M.A. Nummisen näkemyksiä

Kuuntelin tuossa toisella korvalla sohvalla torkkuessani 5 vuotta vanhan M.A.Nummisen haastattelun. Pari asiaa jäi korvaani pyörimään. Kun kysyttiin oletteko (haastattelija teititteli) vasemmistolainen vastasi M.A. hetken mietittyään että olen minä mutta sillä edellytyksellä etta vasemmistolaiset ymmärtä(isi)vät talouspolitiikan päälle. Mitähän Numminen tuolla oikein tarkoitti? Olisiko että vasemmistomme ajattelun ja taitojen taso olisi vielä kehitysvaiheessa

Moitti kovasti itsekkyyden ilmapiiriä joka on maassamme saanut vallan. Muisteli että 1980 luku oli hyvää aikaa siis ennen tätä puhjennutta itsekkyyttä. Kantanaan pahoitteli nykymenoamme ajattelusta jossa keskiössä on vaade että minulle, juuri  minulle lisää sitä ja tätä ihan mitä hyvänsä, näin säätyyn ja varallisuusluokkaan katsomatta. Sauli Niinistöä kehaisi kun puheissaan on yrittänyt saada kansalaisia ymmärtämään että hyvä elämä voidaan pilata olemalla koko ajan tyytymätön.

Paljon muutakin, mielestäni etupäässä harkittua ja filosfistakin jutteli, miehestä on ollut ja on moneksi.

16 Replies to “M.A. Nummisen näkemyksiä”

  1. Minkäs helkutin mutkan kautta Putkinen sai M.A:stakin kommarin. Mun mielestä ko. henkilö ei ole poliittisesti suuntautunut minkään ismin kannattajaksi. Monitoimitaiteilija mies on ja tehnyt hyviä juttuja esim. Pedro Hietasen kanssa Gommina ja Pommina..pitäs vähän savolaisenkin miettiä mitä kirjoittaa..

   1. Olen Nummisen tuntenut jo vuosia; vai kommari, sitä nyt MA:sta ei saa tekemälläkään. Monipuolinen taiteilija ja aika pätevästi ironiaa esittää ja jättää kuulijalle vastuun.

   1. Väliäkö tuolla jos vassari, on hänellä niin paljon muutakin ajankulua että ei liene aikaa vassaroida. Ja sitäpaitsi niinkuin tässäkin keskustelussa ilmi on tullut ei luotä hän vasemmiston kykyhin talousasioissa.
    Olisiko tuo vanha väittämä sopiva tähänkin että rahojen jaossa ovat aika mestareita mutta potin kerryttämisen keinona pakissaan lähinna vain verojen ankara keruu.

 1. Katoin tuon saman ohjelman. Nummisesta ei oikein saa selvää milloin M.A. on tosissaan ja milloin ei. Kaiken kaikkiaan värikäs persoona hän on ollut Suomen kulttuurielämässä.

 2. Vai kommari on Mauri Antero ja tietenkin pahimmasta päästä.

  Itse olen kuunnellut useammankin Nummisen haastattelun ja kun ilman värilaseja maailmaa katselen, niin on sanottava, että tolkun ihminen on Mauri Antero.

 3. Juhani, nyt kyllä menit metsään kommari kommentillasi, ei osunut edes lähelle.

  M.A.Nummista haastateltiin muutoin ihan juuri joku päivä YLE:n jossain aamuohjelmassa, ellei se sitten olllut uusinta.

  Suurena musiikin ystävänä ja jonkinlaisena kerääjänä pitää mainita, että uskon M.A.Numminen in memorian ja erityisesti Suomen Talvisota 1939-1940 olleen virheettöminä hyviä sijoituksia, joidenkin muiden kotimaisten lisäksi.

 4. Onhan kai eroa kommarilla ja sanotaan nyt vaikka kevytdemarila. Pesunkestävän demarin mielestä ei puolueen talouspolitiikkkaosaamisessa varmasti ole mitään vikaa.
  Voisi kuvitella että Numminen toivoisi vasemmistolaisempaa menoa maahamme mutta ymmärtää että ei sitä toivomalla saavuteta vaan se edellyttää rahaa.

  Fiksuuttaan osoitti tällä kohtaa siinä että ei maailma ole valmis, ei edes vasemmistolainen ajattelu.

 5. Sanataiteilija parhaasta päästä. Hänen radiojuttujaan tuli kuunneltua korvat höröllä. Kuuntelin kerran hänen luentoaan taiteesta ja viihteestä. Yllätin hänet kysymällä, että mikä on taiteen ja viihteen ero. Ei vielä tuolloin osannut vastata.

  Itse arvioisin, että taide on uuden rakentamista ja viihde niissä rakennuksissa asumista. Taide luo aivoissa uusia yhteyksiä, kun aivosolut luovat uusia yhteyksiä keskenään. Viihde käyttää niitä yhteyksiä hyväkseen ja ylläpitää niitä niin, etteivät ne yhteydet käyttämättöminä pääse surkastumaan.

  Nummisen ”uusrahvaanomainen taide” antaa aivoille venytysjumppaa.

 6. Demareiden ideologiassa on se ongelma että jossain vaiheessa sulla loppuu muiden rahat.

  1. Ja kun rahat on loppuneet seuraa synkkä notkahdus seuraavissa vaaleiisa.

Kommentoi