Mustikka pensasmustikka.

Meilläpäin kun ei ollut erityisen hyvä mustikkavuosi, edellinenkään. Aloin mustikan ohella syömään pensasmustikkaa.

Pensasmustikkahan on alun perin pohjois-amerikkalainen marjakasvi, puuvartinen. Kuluu puolukan ja juolukan kanssa samaan ryhmään.

Kotimaista pensasmustikkaa kyllä on saatavilla… mutta, se hinta. Kilohinta on nyt 12 – 13€/kg, siis miltei puolet enemmän kuin Perusta tai Etelä-Afrikasta tuotu.

Kummallista sinällään, että merten takaa tuotu marja olisi puolet halvempaa kuin kotimainen. Tuttavani viljelee pensasmustikkaa ja mainitsi, että se on varsin kiitollinen viljeltävä; pari ensimmäistä vuotta tosin menee ilman marjoja.

Mustikkaa ja pensasmustikkaa syön joka aamu, ilman lisukkeita. Mustikan hapokkuus sopii hyvin pensasmustikan makeuteen, herkullista ja terveellistä ihan sellaisenaan.

 

15 vastausta artikkeliin “Mustikka pensasmustikka.”

  1. Ei pensasmustikka mustikkaa voita, mutta ei se huonoa ole ja kovin niin moni pilaa mustikan lisäsokerilla saadakseen makeampaa.

  2. Marjat syödään marjoina, näin olen ymmärtänyt. Avaukseni tarkoitus olikin rinnastella kahta erilaista marjaa kuten avauksessa lukikin.
    Pensasmustikka mielletään usein mustikan sukulaiseksi, niin tosin ei ole. Se on samassa ryhmässä puolukan ja juolukan kanssa.
    Molemmat marjat tietenkin syön erikseen, en sekoita.

  3. Suomen oikea supermarja on pensaina pihoissa kasvava marja-aronia. Se on parhaimmillaan aivan loppusyksystä vaikka pakkasen puremana. Meillä on näitä kaikkia mainittuja marjoja jatkuvassa käytössä- eivät jää pakastimeen.

    1. Marja-aronia on todella erinomainen marja kuin on myös Tyrni.

      Täällä on tyrniä villinä ihan kaikkien poimittavaksi, ikävä kyllä pitkä kuiva kesä oli pahasti haitaksi sadolle, mutta jos sitten ensi kesänä.

  4. Pensasmustikka on ihan kiva koriste kakulle, mutta siinä on n. 0% mustikan ravinteista ja terveysvaikutuksista. Terveysvaikutuksiltaan luonnonmustikka ja pensasmustikka ovat kaksi täysin eri marjaa.

    Jos haluaa asiaa vielä pidemmälle jakaa, on ihan mittaluokkien ero siinä missä mustikka kasvaa. Mitä pohjoisempi, sitä terveellisempi, vieläpä huomattavasti.

    Tästä oli varsin mittavaa tiedettä julkaistu jokunen vuosi sitten.

  5. Tutkippas pnsasmustikan arvoja ja vertaa mustikkaan. Tåysin eri marjoja kuten totesinkin mutta myös terveysvaikutukset yhtä arvokkaita, vaikkakin eri komponentein.

  6. Mustikka on muunmuassa paljon parempi kermakakun täyte kuin mansikka tai vadelma. Itse tykkään syödä mustikoita pakastimesta vaniljajäätelön kanssa.

  7. Kokeiltu on myöskin sen pensasmustikan kasvua. Muutaman puskan alkuja istutettiin, pari vuotta ne kituivat ja sitten kuolivat omaan kurjuuteensa. Nyt mennään ilman mustikoita, kun täällä niitä menneenä kesänä ei todellakaan kasvanut. Juuri kesällä niitä sen verran löytyi, että minäkin aamuisin söin leseiden kanssa, vai mitä ne ovatkaan nimeltään.

    Meillä kasvaa terveyspommeina karhunvatukoita. Niitä on tuolla konehallin aurinkoisella seinustalla. Ihan hirmuisia juuriversoista leviämään, nytkin katselin kun alkaa olla pitkin nurmikkoa. No, tänä, tai menneenä kesänä ei niistäkään tullut oikeastaan mitään, ehkä muutama kourallinen. Olisi varmaan pitänyt kastella. Muutamana vuonna, tai normaalina niitä kyllä tulee monta ämpärillistä ja ehtivät hyvin valmistuakin. Todella hyviä maultaan, niiden vaan pitää olla kypsiä ja mustia, sekä sormenpään kokoisia.

  8. Pensamustikka on risteytys. Siinä ei ole meikäläistä mustiikkaa, mutta juolukkaa kylläkin.

  9. Ei ole pensasmustikka risteytys vaan pohjois-amerikkalainen puolukkakasveihin kuuluva kanervakasvi. Tosin sitä on käytetty risteytykseen Kadadanmustikan ja Kanadan varpumustikan kanssa. Kaikki viljelykasvit ovat jossain määrin risteytyksiä, se on normaalia kasvinjalostusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *