Mainilan laukaukset Asovan merellä?

Venäjä teki tahallisen aggression, aseellisen hyökkäyksen, Ukrainaa vastaan kansainvälisellä vesialueella Asovan merellä 25.11.2018.

Ukrainan laivaston  kolme alusta olivat matkalla Ukrainalaiseen satamaan Ukrainan alueelle Asovan meren rannalla. Alukset olivat ilmoittaneet etukäteen tulostaan Kertsin salmen liikennevalvontaan normaalisti.

Ukrainalainen osasto otti yhteyttä lähestyviin venäläisaluksiin ilmoittaen, että he eivät avaa tulta venäläisaluksia vastaan – mutta ryssät avasivat tulen ukrainalaisaluksia vastaan aiheuttaen tappioita Ukrainalle.

Venäjä on uhitellut jo pidemmän aikaa Asovanmerelläkin aikoen selvästi ottaa sen meren sisämerekseen, vaikka Ukrainalla on täysin laillisesti pitkälti rantaviivaa merellä.

Venäjä on häirinnyt vakavasti kauppalaivojen liikennettä Ukrainan alueella oleviin satamiin ja satamista, aiheuttaen taloudellisia tappioita Ukrainalle, laivayhtiöille ja satamille.

Olisikohan kyseessä Venäjän yritys saada Ukraina polttamaan päreensä ja iskemään vaikkapa venäläisiin laivoihin, jotta Venäjä saisi tekosyyn täysimittaiseen (eikä vain piilotettuun) sotaan Ukrainaa vastaan?

51 vastausta artikkeliin “Mainilan laukaukset Asovan merellä?”

  1. Ukrainan merivoimat ovat aika lailla alakynnessä Asovanmerellä, jos ja kun isompaa kahinaa tulee.
    Maavoimien puolella Ukraina on tehnyt paljon neljän miehitysvuoden aikana, eikä Venäjän riemumarssi Kiovaan ole enää niin helppo ja ruusuinen kuten KGB-Kreml aiemmin oletti.

    Venäläiset roistot yrittävät nyt saada ukrainalaisia vastaamaan tuleen, sitä ei pidä nyt tehdä. Nyt pitää malttaa ja saada kansainvälinen yhteisö jälleen kiristämään talouspakotteita. Venäjä pitää saada Iranin tavoin ulos kansainvälisestä maksujärjestelmästä.

    Patologinen valehtelija Venäjän ulkoministeri Lavrov naureskelee julkisesti talouspakotteille mutta kyllä niillä vain on vaikutuksensa. Venäjä rappeutuu ja näivettyy.

    1. Erinomaisen hyvä kommentti Tapiolta, kiitos. Olen täysin samaa mieltä.

      Ukrainalla ei ole mainita saakka laivastoa myöskään Mustalla merellä. Vaikka Ukraina saisi ilmaiseksi jenkkilästä vanhempia sotalaivoja, niin silti Ukraina olisi alakynnessä merellä.

      Myöskin ilmassa Ukraina on alakynnessä – maalla sen sijaan Ukraina kykenee tuottamaan merkittäviä tappioita ryssille.

  2. Venäläisiä aivan varmasti huolestuttaa Ukrainan aseteollisuus, se oli jo Neuvostoliiton aikana erittäin vahva ja innovatiivinen.
    Ukraina pystyy kehittämään itselleen aseita, oletettavasti parempia kuin venäläisten vastaavat. Tästä on nähty esimerkkejä ukrainalaisessa mediassa kuluvan vuoden aikana.

    Jos Ukraina säilyy länsimyönteisenä, tulee Venäjä häviämään pelin lopulta. Niinpä KGB haluaa mitä suurimmassa määrin Ukrainaan uuden Janukovitsin, siksi siis käytettiin väkivaltaa Asovanmerellä.
    On kiire, vaalit ovat jo parin kuukauden päässä.

    1. Olen tästäkin asiasta täysin samaa mieltä.

      Muuten, se Janukovitsh ei edes ollut ukrainalainen – oleellista oli tietysti etnisen alkuperän sijaan, että oli Kremlin nukke.

  3. Ukrainan parlamentti vahvisti Ukrainan Sotaneuvoston ja Ukrainan presidentin esityksen, että Ukraina on sotatilassa.

    Se sotatilan julistus antaa lisää eväitä Ukrainan puolustuksen lujittamiseen. Nyt on kuitenkin pidettävä pää kylmänä, ettei Venäjä pysty käyttämään Ukrainan toimia tekosyynä täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainaan.

  4. Yhdeksi syyksi Venäjän öykkäröinnille on arveltu myös halu syrjäyttää nykyinen presidentti Petro Poroshenko ja saada aikaan sisäistä kuohuntaa Ukrainassa. Poroshenkon suosiota ilmeisesti laskee se, ettei Ukraina kykene vastatoimiin. Jos Ukraina provosoituisi, seurauksena olisi ehkä se, että Venäjä miehittäisi tai ainakin yrittäisi miehittää laajan alueen Itä-Ukrainasta. Siitä se voisi sitten taas muokata ”uuden valtion”.

    Seurasin asiaa englantilaisesta Daily Mailista ja sen kommenttipalstalta. Venäjä näytti käynnistävän hirmuisen trollirynnäkön. Kommentoijat, jotka puolustivat Venäjää olivat milloin muka brittejä, milloin amerikkalaisia tai australialaisia. Mainilan laukauksiin vertaaminen osuu hyvin yksiin sen kanssa, että Venäjän väitettiin vain puolustuutuneen Ukrainan provokaatioita ja alueloukkausta vastaan. Varsin yleisesti vedotiin myös brittien kansallistuntoon ja EU-vastaisuuteen kommentein ”Se on EU:n syytä” tai ”Lähetääkää sinne EU:n armeija älkääkä sotkeko meitä mukaan”. Joku väitti myös Ukrainan tukkineen Kertsin salmen ja että Venäjän operaatio johtui muka siitä. Noihin todennäköisimmin Venäjän trollitehtaan kommentteihin sitten oli saatu paljon ”tykkäyksiä” todennäköisimmin samasta sylttytehtaasta. Näin se kehitys kehittyy ja Tiltukin somettaa 🙂

    1. Niin se on Norppa. Venäjä käy trolliarmeijallaan erittäin laajamittaista informaatiosotaa. Ukraina ja länsimaat ovat alakynnessä kun niillä/meillä ei ole trollitehtaita, eikä trolliarmeijoita.

  5. Mitä yhteistä on Mainilan laukauksilla yhdessä Asovan merellä (kansainväilnen/yleinen merialue) : = Venäjä,Venäjä ja Venäjä … yrittää historian mukaisesti jälleen motittaa !

    Pitäis edes oman kansansa koossa kultaisissa palatsi ovissaan_ syrjemmille alueille ei liene asiaa_ilman ”turvakoodeja”.

    Venäjän lonkerot ulottuvat yli oman rajojenkin mitä olemme saaneet seurata.

  6. Venäjähän ei tiettävästi tunnusta Asovanmerta kansainvälisenä merenä, vaikka niin on ennen Krimin valloitusta sovittu. Silloinhan sille kuuluisi ainoastaan maarajojen mukaiset aluevedet, nyt se haluaa valloittaa itselleen kaiken ja pitää sitä sisämerenä.

    1. Venäjän lopullisena tavoitteena on valloittaa koko Ukraina uudelleen orjuuteensa. Välitavoitteeksi kelpaisi maayhteys Krimille, eli esimerkiksi suuren teollisuuskaupungin Mariupol valtaaminen ja miehittäminen. Silloin Asovanmeri olisikin käytännössä Venäjän sisämeri.

      1. Tähän Venäjä saattaa pyrkiä tai pitää vaihtoehtona siinä tapauksessa että Ukraina käynnistäisi sotillaallisia vastatoimia Venäjän agressiolle. Itä-Ukrainassa taitaa olla myös merkittävää aseteollisuutta.

        1. Itä-Ukrainassa on ollut merkittävää aseteollisuutta.

          Kun Venäjän joukot onnistuivat sodan alussa valloittamaan suuremman alueen Ukrainasta, mutta Ukrainan asevoimat kykenivät sittemmin ajamaan ryssiä kauemmaksi, niin ryssät ryöstivät tehtaista kalustoa ja koneita mukaansa.

  7. Minkä takia lännellä pitäisi olla trolliarmeijoita eli valehtelijoita? Faktan tarkastusta tässä tarvitaan eikä lisävalheita. Vaan Amrikassa istuu vallassa oikea emävalehtelija. Ei ole totuus suosiossa Venäjänkään vallanpitäjien suosiossa sen paremmin.

    1. Olet oikeassa Eemeli, valehtelua ei tarvita lisää. Sen läntisen ”trolliarmeijan” pitäisi kumota ryssien trolliarmeijan valheita faktoilla.

  8. Pystyykö väitettä kumoamaan jos trolliarmeija väittää, ettei Venäjä sekaantunut USA:n vaaleihin.

  9. Putlerin on pakko pistää rähinä aikaiseksi. Omassa maassa hänen valta alkaa jo horjumaan, näin saadaan maassa mielenkiinto muualle. Terveisiä Virosta. Siellä jo neljättä päivää reissussa.

  10. Voiko venäläisten allekirjoittamaan sopimukseen luottaa?

    Budapestin ydinsulkusopimuksen allekirjoittivat 1994 presidentit Boris Jeltsin.
    .
    http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288659631485.html

    *
    Sopimuksen mukaan Venäjä, USA ja Britannia takaavat Ukrainan itsenäisyyden ja sen rajojen muuttumattomuuden.

    Takasiko Venäjä?

    Venäläiset tunnetaan porukkana, joka pyyhkii pyllyään sopimuksella, kun se ei enää hyödytä heitä.
    *
    Budapestin ydinsulkusopimuksen allekirjoittivat 1994 presidentit Boris Jeltsin (vas.), Bill Clinton, Leonid Kutshma ja pääministeri John Major.
    Julkaistu: 28.2.2014
    Ukrainan ulkoministeriö on kaivanut esiin liki 20 vuotta vanhan sopimuksen, jossa Venäjä, Yhdysvallat ja Britannia antavat turvallisuustakuut Ukrainalle.
    Britannian pääministeri John Major, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin allekirjoittivat Budapestissa joulukuussa 1994 yhdessä Ukrainan presidentin Leonid Kutshman kanssa ydinsulkusopimuksen, jossa Ukraina luopui sille jääneistä Neuvostoliiton ydinaseista.

    Ydinaseettomuuden ehdoksi Ukraina vaati turvallisuustakuut.

    Sopimuksen mukaan Venäjä, USA ja Britannia takaavat Ukrainan itsenäisyyden ja sen rajojen muuttumattomuuden.

    Sopijat lupasivat lisäksi, etteivät ”koskaan käytä aseitaan Ukrainaa vastaan muuten kuin itsepuolustukseksi tai YK:n päätöksen seurauksensa”.
    *

  11. Koska Yhdysvallat ei näytä puuttuvan tähän rähinään, ainoastaan toimittavat lisää Javelin ohjuksia (erinomainen ase vaunua vastaan, iskeytyy ylhäältä ohuemman panssarin läpi). Ehkäpä siksi ryssä haluaa nyt toimia nopeasti, EU ei tee muuta kuin pakotteita eikä Nato puutu. Yksin jäävät kuin Suomi 1939, tosin Ukraina on voinut valmistautua tähän neljä vuotta….

    1. Saahan nähdä mitä tästä tulee. Tiedän Venäjän tavoitteen, mutta en tiedä millaisin askelin Venäjä pyrkii saavuttamaan tavoitteensa.

      Se on selvää, että yksikään valtio ei virallisesti auta Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan.

  12. Opiksi ja ojennukseksi, ei tämä maailma ole muuttunut mihinkään:

    26.11.1939 ”MAINILAN LAUKAUKSET”

    Päivälleen 79 vuotta sitten kello 15:45 Itä-Kannaksella suomalaisten rajavartijoiden korviin kantautui ylilentävien tykistökranaattien ääni joka päättyi räjähdyksiin naapurin puolella rajaa. Tapahtuma merkittiin rajavartiolaitoksen päiväkirjaan välittömästi.

    Samana päivänä Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov jätti Suomen hallitukselle nootin jossa väitettiin suomalaisten ampuneen seitsemän laukauksen keskityksen noin 800 metriä rajasta sijainneeseen Mainilan kylään.

    Neuvostoliiton propagandaviranomaiset käyttivät Mainilan laukauksia viipymättä hyväkseen Neuvostoliiton väestön mielialan muokkaamisessa sotaan myönteisemmäksi.

    Suomen hallitus pani välittömästi toimeen tutkimukset Mainilan tapahtumista. 27.11 ulkoasiainministeri Aarno Yrjö-Koskinen välitti Molotoville Suomen hallituksen vastaus­nootin:

    ”Suomen puolelta on voitu nähdä räjähdys­paikka, Mainilan kyläa­ukea, joka sijaitsee vain noin 800 m rajasta aukean pellon takana.

    Äänien perusteella, jotka ovat aiheutuneet kuulluista seitsemästä laukauksesta, on voitu todeta, että ase tai aseet, joilla ammunta on suoritettu, ovat sijainneet noin 1 ½ – 2 km kaakkoon räjähdys­paikasta.

    Havainnot laukauksista oli merkitty asianomaisen rajavartioston päivä­kirjaan heti tapahtuman sattuessa.”

    Seuraavana päivänä 28.11 Molotov lähetti Yrjö-Koskiselle uuden nootin, jossa Suomen hallituksen vastaus­nootin katsottiin kuvastavan ”Suomen hallituksen syvää viha­mielisyyttä Neuvosto­liittoa kohtaan” ja johtavan ”molempien maiden välisten suhteiden äärimmäiseen kärjistymiseen”.

    Samassa nootissa Neuvosto­liitto ilmoitti myös irti­sanovansa vuonna 1934 tehdyn hyökkäämättömyys­sopimuksen, vaikka sitä ei sopimuksen mukaan olisi voitu edes irtisanoa ennen vuotta 1945.

    29.11 Suomi lähetti Neuvostoliitolle vielä yhden vastausnootin jossa Suomi ilmoitti olevansa valmis siirtämään Karjalan­kannaksella olevat joukot, raja- ja tullivartio­joukkoja lukuun ottamatta, ”sellaiselle etäisyydelle Leningradista, ettei voida väittääkään niiden uhkaavan sen turvallisuutta.”

    Suomen hallituksen 29.11 lähettämään noottiin ei enää vastattu. Sen sijaan Neuvostoliitto lähetti vielä yhden nootin jossa se ilmoitti diplomaattisuhteiden katkaisemisesta ”suomalaisten joukko-osastojen jatkuvien provokaatioiden tehtyä tilanteen mahdottomaksi hyväksyä”.

    Samana päivänä Neuvostoliiton kaikki poliittiset ja taloudelliset edustajat kutsuttiin pois Suomesta.

    Seuraavana aamuna kello 6:50 Karjalankannaksen tantereeseen iskeytyivät ensimmäiset vihollisen tykistökeskitykset ja neuvostojoukot ylittivät rajan ilman sodanjulistusta:

    Talvisota oli alkanut.

    (Suomen Sotilas)

    1. Suomen Sotilaskaan ei uskaltanut sanoa suoraan mitä tapahtui:

      Venäjä hyökkäsi 30.11.1939 Suomen kimppuun rikkoen törkeästi Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleita Hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, Sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä, sekä allekirjoittamaansa YKn edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa.

  13. Ryssien nootti

    https://histdoc.net/historia/molotov261139.html
    ULKOASIAINKOMISSAARI MOLOTOVIN
    SUOMEN MOSKOVAN LÄHETTILÄÄLLE YRJÖ-KOSKISELLE
    26 PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA 1939 OSOITTAMA NOOTTI.

    Herra Lähettiläs.
    Puna-armeijan yleisesikunnan ilmoituksen mukaan meidän joukkojamme, jotka ovat sijoitetut Mainilan kylän tienoille, Karjalan kannaksella, ammuttiin tänään 26 p:nä marraskuuta klo 15.45 odottamatta tykkitulella Suomen alueelta. Ammuttiin yhteensä 7 tykinlaukausta, josta seurauksena oli, että 3 sotamiestä ja 1 aliupseeri kuoli sekä 7 sotilasta ja 2 päällystöön kuuluvaa henkilöä haavoittui. Neuvostojoukot, joilla oli ankara käsky olla antautumatta provokatioon, pidättäytyivät vasta-ammunnasta.
    Neuvostohallitus saattaa tämän tiedoksenne ja katsoo tarpeelliseksi tähdentää, että Teidän herrojen Tannerin ja Paasikiven kanssa hiljattain käytyjen neuvottelujen aikana neuvostohallitus huomautti vaarasta, jonka lukuisten vakinaisten joukkojen keskittäminen rajan välittömään läheisyyteen Pietarin luona aiheuttaa. Suomen alueelta tapahtuneen provosoivan ja neuvostojoukkoihin kohdistuneen tykistöammunnan johdosta neuvostohallitus on pakotettu nyt toteamaan, että suomalaisten joukkojen keskittäminen Pietarin läheisyyteen ei ainoastaan muodosta uhkaa Pietarille, vaan itse asiassa on Neuvostoliittoa vastaan vihamielinen teko, joka jo on johtanut hyökkäykseen neuvostojoukkoja vastaan ja aiheuttanut uhreja.
    Neuvostohallituksen tarkoituksena ei ole paisuttaa tätä, päällystön mahdollisesti huonosti johtamien Suomen armeijan joukko-osastojen taholta suoritettua inhoittavaa hyökkäystoimenpidettä, mutta se haluaisi, ettei tällaisia inhoittavia tekoja vastedes tapahtuisi.
    Tämän johdosta neuvostohallitus, esittäen jyrkän vastalauseen tapahtuneen johdosta, ehdottaa, että Suomen hallitus viipymättä siirtää joukkonsa Karjalan kannaksella kauemmaksi rajalta, 20-25 km:n päähän, ja täten estää uudistuvien provokatioiden mahdollisuudet.

    Neuvostoliiton ulkoasiain kansankomissaari [V.]Molotov.
    Marraskuun 26 päivänä 1939.

  14. https://www.is.fi/suomi100/art-2000005165232.html

    Täältä alkoi talvisota: Mainilan laukaukset pamahtivat tälle pellolle
    14.4.2017

    Marraskuussa 1939 neuvostoliittolaisen rajakylän pellolle ilmestyi seitsemän outoa räjähdyskuoppaa. Nykyisin kylästä löytyy vaatimaton muistomerkki Mainilan laukauksille.

    SANAPARI Mainilan laukaukset on suomalaisille niin kiinteä osa kansallista muistiamme, että jopa nuoremmat sukupolvet oppivat sen nopeasti. Ilmauksesta on tullut myös paljon käytetty vertauskuva, jota voidaan yhä nykyisinkin käyttää puhuttaessa monenlaisista sotaan liittyvistä lavastuksista ja informaatiosodankäynnistä.

    Esimerkiksi Krimin kaappauksen ja Itä-Ukrainan sodan aikana on syntynyt monta kertaa mielikuva, että Moskovalla on yhä käytössään se sama lavastuskäsikirja, jonka avulla Suomikin yritettiin aikanaan saada näyttämään talvisodan aloittajalta.

    Vasta Neuvostoliiton romahtaessa Venäjälläkin alettiin tunnustaa laajemmin, ettei Suomi ampunut Mainilan tykinlaukauksia eikä tappanut neljää neuvostosotilasta pienen rajakylän pellolle marraskuun 26. päivänä 1939. Kuvaavaa kuitenkin on, että yhä edelleenkin Venäjältä löytyy tahoja, jotka uskovat Suomen syyllisyyteen Mainilassa – tai jotka yrittävät tarkoituksella saada ainakin muut uskomaan näihin väitteisiinsä internetissä.

    Mutta millaista elämä on nykyisin Mainilan kylässä, jonka kohdalla Suomen ja Neuvostoliiton raja teki aikanaan pienen mutkan siten, että tuolloinen vanha inkeriläiskylä työntyi kohti Suomea ikään kuin sormella osoittaen?

    Sijaintinsa puolesta Mainila oli siis ihanteellinen paikka kaikenlaisille provokaatioille ja rajaloukkauksille, joten ei ole ihme, että neuvostojohto valitsi juuri tämän seudun lavastuksensa näyttämöksi.

    1. Venäjä on harrastanut Mainilan laukauksia hyvin laajamittaisesti.

      Esimerkiksi syytti Viroa laivansa Metallist upotuksesta, vaikka upotti sen itse.

      Varsin suurimittaiset Mainilan laukaukset Venäjä ampui saadakseen tekosyyn hyökätä Tshetsheniaan, eli aloittaa Toisen Tshetshenian sodan. Silloin Venäjän FSB räjäytteli venäläisiä kerrostaloja surmaten satoja venäläisiä siviilejä.

      http://jput.fi/Tshetshenian_valirauha.htm

      1. Tshetsenialaisiakaan ei uskaltanut tai halunnut auttaa yksikään euroopan valtio venäläisten invaasiota vastaan. Nehän jätettiin ne patriootiit yksin valtavaa vihollista vastaan.
        Pakotteet on vain silmänlumetta että jotain muka yritetään tehdä ja seurataan tilanteen kehitystä.

        1. Niin se valitettavasti on Juha.

          Toki Tshetshenian Välirauhan aikana esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja porukka oli auttamassa tshetsheenejä. Imperialistinen Roistovaltio Venäjä lähetti tietysti agenttinsa murhaamaan sen hyväntekeväisyysjärjestön avustustyöntekijöitä, että ymmärtäisivät pysyä poissa Tshetsheniasta.

  15. Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoi, että asioista pitäisi puhua oikeilla nimillä. Esimerkiksi nyt on käynnissä sota Euroopassa ja Venäjä on hyökkääjä. Hänen mielestään Sekin pitää sanoa suoraan, että Venäjä miehittää Ukrainan Krimiä.

  16. Viron ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään Virossa haukuttavaksi Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainaa vastaan Asovan merellä.

    Viro vaati virallisesti, että Venäjän pitää viipymättä vapauttaa Venäjän kaappaamat Ukrainan laivat miehistöineen, sekä taata vapaa merenkulku Kertsin salmessa ja Asovanmerellä.

  17. Tuttavani (noin 26 vuotta) kenraaliluutnantti Johannes Kert, entinen Viron Puolustusvoimain komentaja, nykyinen Viron Eduskunnan Puolustusvaliokunnan jäsen – esitti julkisesti, että kaikkien pitää kieltäytyä tapaamasta Putinia – aggressoria, hyökkääjää.

    Minusta kenraalin ehdotus on erinomaisen hyvä. Putin haluaa esiintyä suuren venäjän suurena johtajana, jota kaikki kunnioittavat.

    1. Nyt jos Trump tapaa Putinin, se on suuri virhe ja avoin osoitus Putinille jotta saavat jatkaa agressiotaan Ukrainaa vastaan. Toivottavasti jättää tapaamisen väliin, nyt on paljon pelissä…

      https://www.satakunnankansa.fi/a/201328472

      ”Trump mahdollisesti perumassa Putinin tapaamisen G20-ryhmän kokouksessa Ukrainan konfliktin takia”

            1. Juu, lähinnä näistä lööpeissä olleista Mattis on ok. Alkuperäiskansat kun sattuu olemaan niitä amerikkalaisia, kaikki muut on oikeasti laittomia maahanmuuttajia….

  18. Nyt on kyllä ilkeä tunne että me on hävitty tää peli, Kummelin sanoin.

    Ei mitään vastareaktiota EU:n suurilta mailta tai USA:sta. Nato lässyttelee vain korulauseitaan, kuten aina. Venäjä olisi ehdottomasti pitänyt potkia pois SWIFTistä.

    Pakko myöntää että roistot Kremlissä ottivat taas erävoiton ja että tämä on vain alkua. Demokratiat luhistetaan yksi kerrallaan, toiset sisältä ja toiset ulkoa.

    1. Valitettavasti on taas pakko olla samaa mieltä Tapion kanssa.

      Läntisten demokratioiden johto on ”munatonta sakkia” lähes poikkeuksetta.

    2. tapio, samaa mieltä. Nyt sitten katsotaan kun ryssä rellestää Euroopassa ihan miten tahtoo… Mikä on seuraava valtio, se on sellainen valtio mikä ei kuulu Natoon ja on Venäjän rajanaapuri, sinne se änkee seuraavaksi.

  19. No, ehkäpä tämän tuleekin mennä näin. Sakemannit, ranskalaiset ja britit kuvittelevat olevansa suojassa Itä-Euroopan puskurivaltioiden takana, pikkusormi koukussa maistellaan viinejä.

    Me tietenkin ollaan aina hereillä mutta kiva nähdä kun nämä hölmöt tajuavat missä mennään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *