on liitetty sellaisia maita, joita ei olisi koskaan pitänyt siihen liittää, kuten Kreikka, Italia, Ranska, Kypros ja mitä niitä nyt on. Espanjassa ja Portugalissakin euro on aiheuttanut suurtyöttömyyttä.

  12. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000640805.html

    ”Kuvien perusteella kaupungin voisi kuvitella kärsineen ympäristökatastrofista, mutta autioitumisen ja ränsistymisen syyt ovat muualla. Kaupunki on kärsinyt muun muassa autoteollisuuden hiipumisesta, laajasta korruptiosta ja verotulojen vähenemisestä.”

    ————————————
    Detroitista on tullut USA:n vaarallisimpia kaupunkeja. Verotulot ovat romahtaneet ja kaupunki joutui konkurssiin viisi vuotta sitten.

    Osavaltio on pyrkinyt mm. leikkaamaan eläkkeitä, jotta talouden elintoiminnoille riittäisi enemmän rahaa.

    Osavaltion omasta valuutasta olisi ollut ratkaiseva apu, mutta sitä apua ei voitu liitovaltiolain takia käyttää. Jos olisi otettu oma valuutta käyttöön, olisi ollut seurauksena sisällissota.

    Kun dollarin kurssi on alentunut, niin se tuo mahdollisuuksia osavaltion talouden elpymiselle.

  13. Jenkkilässä on meneillään sisäinen kansainvaellus:

    Esimerkiksi Illinoisista muutetaan korkeiden verojen ja turvallisuuden heikkenemisen takia.

    Suomessa vain perussuomalaiset ovat olleet huolestuneita turvallisuuden vähenemisestä ja verovarojen tuhlailusta.

    Liittovaltiofanaatikot puuhaavat puuhaavat unionille verotusoikeutta ja yrittävät ponnekkaasti vähentää suomalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa.

  14. Vaikea sanoa mitään, mihin kaikkiin perusteisiin Trumpin suojatullipyrkimys tähtää. Mutta arvaisin hänen pyrkivän helpottamaan joidenkin lamasta kärsivien osavaltioiden asemaa. Koska USA:ssa on vallalla markkinatalous eikä suunnitelmatalous, niin keinovalikoima on rajattu. Mutta autojen tuontitullit saattavat elvyttää taloutta mm. Michiganissa ja Detroitissa.

    Globalistit rajoittavat valtioiden itseohjailukykyä. Kokonaiset valtiot ovat vaarassa, osavaltiot vallankin, koska liittovaltio rajoittaa osavaltion päätäntävaltaa sopeutumisessa globalisaatioon.

    Jos Suomea kohtaa jokin markkinataloudellinen ongelma, jos esimerkiksi metsätaloutta rajoitetaan, niin Suomella ei ole välttämättä mahdollisuuksia toteuttaa sopeutumisvaihtoehtoja, jos eeuu määrää menettelyistä tai vie rahat etelän vetelille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *