”Joulukinkku”.

Meillä ei vuosiin ole ollut joulupöydässä joulukinkkua. Nyt on. Tilasin Espanjasta ”Jamon Iberico” kinkun ”Ibérico Pata Negra ”  . Paino 7-8kg; siis ilmakuivattu kinkku, Iberian mustasta siasta.  Tämän valmistusajaksi oli merkitty 36 kk ja saapuu postitse joulupöytäämme koristamaan. Samalla tilasin myöskin kinkkutelineen oikeaoppisen ohuiden siivujen veistämiseksi, veitsiähän minulla on. Nyt tulee testatuksi mitä ne tammenterhot ja vapaa laidunnus sianlihaan antavat makua.

Siten ehkä huono kauppa, että tässä ei saanut samaan hintaan, ei nitriittejä eikä nitraattejakaan, ei sitten yhtään, eikä tuota kinkunlientäkään (suolavesi) mukaan kuulunut.

Nämä Iberian kinkuthan aluksi suolataan umpisuolauksessa ja sitten kypsytetään kuukausikaupalla, vähintään 16 – 18kk erityisissä kypsytyshuoneissa; syksyhuone ja talvihuone viileitä, kosteammassa keväthuoneessa taas kinkun pinta lievästi homeutuu ja kuivuu taas kesähuoneessa.

Kyllähän tuo vähän kirpaisi, Parman kinkun olisi saanut ehkä hieman halvemmalla mutta kun jouduin hieman mainoksen uhriksikin (Gordon Ramsay).

Budjetointia hieman keventää se, saneerasimme  joulupöytää ehkä turhuuksista. Kinkku, laatikot, savustettu hirvipaisti, monenlaiset kalat … jne, luonnollisesti pöytään kuuluvat.

Joululahjoja emme yli kymmeneen vuoteen ole ostelleet.

Laitan sitten kuvia kunhan kinkku suvaitsee saapua.

15 Replies to “”Joulukinkku”.”

 1. Eihän se sitä ole. Kyse on ilmakuivatusta kinkusta: Iberiankinkusta. Suomessa on yksi ainut ilmakuivatun kinkun valmistaja; Porvoossa.
  Raaka-aineen erikoisuus piilee siinä, että Iberiankinkku tehdään vapaasti laiduntavasta Iberiansiasta kuivaamalla.

 2. Lasket leikkiä?

  Wiki:

  ”Trikiinin toukat kulkeutuvat isäntäeläimen (ainakin sian) lihaksiin ja varsinkin pallean tuntumaan (sillä tämä on lihas, jossa on vilkas verenkierto). Kun seuraava eläin tai ihminen syö raakaa tai huonosti kypsennettyä tartunnan saaneen eläimen, kuten sian, villisian tai karhun lihaa tai näistä tehtyjä lihavalmisteita tai verta,[2] toukat vapautuvat uudessa isännässään koteloistaan, käyvät läpi muutaman kehitysvaiheen, koteloituvat uuden isännän lihaksiin ja kierto jatkuu.”

  1. Kyllä trikinin kotelossaan voi käydä köpösti. Jos olisi pakkasta, niin joku laji saattaisi selvitä, mutta lämpimämmässä elintoiminnot saattaisivat viedä ravintoa.

 3. https://tekniikanmaailma.fi/42-000-vuotta-siperian-ikiroudassa-maanneet-madot-herasivat-henkiin-aarimmaisen-poikkeuksellinen-elainkunnan-maailmanennatys/

  ”Siperian ikiroudasta otetuista näytteistä on tutkijoiden suureksi yllätykseksi paljastunut eläviä sukkulamatoja. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että maaperänäytteet – ja madot niiden mukana – ovat olleet jäätyneinä yli 40 000 vuotta.

  Muutaman viikon kuluttua sukkulamadot alkoivat liikkua ja syödä. Siten ne ovat pisimpään koskaan syväjäädytettynä hengissä selvinneitä eläimiä.”

 4. Jaa, onneksi tuo jouluksi ajateltu vapaasti laiduntaneen villisian pienehkö kinkku on testattu trikiinivapaaksi.
  Tavallinen kinkku, villisian kinkku, laatikot, itse graavattu lohi ja siika jne. sekä hyvä punaviini ja tumma olut ovat joulupöydän kattauksessa.

 5. Trikiinin varaltahan EU:ssa kaikki sianliha trikiinitestataan, eritoten tuo teollinen raaka-aine. Aivan turvallisin mielin aion kinkkuni syödä.
  Punaviinistä meillä ei kumpikaan välitä mutta Saaremaa Tume 6% kyllä maistuu.
  Mielenkiinnolla odottelen, miltä tämmöinen kokonainen kinkku maistuu kun possut ovat noita tammenterhoja mutustelleet. Näitä ilmakuivattuja kinkkusiivujahan saa vakuumiin pakattuna (vakuumi ei tunnetusti lisää ruuan herkullisuutta).
  Kinkkuväärennöksiä liikkuu paljon, niin Parman kuin Ibericon kohdalla. Tosiasia; halpa ei välttämättä ole hyvää.

 6. No on Markulla jutut tuossa ilma kuivatussa ei ole minkääasteen itikoita eikä trikiinejä .
  Muutenhan nuot italiaanot olis jo aika päiviä loppuneet trikiineihin terv tepivaari

Kommentoi