Suhteestani sikaan 3

Kun ei ole kukaan pahemmin moittinut epäasilliseksi ihmisen kirjoitella täällä suhteestaan sikaan jatkan vielä ainakin tällaisella tarinalla.

Jos sattuu olemaan isompi talkooväki ruokittavana niin silloin ei porsasta ole syytä paloitella, kätevä ja näyttäväkin tapa on pujottaa elikko kokonaisena tukevaan siankestävään vartaaseen. Viritellä mittava sysihiillos potsin alle ja pyöritellä savuaromeja hehkuvan miilun päällä kunnes liha on saavuttanut ihmissuulle otollisen kypsyysasteen.
Parhaimmat apajat ovat kiiruisimmilla niinkuin varhaisella linnulla joka jyvän nappaa, saavat he lautasilleen rapeat jo heti katsellessa kielenkannoista sylkeä vuolaasti erittävät rapsakat kamarapalat.

Enemmänkin suomalaisiin makkaroihin tottunut mielikuvitukseni loikkasi oitis huikeaan lentoon kun nämä sikamakkarat yhtäkkiä näin silmieni edessä kaikessa rauhassa ajatuksiini vaipuneena käyskennellessäni katuviertä Espanjan maassa. Voi että kun pääsisi edes kerran tällaisia patikkaretkellä tai savottatauolla kynsitulilla käristämään.

Äkkiä oli minun tämä paikka sivuutettava koska vatsastani alkoi kuulua outoja mourahduksia jotka ilmiselvästi kummastuttivat kanssaihmisiä ja alkoipa siinä kevyt näläntunekin häiritä mietiskelyäni, ajatus alkoi ikäänkuin pätkiä. Kesken filosofisia pohdintojani huomasin vähän väliä mielessäni arvuuttelevani  että sopisiko tämän makkaran selkään paremmin kuivankälpäkkä dijon vaikko äreä ja makea nakkioskityyppinen sinappi.

Olisi minulla vielä muisteluksia unkarilaisittain sika aiheesta, jos joskus tunnen aikani käyvän pitkäksi saatan sen tännekin laittaa jos ei sellaista joku nyt kommentissaan paheksu.

I am fond of pigs. Dogs look up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equals. Winston Churchill 

4 vastausta artikkeliin “Suhteestani sikaan 3”

  1. Se kokonaisen (tai oikeasti melkein kokonaisen) sian grillaaminen vaatii ammattitaitoa. Ihan jokaiselta se ei onnistu.

    Pahimmillaan käy kuten kerran olin tilaisuudessa nauttimaan rosvopaistia, jossa liha ei ollut kypsää. Paistaja ei osannut asiaansa.

    Makkaroissa on ihan sama ongelma. Pitää osata homma ja sen osaa vasta kun on harjoitellut asiaa riittävän kauan. Muuten, mielestäni ei ole mahdollista tehdä hyvää makkaraa, jossa olisi pieni rasvaprosentti.

  2. Erityisesti sianliha vaatii hyvän kypsennyksen. Arvelenkin, että kauppojen grillit polttavat sianlihan karrelle varmuuden vuoksi, koska ei ole aikaa hitaaseen ja huolelliseen kypsennykseen. Paistaessa ja keittäessä ja etenkin savustettaessa kannattaa varoa paksuja paloja, jotta liha kypsyy sisältä. Myös vartaassa paistaminen on riskialtista.

    Kypsymättömän lihan kanssa tekemisissä olleiden astioiden, veitsien ja haarukoiden suhteen pitää olla varovainen, etteivät ne joudu kosketuksiin muun välineistön kanssa ilman pesua.

    1. Lihalämpömittari on hyvä väline. 80 asteinen (sisälämpötila) savuliha siasta on kypsää. Huolellinen ruuanlaittaja pesee aina raakaan lihaan kosketuksissa olleet välineet, kuuluu perusasioihin.

  3. Katos vaan; kuvassahan on suurta herkkuani, ilmakuivattua salamia. Tuon aina Eestissä käydessäni salamia (espanja) kun täältä ei mistään aitoa salamia saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *