Arvoisa Tasavallan presidentti

Hallitus (opetusministeri Tuula Haatainen) on tänään päättänyt esittää Suomen Akatemian johtajaksi Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumin johtajaa YT Raimo Väyrystä.

Hallituksen perusteluna ehdotukselleen eivät ole niinkään YT Väyrysen omakohtai-set perustutkimusansiot, vaan hänen oletettu ”kansainvälisyytensä”.

Perustutkimus onkin aina jo suorastaan olemukseltaankin kansainvälistä, tiedän sen asian itsekin perustutkijana aivan tarkalleen. Mutta valitettavasti YT Väyrysen ja hä-nen joidenkin alaistensa Tutkijakollegiumissa kansainvälisyys ei ole hänen johtaja-kaudellaan ollut lainkaan perustutkijan tieteellistä kansaivälisyyttä, vaan jotakin muu-ta, hallinnollista, muodollista, tieteellisesti sisällötöntä kansainvälisyyttä, kaikkein pahimmassa tapauksessa se on ollut todellisen kansainvälisen perustutkijayhteisön ulkopuolella olevaa pseudotieteen ”kansainvälisyyttä”, eräänlaista kansainvälistä terrorismia.

Ja tämä on siksikin erityisen ikävää, että samalla kun Väyrysen johtaman Kollegiu- min tutkijoiden käytetävissä ovat olleet esimerkiksi muiden suomalaisten perustutki-joiden kehittämät maailman hienoimmat aivokuvantamislaitteistot, niin keskeiset tut-kijat ovat olleet kansainvälisen efektiivisen, etenevän perustutkijayhteisön ulkopuo-lella, eivätkä ole tunteneet keskeisimpiäkään alansa tuloksia ja teoriota, kuten Ivan Petrovitš Pavlovin ehdollistumisteoriaa ja Lev Semjonovitsh Vygotskin kielellistä ajat- teluteoriaa. Väyrysen ja hänen kaltaistensa johdolla Suomelta on saatettu jo ”mämmätä” yksi tai vaikka useampikin kätten ulottuvilla ollut Nobelin palkinto.