Tykkien ja ihmisten saaret (kirja)

Vuonna 2012 ilmestynyt kooltaan varsin suuri (345×250 mm) kertoo Rannikkotykistöstä sen synnystä ”kuolemaan” saakka. Varsinaisista taisteluista, ihmisistä ja saarista kirja kertoo ihan mukavasti varustettuna runsaalla kuvamateriaalilla.

Valitettavasti pitkä ja syvä suomettuminen näkyy vahvasti tässäkin kirjassa kerrottaessa historiallisesti merkittävistä asioista, kuten Vapaussodasta, Talvisodan alusta ja Jatkosodan alusta. Jätetään kertomatta ryssien kannalta ikävät kovat tosiasiat ja sievistellään toisia asioita.

Esimerkkejä voisi luetella vaikka kuinka paljon, mutta jo se kertonee tarpeeksi, että presidentti Rytin Adolf Hitlerille lähettämää henkilökohtaista kirjettä väitetään sopimukseksi. Esimerkiksi sivulla 417 kutsutaan kirjettä nimellä ”Ribbentrop-sopimus”.

Luin vähän aikaa sitten vastaavan ulkoasultaan upean suuren uuden kirjan (Suojeluskuntien Suomi), jota jo ennen lukemista harkitsin ostaa omaan kirjahyllyyni. Luettuani sen päätin, etten halua sellaista suomettunutta roskaa itselleni.

3 vastausta artikkeliin “Tykkien ja ihmisten saaret (kirja)”

  1. wiki: Tukholma-syndrooma:

    ”Tukholma-syndrooma on arkikielinen nimitys psykologiselle tilalle, jossa panttivangeille tai muulla tavoin vastoin tahtoaan kaapatuille henkilöille kehittyy myötämielinen suhtautuminen kaappaajiinsa. Tämänlaisesta solidaarisuudesta voi seurata monimutkaisia ongelmia, kun vangitut alkavat auttaa vangitsijoitaan toteuttamaan suunnitelmaansa tai pakenemaan poliisilta. Syndroomasta kärsivät vangitut saattavat antaa jälkeenpäin vangitsijoistaan heille myötämielisiä todistuksia.”

    Suomettuneisuudessa äärimmilleen vietynä saattaa olla ja onkin saman tyyppistä käyttäytymistä.

    Suomea vaivaa nyt Arvopohja-Ana syndrooma. Aletaan peesailla ja fanittaa äärihäirikköä, vaikka tilit tyhjenesivät, yrityksiä kaatuisi ja työttömyys pahenisi, velalliset vetäisivät itsensä hirteen jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *