Kansalaissota vyöryy tänään olohuoneisiimme

Yle esittää tänä iltana klo 21.15 dokumenttielokuvan Julma maa – kansalaissota 1918. Ennakkotietojen mukaan dokumentti on ns. kovaa kamaa eli ei heikkohermoisille. Mutta niinhän se oli todellisuudessakin. Tapahtui kaameita asioita. Ihmisiä tapettiin, kuin kärpäsiä.

Tilastojen mukaan punaisia tapettiin valkoisten toimesta paljon enemmän, kuin valkoisia punaisten toimesta.

Mutta yhtäkaikki, kansalaissota on historiamme verisin sivu, jota vielä nyt 100 vuotta myöhemmin käsitellään. Haavat umpeutuvat hitaasti, jos koskaan.

 

22 vastausta artikkeliin “Kansalaissota vyöryy tänään olohuoneisiimme”

  1. Tuohon ei ole muuta toivetta kun toivon mukaan osaamme ohittaa nuot karikot terv tepivaari

  2. Samaan aikaan tulee Teema-kanavalta yli kolmen tunnin ranskalainen dokumenttiohjelma ranskalaisesta elokuvasta 30-luvulta 70-luvulle. Näin käy aina joskus. Televisiosta ei tule päiväkausiin yhtään katsottavaa ohjelmaa ja joskus sitten kaksi päällekkäin – on joskus tullut kolmekin.

    Minulla on vanha kuvaputkitelevisio ja nauhoittava digiboksi. Saan näin katsotuksi nämäkin molemmat ohjelmat. Tapani katsella televisiota on sellainen että katson joka ilta YLE:n nettisivulta seuraavan päivän ohjelmat. Se käy nopeasti kun kokemukseni mukaan ei tarvitse katsoa kuin TV !:n ja Teeman kohdat. Muilta kanavilta ei juuri koskaan tule katsottavaa. Sitten ohjelmoin katsottavat ohjelmat digiboksin nauhoitettavaksi. Usein menee useita päiviä ilman ainoatakaan nauhoitusta. Tällä tavalla en ole kellon vanki, voin katsoa ohjelmat juuri silloin kun sattuu olemaan sopiva hetki enkä ole koskaan sen varassa että ”avaanpa nyt television kokeeksi ja katson mitä sieltä tulee”. On varastossa valikoituja kiinnostavia ohjelmanauhoituksia.

  3. Katsoin se jo ennakkoon Yle Teemalta. Sinäänsä kerrotaan hyvin kuinka Varkauden huruslahden jään teloitukset saa aikaan ketjureaktion jossa punaiset (Venäjän puolella taistelleet) aloittaa järjettömän kosto aallon ja tappavat ihan syyttömiä mielinmäärin.

    Sekä se kerrotaan selvästi että punaiset aseisti Venäjä jotta he tekisi vallankumouksen Suomen laillista hallitusta vastaan. Vaan toisin kävi. Valkoiset voitti.

    Ironista on se että Lenin luovutti Suomen Saksan joukoille ja irrotti omat joukot pois Suomesta jotta oman maan (Venäjä) vallankumous onnistuisi minkä seurauksena suomalaiset punikit jäi oman onnen nojaan.

  4. Toissa päivänä sen katsoin; varsin vaikuttava mutta voi siitä omien asenteiden paineessa tehdä monenlaisia johtopäätöksiä.

    1. Aika selkeästi se kerrottiin kuinka Venäjä oli Suomessa masinoidun vallankumouksen takana. Siitä ei ole kahta sanaa. Tuo dokumentti ei valehdellut.

  5. Kannattaisi tutustua Esko Varhon ”kun Suomesta tuli Suomi”. Siellä käsitellään sodan syitä, tässä oikeastaan seurauksia. En ala kiistelemään, viittaan aiempaan kommenttiini.

  6. Tutustuttuani aiemmin elämäni aikana kansalaissodan historiaan on sodan syistä jäänyt mieliin, että ei ollut vain yhtä syytä, vaan oli eri syitä. Esim. torpparit lähtivät mukaan kapinaan puhtaasti elinolosuhteittensa vuoksi. Torppareita oli kohdeltu huonosti, toki poikkeuksiakin oli. Torpan kotrahdit oli isäntien laatimia, eikä torpparilla ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hyväksyä ne tai hylätä. Tehtaitten työntekijöillä oli samankaltaiset motiivit lähteä kapinaaan. Työpäivät olivat pitkiä ja palkka kehno. Moni duunariperhe eli nälkärajalla vaikka teki pitkiä päiviä töitä. Torpparit ja tehtaan työläiset oli helppo saada mukaan kapinaan, kun kapinan johto lupasi parempaa elämää sen jälken, kun valta otetaan työväen luokalle.

    Keitä sitten olivat kapinan arkkitehdit? Tiettyjä yhtymäkohtia on Venäjän suureen vallankumoukseen. Toivottavasti Ylen dokumentti vastaa kysymykseen, kuka oli kapinan todellinen johtaja ja pettivätkö kapinan johtajat torpparit ja tehtaitten työläiset?

    1. ”. Esim. torpparit lähtivät mukaan kapinaan puhtaasti elinolosuhteittensa vuoksi. Torppareita oli kohdeltu huonosti, toki poikkeuksiakin oli. ”
      Tuo Päätalon osin mielikuvitukselliseen sepustukseen perustuva potaska torpparikapinasta saisi loppua.
      Torppareita oli kaikkiaan mukana aika vähän ja likimain yhtä paljon molemmilla puolilla.
      Kapinan pääjoukko oli nimenomaan tehdasduunareita kaupungeista.

  7. Kansalaissotaa ja se syitä ovat tutkineet useat riippumattomat tutkijat, joissa tutkimuksissakaan ei ole yksiselitteistä syyllistä, vaan oli monia nipussa olevia tekijöitä: Venäjän vallan loppuminen Suomessa, Venäjän vallankumous, 1. maailmasota, maaseudun kurjat olosuhteet, nälkä jne. Mutta myös Suomen poliittisten johtajien kyvyttömyys nähdä asioiden kulkua ennakkoon monien muuttujien seasta.

    Tampereen teollisuustyöläisten olot olivat patruunoiden vuoksi parhaita, mitä Suomessa siihen aikaan oli. Siksi on ihmeteltävä edelleen sitä, miksi Tampere oli kuitenkin koko sisällissodan avaintekijä ?

    Kun katselee tänäänkin näitä yli 100 vuotiaita teollisuusrakennuksia, Finlaysonia, Verkatehtaan jäännöksiä Trikoita, Liljendalia, Rafael Haarlaa, Tampellaa, Idmaneita jne,jne nousee ??? Tampere oli Pohjoismaiden Suurin teollisuuskeskittymä ja olosuhteet siihen aikaan hyvät.

    Mikä ajoi Tampereen teollisuustyöläiset nousemaan kansalaissodan merkittävimmiksi tekijöiksi ?

    Nyt kun kulkee Keskustorilla, näkee mielessään kuvan autenttisena kymmenistä tuhansista vangeista jonoissa tutussa toriympäristössä, jonka rakennukset olivat samoja 100 vuotta sitten. Ja Vanhan kirkon edustalla kadulla makaavan kuolleen lapsen ja hevoset, jotka olivat tykinruokana.

    … ja Tampereen yhteiskoulun tiiliseinän tykin ja kuularuiskujen edelleen nähtävissä olevat jäljet.

    … ja kiistely, onko Alesanterin kirkkopuistoon haudattu teloitettuja punaisia ja kohta, joka uhattiin kaivaa auki.

    … ja Hämeenpuiston vapaudenpatsas jonka käsi osoittaa työväentalolle voiton merkiksi

    … ja Leinola, jossa on Marksin patsas kustuna ja töhrittynä vuodesta toiseen. Ja, jota tamperelaiset eivät ole hyväksyneet näkyville keskustaan.

    Tamperetta voisi käsitellä aivan erikseen.

    Sitten tulevat nämä muut kuten vankileirit Fellmanin puistossa Lahdessa ja Tammisaaressa.

    … ja miksi punaiset haudattiin yleensä hautausmaiden pohjoispäähän ja valkoiset etelärinteelle, jos yleensä edes haudattiin

    … ja siitä että Kekkonen oli teloituskomppanian päällikkö nuorena, joka ampui oikeudetta nuoria punaisia.

    Kaikki kertoo siitä, että Suomalaiset olivat susia toisilleen.

    Ja epäilen että ovat edelleenkin, jos tosi paikka tulisi kysymykseen.

    1. Niin. Julma Maa dokumentti ei valehdellut.

      Venäjä yritti sotkeutua Suomen asioihin vallankumouksella. Eipä onnistunut siinä se. Hyvä dokumentti oli.

  8. En ymmärrä näitä Veitsiluodon ja Stora Enson naapureita Varkaudessa, miten katkeruus on niin kovaa siellä niellä. Siellä olisi ollut maaperää kaikelle kammottavalle kansalaissodallekin enemmän kuin Tampereella.

    Kun kuitenkin olen Varkaudessa ja sen järvimaisemissa viettänyt paljon aikaani, ihmettelen, mistä moiset agitoivat veijarit sinne ovat pesiytyneet.

    Setäni oli siellä tehtaan kattilainsinöörinä 60-70- luvuilla ja Suomen tunnetuimpana hanuristina soitteli minullekin rantakivillä, mitä toivoin.

    Asiakkaan ja sanomalehtipaperin ostajana taas olin yksi merkittävimpiä ostajia.

    Mikä Varkaus nykyään on noiden mielipiteiden valossa Varkautelaisina – katkeria-mistä ? Varkaus on kaunis ja kaikkea luontoineen, mitä ihminen tarvitsee ???

    ”Varkaus kehittyi 1800-luvun kuluessa merkittäväksi teollisuuskeskukseksi (puu ja paperiteollisuus sekä laivanrakennus) saatavilla olevan vesivoiman ansiosta, ja koska sillä oli erinomainen sijainti vesireittien varrella. Varkauden Taipaleen kanava oli ensimmäinen Suomessa rakennettu sulkukanava, ja se mahdollisti yläpuolisen Leppävirran reitin yhdistämisen laivaliikenteelle Saimaan alueen vesiteiden kanssa.”

      1. Karjalainen väsää ihme tarinoita. Eiköhän tässä ollut kyse dokkarista Julma Maa.

  9. Julma maa tuli katsottua:
    Nälkä eli ruokapula ajoi ihmiset liikkeelle.
    Torpparien ja työläisten huono kohtelu.
    Antautuneita ammuttiin paikalla osoitti miten valkoiset kohtelivat heikompiaan.
    Joka kymmenes ammuttiin osoitti voittajanmielettömyyden.
    Sata aseetonta vankia ammuttiin päivittäin valkoisten toimesta.
    Vankeja kohdeltiin ala-arvoisesti.
    Mannerheimin arvostus em valossa nolla.
    Svinhufud valtiohoitajana oli saamaton.
    Rikosten anteeksianto oli osoitus huonosta hallinnosta.

  10. Ylen dokkari oli pettymys. Huonosti toteutettu aihe, jossa olisi ollut paljon enemmän annettavaa. Dokkari oli lähinnä vanhojen valokuvien katselmus.
    Olisin halunnut nähdä ja kuulla joitakin asiantuntijoita historiatutkijoita, jotka olisivat voineet valaista kansalaissodan taustoja ja jälkiseuraamuksia. Se, että valkoiset jätettiin täysin tuomitsematta rikoksistaan kapinan jälkeen on vielä selvittämättä, joten kansalaissodan jälkikäsittely jatkuu vielä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *