Se iskias…taas.

Kerkisihän sitä oireetonta aikaa jo kulua lähes kuukauden. Viikko sitten tein kuormalavoista kuormaa mönkijän tukkikärryyn. Viimeisiä lavoja nostellessa vihlaisi alaselkään ja kova. Sitten vaan lääkäriin ja sain lähetteen fysioterapeutille (10 kertaa). Sain kipulääkkeitä (Tramal 50 mg) ja laksatiivistä oraaliliuosta.

Kysäisin lääkäriltä, kuinka pitkä tuo toipumisaika tulisi olla. Sanoi, että kun kivut ovat hävinneet, kolmeen kuukauteen ei raskaita suoritteita.

Liikuntamuodoista kysäisin; kävely ja pyöräily; aivan oivallisia. Kun kerroin omasta polkupyörästä, eipä tohtori aluksi ymmärtäny, mikä härpäke oli kyseessä. Sen jälkeen tokaisi, että todella hyvä kuntoiluväline.

Tilasin muuten vielä meidän Tammelan kalevalaiselta jäsenkorjaajalta pari hoitokäyntiä.

Nyt kyllä tämä mies alkaa uskoa lääkäriä; mitä muutakaan voi?

21 vastausta artikkeliin “Se iskias…taas.”

  1. Työnteko kielletty. Eräs menneen ajan mies sai aikanaan kansaneläkkeen ja vältti kaikin keinoin työnteon sanoi hän ettei saisi oikein katsellakkaan työntekoa ettei vaan menetä eläkettään.

  2. En muuten koskaan ole ylenkatsonut työpaikkaa/töitä. Aina olen saanut hakemani työpaikan. Kun palkkatyöni lopetin täyttäessäni 45v ja irtisanoutuessani armeijan palveluksesta; perustin yrityksen ja sitä yritystoimintaa on kestänyt yli 30v.
    Tuosta iskiaksesta; jos käytätte kipulääkkeitä, syntyy ummetusta ja se taas hoidetaan oraaliliuoksella. Huomioitavaa on, kun liuoksen olet ottanut; 4 – 5 tuntia ja sitten jos pienikin oire ulostamiseen on, äkkiä vessaan tai tulee housuihin, ei ryyni vaan ulostetta kuin paloruiskusta.

    1. Joo, kyllähän se fysioterapia kohdalle osui. Pyöräilystä, varsinkin sähköpyöräilystä; pyörän säädöt oikein. Monikohan oikein osaa hahmotella, ensinnäkin sähköavustuksen säätö, toisaalta ajoasennon säätö tämmöistä terapiapyöräilyä silmälläpitäen. Säädöt perustuvat ajoasennon kohdalta niin pieniin asioihin kuin esim satulan nokka 5-7mm, polvinivelen asento keskiöakseliin yms.
      Nyt pitäisi olla minulla kohdallaan; tänään ensimmäinen pyöräilypäivä aikoihin.

  3. Iskias ei parane koskaan, koska sen syyt ovat selkärangan välilevyjen kulumissa, jotka pääsevät painamaan hermoja. Jos niitä tukevat lihakset ovat heikossa ”hapessa”, se iskee aina. Iskiasvaivainen ei saa tehdä mitään nosto tai kieroliikkeisiä töitä- se täytyy uskoa.

    Sen ainoa parannuskeino on oikeille lihaksille hankittu lihasvoima ja joustavuus millä iällä tahansa, joka tukee selkärangan kivuliaimpia kohtia.Ja se ei ole mikään naprapaatin tai hierojan asia, vaan fysioterapeutin, joka määrää uudenlaisen valvotun voimanhankinnan kuntosalilla. Entisellä voimalla ei ole mitään merkitystä sinänsä, se voi jopa jarrutta väärillä liikkeillä toipumista.

    Ei muuta kuin,Kalle, osaavan kuntosalin ohjaajan luokse ja oikea voimaliikkeet hanskaan.

    Minä tunnen nuo asiat perin juurin ja vaivoja ei ole ollut viiteentoista vuoteen noilla ohjeilla.

    Muista se aikaisempi konjakkiohjeeni !

  4. Itse noista kärsinneenä sanoisinettä tuo kolme kk on minimi aika asiassa voi mennä jopa vuosi ettei kannata raskaita nostella .
    Mutta oikeasti se ei aina ole painosta kiinni .
    Viimeisen kerran se iski itsellä kun nostin lattialta teelusikan elikkä väärä asento on se joka niitä eniten tuottaa .
    Mutta koita Kalle tervehtyä .
    ei se sairaus niinkään kunhan joku ottas kivun pois sano romaani poika kun amppari pisi pippelin nokkaan se kun itse pissi ammapparin pesään terv tepivaari

  5. Itselläkin on siis krooninen vaiva joka ei parane, mutta fysioterapian ja kuntosalin avulla sen pahimmat oireet pysyvät kurissa.

    Ennen kuntoilua kipu saattoi kaataa maahan ja viedä tajun. Kuntoilun jälkeen nyt mennyt viisi vuotta ilman yhtään pahaa kipukohtausta siellä päin.

  6. Kalle, oletkos kokeillut tukivyötä? Ajattelin vaan kun tuo meidän naapuri laittaa aina, kun tekee jotakin. Joskus kysyinkin eikös se ole hankala, väitti ettei ole.

    Minä juoksin viisi- kuusi kertaa Taysin terapeutilla, ei ollut mitään hyötyä, myönsi itsekin. Siirsi heidän kipupolille, vielä vähemmän hyötyä, pelkkää pillereiden syöntiä.

  7. Pentti puhuu tukivyöstä. – MInulla on kaksi sellaista, teetin ne aikoja sitten paikallisella suutarilla. Syy oli välilevyn rikkoutuminen alaselästä, joka ilmeni helkutinmoisella iskiaksella. Kun iskias parani, sain jostakin vinkin tuohon tukivyöhön. Moni työ olisi jäänyt tekemättä ilman tukivyötä, koska selkä ei välilevyrikon jälkeen ole ollut entisellään.Käytän tukivyötä silloin tällöin edelleen.
    Issiaksen vaivatessa kylmä on lääke, lämpö, esim saunominen on myrkkyä.
    Eräs tuttu mies sanoi saaneensa tv-ohjelmasta hyvän vinkin iskiasvaivaan. Sanoi että hänellä iskias tuli tämän tästä toiseen jalkaan. Vinkin mukaan iskiasjalkaa kannattaa hieroskella polvitaipeen kahta puolta esimerkiksi kun katselee televisiota. Mies kertoi, että satuaan ko. vinkin ja ruvettuuaan tekemään neuvon mukaan iskias on pysynyt poissa.
    Selkä ja siitä lähtevät hermotuksen jalkoihin on monimutkainen instrumentti ja esim. iskiaksessa, se mikä auttaa toista, ei välttämättä tepsi toiseen.
    Se mitä itse pystyn neuvomaan, on esitetty yllä olevassa. Ja sanoisin, että jos iskiasvaiva tulee useammin kuin kerran, kannattaa käydä ortopedilla. Itse koin aikoinani turhaa kärsimystä jääräpäisyyteni vuoksi noin vuodenpäivät, kun kävin selkävaivan vuoksi terveyskeuslääkärillä,kahdella naprapaatilla ja kahdella kansanparantajalla, ennen kuin älysin suksia ortopedin vastaanotolle.

  8. Jäi edellisestä pois. Selkä- ja vatsalihasten kunnossa pitäminen on selkävaivaiselle tärkeää ja on tietenkin hyvä ennaltaehkäisijä selkä- ja jalkavaivoihin.

    1. Pitää paikkansa; aika vaikeata maallikon on itseasiassa yhdistää alaselän oireisiin. Eilen iltapäivällä sitten fysioterapeutti selvitti senkin, pyöräilyn kuntouttavan vaikutuksen mutta siis pyörällä, jossa satula on samalla tasolla kuin ohjaus. Käski hakemaan neuvoja ko sivustoilta pyöräilyasennon säätöön. Eilen illalla sitten haeskelin tietoja pyöräilysivustoilta; paljon löytyi ja uskomatonta hienosäätöä.
      Maantiepyöräilyn kyseenalaisti (ajoasento).
      Kertoili myöskin kuntosalitreenistä, mainiten samalla, ongelma on siinä, että lähin on 30 km edestakaisin ja niilläkään ei edes koulutettuja (AI-taso) ole, liian pieni paikkakunta. Se siis kuntosaleista ja ko vaivan perusharjoitteet selvitti samalla minulle, kaikki ilman eri välineitä kotona tehtäviä suoritteita.

  9. Kaikkein tärkeintä on pitää yllä lihaskuntoa ja varsinkin vatsanpuolelta ne kun sitä selkärankaa tukee .
    Itselläni selkä meni liian nuorena liian raskaita töitä tuli sitten vanhemmlla iällä julki välilevyjen pullistumilla jotka ei loppunut kun vasta leikkauksen jälkeen loppui särky .
    Pääsääntöisesti särky oli koko päivästä pilleri aamulla ja muutama päivän aikana harvoin olin poissa töistä tuon vuoksi .
    Ainoastaan pahimmat ajat olin sairaslomalla silloin en päässyt edes lääkäriin kävellen .
    Sinne piti mennä ampulanssilla terv tepivaari

  10. Kalle, huolimatta 30 km:n matkasta se kannattaa ajaa pari kertaa viikossa. Omatoimisuudesta ei tule yhtään mitään- sanoo kokemuksen ääni.
    Kun Asuimme Porvoon Kulloossa, kävimme Cherokeella 2 krt / viikko Vuosaaressa olevalla kuntosalilla. Matkaa oli 35 km / suunta. Siinä tuli sitten hoidettua muitakin asioita. Porvoossa oli myöskin salit, mutta Vuosaari oli eritäin monipuolinen, jossa tallennettiin muistitikkuun oma ohjelma, joka pantiin laitteeseen. Siinä infossa oli myös näyttö, jossa sai kuvan oikeasta tavasta treenata.
    Nykyään kävelen 2 km edestakaisin 2-3 krt/ viikko salille.

    1. Tässä Heikki lienee pieni mittakaavaero; minä koetan toipua kivuista ja terveenä raskaammat ja kohdennetut harjoitteet. Meillä ei tuolla Forssassakaan ole pätevää kuntosaliohjausta, on vain maksun kerääjiä ja ne kuntosalitkin tahtovat olla näitä erilaisten ”hormoonihyrrien” tukikohtia, nappikauppa käy. Hyvät ohjeet toipumisajalle sain. Katsotaan nyt sitten mitä jatkossa.

  11. Iskias on viheliäinen vaiva ja kaikista hyvistä yleisohjeista huolimatta yksilöllisiä eroja hoitojen vasteeseen on yhtä paljon kuin on yksilöitä.

    En tiedä onko osoite tuttu ennestään, mutta paljon asiaa selkävaivoista:
    https://selkakanava.fi/

  12. On kyllä tuttu tuo kyseinen linkki. Kuten mainitsit, sekä vaivat, että hoito lienevät kovinkin yksilöllisiä. Kaikenlaista tietoa netistä olen iskiaksen kohdalta haeskellut ja paljonhan sitä löytyy.

    1. Hoitevasteen yksilöllisyys on selkävaivoissa, kuten lähes missä muissa vaivoissa tahansa se tekijä, joka hieman heikentää yleisohjeiden tehoa, vaikka isolle osalle avun tuokin.

      Sama koskee esim. kipulääkitystä ja toiselle jokin tuo avun toiselle taas ei. Mainitsemasi Tramal on sellainen joka sopii monille, mutta esim. itselleni ei ollenkaan, aiheuttaa äärimmäisen huonon olon.

  13. Päivittelenhän taas tuon vanhan ruhoni remonttia. Eilen olin iltasella fysioterapiassa ja röntgenkuvatkin olivat tulleet. Lääkärin ohjeet fysioterapeutille päivitettiin, uudentyyppistä kotijumppaa, sähköhoitoa; ei, ei se sähköshokkeja ollut. En minä henkisesti vielä niin masentavassa tilanteessa ole. Se on matalataajuuksinen sähköhierontasysteemi ja säädellään eräänlaisella potentiometrilla. Kiinnitetään alaselkään ja voimakkuus vain siihen asti kun hyvältä tuntuu. 3x15min/vrk.
    Kaikenlainen kuormittaminen toipilaskauden aikana kielletty, kehoa kuunnellen ja kohtuudella. Pyöräilynkin kielsivät kipujen ajaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *