Italia, Garibaldi ja Liikanen

Pari vuotta sitten ollessani vanhempieni haudalla Kuhmalahdella tuli luokseni seurue, joka tiedusteli Garibaldin sotilaan ja suomalaisuusmiehen, Herman Liikasen haudan sijaintia. Vaikka Liikanen olikin kuollut vajaan kilometrin päässä, Kuhmalahden entisessä pappilassa, nykyisessä Taidepappilassa, niin hänet on haudattu Helsingin Hietaniemeen.

Garibaldi taisteli Italian vapauden puolesta ja suomalaisuusmies, Kuhmalahden entisen papin, Knut Fabian Saarenmaan eno, Herman Liikanen taisteli useammankin kansan vapauden puolesta. Hänen rintakuvansa on Roomassa lähellä Garibaldin patsasta.

Giuseppe Garibaldi – Wikipedia

Giuseppe Garibaldi (Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?; 4. heinäkuuta 1807 Nizza, Sardinian kuningaskunta2. kesäkuuta 1882 Caprera) oli italialainen nationalisti ja Italian yhdistäjä. Hän osallistui jokaiseen suurempaan taisteluun Italiassa kolmen vuosikymmenen aikana ja taisteli sekä Euroopassa että Etelä-Amerikassa. Garibaldi nousi ensimmäiseksi kansainväliseksi vallankumoussankariksi, ja oli aikoinaan ehkä maailman kuuluisin mies.[1] Häntä kunnioitetaan etenkin Italiassa. ”

Herman Liikanen – vapaustaistelija – Kolumnit – Turun Sanomat

Seuraavassa pappi Saarenmaan tytär muistelee isänsä enoa Herman Liikasta:

Salme Strandman kertoo Ristiinan Liikasista

——————————–

Arvelisin, että lähiaikoina Garibaldin muiston kunnioittaminen tulee kokemaan Italiassa melkoisen nousun, joka puolestaan panee housunlahkeet lepattamaan liittovaltiofanaatikoilla ympäri Euroopan unionia.

 

5 vastausta artikkeliin “Italia, Garibaldi ja Liikanen”

  1. Suomalaisista järjestöistä lähinnä Suomen Sisu jatkaa Garibaldin ja Liikasen henkistä perinnettä kansojen vapauden puolesta.
    Suomen Sisussa on jäseniä kaikista eduskuntapuolueista, paitsi isoruotsalaisesta äärinationalistipuolueesta, RKP:sta. Heidän pirtaansa ajatus suomen kansan vapaudesta ei tunnu vieläkään sopivan, vaikka perusviikinki Freudenthal on haudattu jo 107 vuotta sitten.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Sisu

  2. https://www.suomenuutiset.fi/italian-markkinatkin-vajosivat-kaaokseen-matteo-salvinin-euro-maahanmuuttokriittine-liitto-vahvassa-nosteessa/

    ”Italian keskuspankki puuttui poikkeuksellisesti Italian poliittiseen tilanteeseen. Sen johtaja Ignazio Visco kertoi markkinakriisin merkitsevän sitä, että maa on vain hyvin lyhyen matkan päässä luottamuksensa menettämisestä.

    Salvinin Liitto on hyvin euro- ja maahanmuuttokriittinen. Hän haluaisi palauttaa kaikki paperittomat ja laittomat siirtolaiset takaisin lähtömaihinsa. Hän on kertonut, ettei euro ole italialaisten valuutta. Se on Saksan markka, joka vain näyttää eurolta.”

    ———————————–

    Jos joku on jossakin vaiheessa luottanut Italian sopeutumiseen EMU-ehtoihin, niin hänen arvostelukykynsä ei nauti meikämannen luottamusta.

    ————————-
    ”Hän on kertonut, ettei euro ole italialaisten valuutta. Se on Saksan markka, joka vain näyttää eurolta.”

    Niin hyvin sanottu, että voimme käyttää jossakin myöhemmässä jaksossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *