USAn työttömyys versus Suomen työttömyys

Trumpin USAssa työttömyys on 3,8%, eli matalin 18 vuoteen. Tänä vuonna on syntynyt joka kuukausi 207 000 työpaikkaa.

Suomessa työttömyys oli huhtikuussa 8,1%, eli prosentin huonompi kuin EU-maissa keskimäärin.

Lähde.

Siten USAn systeemi on rutosti parempi kuin Suomen systeemi. Jos jenkkilästä ei haluta ottaa esimerkkiä, niin sitten sitä voisi ottaa Tanskasta (joulukuussa 5,6%). Kun irtisanominen on helppoa, niin palkkaaminenkin on helppoa.

66 vastausta artikkeliin “USAn työttömyys versus Suomen työttömyys”

  1. Oleellista on mitä palkkaa työstä maksetaan eli ostovoimasta joka on laskenut sekä Euroopassa että USA:ssa keskiluokan kuihtumisen seurauksena.

  2. http://www.velkakello.fi/

    ”Suomen valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, nimellismäärällä mitattuna. Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Sinäkin olet velkaantuneempi kuin koskaan ennen. Suomen maksama korko nousee ennen pitkää – niin sinunkin lainojesi korko. Yhä suurempi osa veroistasi menee velan korkojen maksuun eikä enää hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti, ja maksajia on yhä vähemmän. Kuinka kauan tällainen meno voi jatkua?

    Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 19 000 euroa valtion velkaa – sekä kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista?”

    ————————————

    Ostelkaa vaan kiinalaista paskaa velaksi nurkat täyteen ja ylläpitäkää kansainvaellusta. Perilliset maksavat.

  3. En ole velkaa centincenttiä jos joku tekee toiselle velkaa maksakoot itse sen velan . terv tepivaari

  4. Eurotalous perustuu yhteisvastuuseen, eli me maksamme kun muut ottavat velkaa.

    1. Kyllä minä sen tiedän en silti ole velkaa centtiäkään terv tepivaari

  5. USAn velka verrattuna bruttokansantuotteeseen, varallisuuteen tai per henkilö ei ole merkittävän suuri, vaikka absoluuttiarvona onkin ”tähtitieteellinen”.

    Suomi on surkimus, kun nytkin suhdannehuipun aikana ottaa valtavasti uutta valtionvelkaa. Tällaisena aikana velkaa pitäisi lyhentää – mutta on niin kiva ”jakaa” rahaa ympäriinsä (kuten haitalliseen tuulivoimaan).

    Ay-mafia on murskattava.

  6. ”Valtiovarainministeriön Kariniemen mukaan Suomi voi tukea EVM:n valjastamista kriisirahaston viimesijaiseksi lainoittajaksi. On kuitenkin yhä epäselvää, miten uudistuksen kanssa edetään.”

    Aivan järjetöntä väittää ettei Suomi kannata yhteisvastuuta koska Suomi on jo maksanut useita miljardeja yhteivastuuna ja sitoutunut vastaamaan (maksamaan) kymmenistä miljardeista. ylivelkaantuneiden euromaiden veloista.

    1. Suomi EI ole maksanut yhteisvastuuna yhtään mitään. Yritä pysyä totuudessa.

      On valtioita ja henkilöitä, jotka haluaisivat yhteisvastuuta. Sellaista ei ole ja Suomi on yhteisvastuuta vastaan.

      Kreikkaa on autettu pysymään pystyssä, mutta niitä rahoja ei suinkaan ole menetetty. Kreikka saa jo vapailta markkinoilta lainaa järkevään hintaan.

  7. Onko Juhani verrannut lähtökohtia, no ei, Yhdysvaltojen työttömyys oli vuosi sitten 4,7%…paljonko Suomen työttömyys oli…prosentteina.

    Tullaan näkemään kun älytön verojen lasku ja tuontitullit hypetys loppuu…entä sitten…

  8. Suomen työttömyysaste oli 8,6% 2017 nyt 8,1%
    Yhdysvaltojen työttömyysaste oli 4,7% nyt 3,8%

    Niin…mikä oli blogin pointti…

    1. Trumpin aikana USAn työttömyys on laskenut ja on hyvin alhaisella tasolla. Suomen työttömyys on edelleen hyvin vakava ongelma.

      Suomen pitäisi ottaa oppia jenkkilästä tai edes Tanskasta.

      1. Se on tilapäistä. En nuolaisisi ennen kuin tipahtaa.. tulossa on suuri lama

        1. Lamaa tai pörssiromahdusta on kiitollista ennustaa. Jos se ei tule ensi vuonna, niin ensi vuosikymmenellä kuitenkin. Tai sitten seuraavalla.

          Varmaahan on, että jonkinlainen notkahdus kyllä tulee, on aina tullut. Ja aina siitä on toivuttu.

  9. Siinä on Yhdysvaltojen velkakello. Onko tämä sama valtion velan otto Kokoomuksen ja sen sekku kerhon Kepuleiden tavoite. Lyhyt tilasto saadaan näyttämään hyvältä, todellisuudessa nämä ”hyvin menee ihmiset” elää sellaisessa velassa mistä ei kukaan selviä; tässä Yhdysvaltojen velkakello :
    http://www.usdebtclock.org

    Tässä Suomen velkakello :http://velkakello.fi

  10. Jotenkin …empä sano. Sen verran sanon, jos menee hyvin mm Suomessakin …miksi ei tehdä sitten lapsia ja eletä kuten ennen… Juhani…Yhdysvalloissa…ei myöskään valkonaamat tee lapsia, muualta tulleet, latinot, meksikolaiset jne, nämä saa näyttämään työllisyystilanteenkin paremmalta, ne on sitä halpatyövoimaa, toivooko Kokoomuskin Suomeen juuri näitä että tilastot on parempia, eikös se ole Kokoomuksen julkinen agenda, monella siellä Jenkeissä asuneilla ei ole töitä.

  11. Juhani. Ymmärrän hypetyksen Trumpin politiikkaan, enkä ollenkaan sano ettei näin olisi… kaikki on vain numeroita.

  12. Mitäs mieltä Niinistö (KOK) on : Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Yhdysvaltain rangaistustulleja EU-maiden teräs- ja alumiinituotteille kaupallisesti vakavina ja poliittisesti värisyttävinä.

    Jos Trump saa oman maan ylös, se = Suomi alas ja lamaan.

  13. USA huolehtii siitä, että maanpuolustus on hyvässä kunnossa ja puolustaa muitakin kuin itseään.

    Suomi ei ole Jatkosodan jälkeen huolehtinut siitä, että maanpuolustus olisi kunnossa – eikä huolehdi nytkään.

    Suomi käyttää maanpuolustukseen alle 1,3% BKTstä.

    USA käyttää maanpuolustukseen karkeasti 4% BKTstä ja Trump onneksi nostaa puolustusmenoja entisestään.

    Jenkkilä ymmärtää, että maanpuolustus on valtion kaikkein tärkein tehtävä – Suomi ei valitettavasti sitä ymmärrä, vaan laiminlyö maanpuolustuksen aivan rikollisesti.

    1. Niin…haluan kysymykseen vastauksen. Haluaako Suomen Kokoomus samaa kuin Trump, halpatyövoimaa maahanmuuttajista. Sillä saadaan 100% varmasti pienempi työttömyysaste ja kitupalkat kuten Yhdysvalloissa. Kysymykseen vastaus. Jos et tiedä. Sano . En tiedä. Nimittäin näin Yhdysvaltojen luvut ovat sitä mitä on…

      Edelleen, ei pahalla, mutta kun näinkin kovan blogin avaa missä meitä verrataan Trumpin maailmaan…

    2. Jussi, ylen uutisissa joku juuri äsken kommentoi että Suomen puolustusvoimat on paremmassa kunnossa kuin koskaan jatkosodan jälkeen… Jatkosodan lopulla olleesta puolustusvoimaimme kunnosta olen kyllä samaa mieltä… sitä en oikein allekirjoita että sen jälkeen on nyt puolusvoimamme vahvimmillaan.

      1. Jatkosodan päättyessä Suomen Puolustuskyky oli parhaimmillaan siihen mennessä. Aseissa oli 528 000 hyvin koulutettua ja kokenutta sotilasta. Kenttätykistö oli erinomaisessa kunnossa, myös ammuksia oli riittävästi. Panssarintorjunta oli erinomaisessa kunnossa (taktiikka, aseet, jne.). Ilmavoimien konekanta oli hyvä ja runsaasti aivan erinomaisia lentäjiä, polttoainettakin oli runsaasti. Jopa panssaridivisioonallakin oli hyvää kalustoa melkoisesti.

        Siitä alkoi pitkä alamäki. Puolustusmäärärahat olivat surkealla tasolla.

        Neukkulan kemahdettua Suomelle ostettiin Hornetit ja Saksan itäisen miehitysvyöhykkeen konkurssipesästä valtava määrä käyttökelpoista puolustusmateriaalia. Koulutus ja valmiuskin olivat hyvällä mallilla. Suomella oli suuret ja suorituskykyiset puolustusvoimat. Aluepuolustuskin oli reaalisesti olemassa – sotilaslääneillä oli valtuudet puolustaa Suomea itsenäisesti.

        Sitten valitettavasti Halosesta tehtiin ylipäällikkö ja Suomen puolustuskyky ja varsinkin puolustusvalmius ajettiin käytännössä alas. Maavoimien puolustusvalmius yllätyshyökkäyksen tapauksessa oli käytännössä nolla viikonloppuisin, juhlapyhinä ja ikäluokan vaihtuessa.

        Nyt Niinistön aikana yritetään taas rakentaa puolustuskykyä ja puolustusvalmiutta, mutta se on edelleen surkealla tasolla – juhlapuheista riippumatta.

  14. ” Suomi on maksanut Kreikalle kahdenvälisenä lainana miljardi euroa vuonna 2010.

    Lisäksi Suomen laskennallinen takausosuus Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta maksetuista Kreikan lainaeristä on 2,96 miljardia. Luku sisältää kertyneet korot.”

    ”AL”

  15. Niin Makkonen – laina ja lainan takuu. Ei, että Suomi olisi maksanut Kreikan velkoja.

    EI ole yhteisvastuuta, että esimerkiksi Suomi maksaisi jonkun toisen velat.

  16. USA vaatii aivan oikein Eurooppaa huolehtimaan itse omasta puolustuksestaan, eikä elämään USAn veronmaksajien siivellä.

    Nimenomaan se on täysin oikein. Esimerkiksi taloudellinen suurvalta Saksa käyttää vain noin 1,2% BKTstä maanpuolustukseen – se on häpeällisen vähän. Saksalla menee erinomaisen hyvin, mutta se laiminlyö täysin maanpuolustuksen. Puolustuskykyä eikä puolustusvalmiutta ei ole ollenkaan.

    1. Niin…haluan kysymykseen vastauksen. Haluaako Suomen Kokoomus samaa kuin Trump, halpatyövoimaa maahanmuuttajista. Sillä saadaan 100% varmasti pienempi työttömyysaste ja kitupalkat kuten Yhdysvalloissa. Kysymykseen vastaus. Jos et tiedä. Sano . En tiedä. Nimittäin näin Yhdysvaltojen luvut ovat sitä mitä on…

      Edelleen, ei pahalla, mutta kun näinkin kovan blogin avaa missä meitä verrataan Trumpin maailmaan…

  17. Jenkkilään on aivan hirveä tunku laitonta maahanmuuttoa – Trump edes yrittää vähentää laitonta maahanmuuttoa. Suomi ei edes yritä, vaan Sipilä suorastaan kutsuu anonyymiä roskaväkeä (seassa terroristeja ja joukkomurhaajia) Suomeen.

    1. Juhani, siellä on jo miljoonia laittomia ja sitten kansalaisuuden saaneita. Nämä tekee minipalkka töitä, paikalinen ei…tekisitkö sinä Juhani Suomessa Syyriaisen pakolaisen kanssa minimipalkkatöitä ja samalla suomalainen naapurisi oli ilman töitä teidän takia…???

      1. Ei ole Trumpin syy, että esimerkiksi Obaman aikana jenkkilään on päässyt hirmuinen määrä laittomia maahanmuuttajia. Trump yrittää vähentää laitonta maahanmuuttoa ja poistaa jenkkilästä aiemmin laittomasti maahantullutta porukkaa.

        Se laittomasti maahantuleva porukka on pääsääntöisesti taakka, eikä hyödyksi – ihan sama asia Suomessa, mutta Suomi päästää kaiken saastan Suomeen kunhan se vaan osaa sopertaa rajalla taikasanan asylum.

        1. Mutta tämä asylum porukka ajaa juuri Kokoomuksen linjaa muualta tulleista halpatyöntekijöistä, voitko väittää Juhani toisin.

    2. Sipilä on sitä rotua että hänelle on tärkeimmät asiat tässä elämässä bisneksen teko itselleen ja uskonveljilleen. Siinä sivussa on sitten hyvä leikkiä laupiasta samarialaista näiden juhlapaikanhakijoiden kanssa samassa kuvassa…. Ei siinä niin väliä vaikka Suomi siinä sivussa tuhotaan ja ajetaan suurempaan ahdinkoon kuin ikinä 100 vuoden aikana.

  18. Minä voin ja uskallan sanoa SUORAAN . Minä en halua tänne maahanmuuttajista halpatyövoimaa (Näin on Yhdysvalloissa), minä haluan suomalaisille töitä, vaikka se maksaisi enemmän. Minä olen suomalainen, minä en minkään puolueen rahapolitiikan takia selkääni käännä, olen ollut Kokoomuksessa, ne näkee vain rahaa, ei meitä suomalaisia. Ei kiitos. Muutama muu puolue ajaa samaa agendaa. Raha ratkaisee. Isänmaallisuus on vain keino ajaa sakkia puolueeseen…monella…miettikää oikeasti, ilman älämölöä

  19. Palkat maksetaan työehtosopimusten mukaan oli suomalainen tahi mölövialainen. Nimittäin kun lakia noudatetaan. Jos ei löydy joillekin aloille työntekijöitä suomalaisista niin otetaan sitten mölövialaisia vaikkapa. Varsinkin jos ovat jonkun alan ammattimiehiä joita ei Suomesta löydy. Näistä asioista päättävät työnantajat ketä palkkaavat.

  20. Tuo Trumppi sanoi että yhdysvaltoihin jää vain alkuperä kansa niin intiaani päälikkö roikkuva räkä totesi milloinkas meinaat lähteä . terv tepivaari

  21. Korkea työttömyys osoittaa ettei kaikille ole pystytty/haluttu järjestää töitä. Velanotolla mennään ja suuri osa rahaa valuu niille tahoille joilla on jo ennestäänkin ihan yllin kyllin. Työttömät haluttaisiin ns ilmaistöihin hyödyttämään pääoman kerääjiä.
    Jenkkilä satsaa omaan teollisuuteen ja siten työllistää – meillä siirretään teollisuutta ulkomaille/on siirretty.

    1. Jenkkilässä opetetaan kouluissakin miten perustetaan oma yritys. Yrityksen perustamiseen on matala kynnys. Sekin vähentää työttömyyttä.

      1. Suomessa on mennyt tänä vuonna ennätys määrä yrityksiä konkurssiin. Onko sekin hyvä…?

  22. Surkea sosiaaliturva tarkoittaa että töihin mennään vaikka pää kainalossa. En minä amerikkalaista järjestelmää tänne halua, se on monelta osin täysin sairas. Se johtaa lähinnä työpakkoon, siinä missä perinteisempi luterilainen työmoraali johtaa ajatukseen että työn teko on oikein. On eri asia pakottaa kun kokea velvollisuutta.

    Toki Tanskasta tai Saksasta pitäisi tuoda joustavat työmarkkinat tänne, ehdottomasti.

    1. Jenkkilästä ei tietenkään kannata kopioida Suomeen kaikkea. Siellä on kuitenkin Maapallon parhaat yliopistot (kuten MIT), niistä valmistuvat nuoret perustavat ”autotalliyrityksiä”, joista osasta kasvaa maailmanluokan suuryrityksiä.

      Suomessa yrittäjiä ”katsotaan kieroon”, jopa haukutaan riistäjiksi, tms. Se on sairasta.

  23. Esimerkki maanpuolustuksesta. Yleisin syy kieltäytyä maannpuolustuksesta on olla yrittäjä. Jos 100% suomalaisista olisi yrittäjiä. Kuka hoitaisi kertausharjoitukset. Eihän firmaa voi sulkea ja lähteä harjoittelemaan maanpuolustusta. Ei tule rahaa.

    1. Yksi yleisin vapautus syy yrittäjillä on ns ”sesonki aika”. Olen itse näitä nähnyt etteivät tule ja kaverit on sanonut ettei syy ole siinä, mutta kun yrittäjä…

      Kertausten määrä kolminkertaistui: Nämä ovat reserviläisten yleisimmät syyt kieltäytyä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000987826.html?

      1. Ei sinua. Mutta tilastot sanoo muuta. Milloin on viimeksi ollut käsketty harjoitus, minulla 2018

            1. Arvostan Virossa sinun käytyjä
              harjoituksia. Mutta Suomessa käytyjä käskettyjä harjoituksia on vähän. Se siitä. Turha meidän näistä on huolehtia, se on isompien asia.

  24. Onhan tuolla USAssa hienoja yliopistoja. Paha vaan , että opiskelu ja niihin pääsy maksaa julmasti. Köyhä voi unohtaa ellei satu saamaan jotain stipendiä. Ja keskituloiset vanhemmat saa säästää kymmeniä vuosia että saa jälkikasvunsa yliopistoon – jos onnistuu pääsemään.

  25. Mm minulla on vain käskettyjä harjoituksia Suomessa, kun olen sijoitettu.

  26. Sosiaaliturvaa päättäjämmekin heikentää ja aktiivimääräys on yksi niistä – ellet saa aktiivina työtä niin nokkasi painetaan yhä syvemmälle – kohti jenkkilän oppeja mennään.

    1. Niilo, Suomi elää yli varojensa. Tähän nykyiseen ”hyvinvointivaltioon” Suomella ei ole varaa. Hirmuinen velan ottaminen on pysäytettävä.

      Työttömiä pitää saada tuottavaan työhön sen sijaan, että heille jaetaan lapiolla rahaa siitä, etteivät tee mitään. Nykysysteemi ei kerta kaikkiaan toimi.

      1. On aika lailla selvä että Suomessa ei ole ollut työtä millä myös tulisi toimeen ja sehän kait on se jonka vuoksi työssä ollaan .
        Voin sanoa että etteipä lapiola kellekkään kyllä rahaa jaeta kokonaan eri juttu on se että Ansiosidonnaisella oleva maksaa muuten veroja aina 20 %.
        Paljonkos % Juhani maksaa veroja Suomeen .
        Ja kenen vuoksi ihminen on joutunut työttömäksi onko oikein syyllistää työtöntä vai onko sellanen maantapa kun orjatyön teettäjissä ei ole mitään vikaa mukamas . terv tepivaari

  27. Missä niitä tuottavia töitä on? Varmaan moni lähtisi vaan saattaa vaatimukset olla sellaiset, että eivät huoli. Tuskinpa ihan pystymetsästä voi alkaa vaikkapa hitsaajaksi. Nyt on jo menossa toi ”aktiivimalli” vaan näkyy olevan tyhjän kanssa. Samaa sanoo työnantajat.

    1. Eemeli, on ihan selvästi tiedossa mihin ammatteihin tarvitaan lisää työvoimaa ja mihin ei tarvita. Työttömien pitää ehdottomasti hyödyntää tätä tietoa – eikä kouluttautua sellaiseen ammattiin joka olisi mukava, mutta johon ei tarvita työvoimaa.

  28. Miten kouluttautua jos sitä koulutusta ei ole tarjolla. Minun mielestäni opetusten järjestäjien pitää olla se taho joka ennakoi…eihän helkkarissa työtön ole siitä vastuussa..

  29. Nykyään voi kouluttautua hyvin monilla tavoilla – myös oppisopimuksella. Oma aktiivisuus on erittäin oleellista. Yhteiskunta ei voi tehdä kaikkea yksilön puolesta.

  30. Tuskin kouluihin tai kursseille ikäloppuja otetaan. Nuoret voi kouluttautua esim. ammattikoulussa alalle jossa on pulaa työntekijöistä. Työtön yleensä käy jonkun kurssin jonka on petannut työvoima tms. Mutta ei sinnekään oteta tuosta vaan. Tarttee olla niiku taipumusta alalle. Ei poropeukaloita oteta.

  31. Katoinpa työvoiman koulutustarjontaa. Siellä ei saa edes tietoonsa ilman eri hakusanaa mitä kursseja on. Tosi huvittavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *