Sipilän sote menossa yhä syvemmälle syteen ja saveen

Paljon on puhuttu ja kirjoitettu hallituksen sote -ja maakuntauudistusesityksen heikkouksista, joista kertoo sekin, että eduskunnan perustuslakivaliokunta jo kaksi kertaa palauttanut esityksen korjattavaksi ja parannettavaksi.

Nyt on nostettu tikun nokkaan hallituksen esityksen kustannusvaikutukset, jotka kertovat, että hallitus aikoo tehdä maakunnista valtion menojen leikkuriautomaatin.

Kun hallitus ei antanut maakunnille esityksessään verotusoikeutta se oli tarkoin harkittu ovela juoni. Maakunnille annetaan kaikki vastuu hoitaa sotepalvelut, mutta varoja vain niukasti. Se voi johtaa pahimmillaan suuriin säästöihin ja leikkauksiin henkilöstömenoissa ja palvelujen laadussa. Säästöt ja leikkaukset taas vaikuttavat kansalaisiin palvelujen tarvitsijoihin siten, että jonot eivät lyhene, vaan ne pitenevät. Erikoissairaanhoidossa taas leikkaukset johtavat siihen, että matkat pitenevät potilailla, kun on mentävä maakuntakeskukseen, jonne voi kertyä matkaa satoja kilometrejä.

Kaikki tämä voi tarkoittaa sitä, että perustuslakivaliokunta ei hyväksy koko sotea näiden kustannusvaikutusten vuoksi, koska ne vaikuttavat kansalaisten samanarvoisen  kohteluun koko maassa. Perustuslaki nimittäin edellyttää kansalaisten samanarvoista kohtelua kaikessa.

Lisää aiheesta  päivän Hesarissa.

4 vastausta artikkeliin “Sipilän sote menossa yhä syvemmälle syteen ja saveen”

  1. En ymmärrä insinöörin taitamattomuutta, kun tarjoaa sotea joka on susi – mitkä asiantuntijat ovat laatineet pykälät joita ei voi mitenkään hyväksyä?

  2. ”Perustuslaki nimittäin edellyttää kansalaisten samanarvoista kohtelua kaikessa.”

    Jaa-a jos otettaisiin kaikki elämisemme puitteet syyniin niin riittäisipä tekemistä perustuslakivaiokunnalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *