Kokoomus on Sipilän hallituksen heikoin lenkki – hyvästi!

Kun Kokoomus valitsi viimeksi puheenjohtajakseen Petteri Orpon teki se suuren virheen. Tarjolla olisi ollut Jan Vapaavuori, joka on johtajatyyppiä, kun taas Orpo ei  ole johtajatyyppiä.

Se, että Orpo ei ole johtajatyyppi näkyy kaikessa hänen tekemisessään. Orpo on tyypillinen Kokoomuksen broilerikasvattamon tuote, joka on opetettu  tekemään, niin kuin ”isot pojat sanovat”. Niitä ”isoja poikia” on sekä puolueessa, että elinkeinoelämän huipulla.

Jan Vapaavuori on toista maata.Hän on kykenevä visionääri ja tekee itsenäisiä päätöksiään, joita hän sitten toteuttaa tulisieluisella tavalla. Esimerkkinä sote -ja maakuntauudistuksen vastustaminen.

Orpon erääksi surkeimmista työnäytteistä sopinee lehmänkaupat pääministeri Sipilän kanssa. Kepu möi Orpolle mahon lehmän, joka ei lypsä lainkaan. Se on nyt nähty, kun koko valinnanvapaus uhkaa siirtyä ensi vaalikaudelle ja SDP on jo luvannut, että se panee uusiksi koko valinnanvapauden, jos ovat seuraavassa hallituksessa. Siis kaikissa tapauksissa jää Kokoomukselle vain luu käteen ja se on Orpon kannalta hyvin huono tilanne ja voi merkitä puheenjohtajan vaihdosta.

Orpoa siis vedettiin höplästä ja vetäjinä olivat Kepun vanhan kaartin jäärät, jotka ohjeistivat kokematonta Sipilää toimimaan Kepun malliin. Kepu on jatkanut Maalaisliiton noudattamaa politiikkaa, johon kuului aikoinaan juuri lehmänkaupat, kun mm. maataloustukiaisista neuvoteltiin punamultahallitusten aikana. Joten Kepussa ostaan lehmänkaupat tehdä niin, että Kepu voittaa ja pettää aina.

Jos Kokoomus oli valinnut viimeksi puheenjohtajakseen Jan Vapaavuoren ei tällaisia lehmänkauppoja olisi tehty. Lehmänkauppahan syntyi Sipilän hallituksen alkutaipaleella. Kun sote asia ei edennyt lainkaan ja Sipilä uhkasi hallituksen erolla, niin Orpo meni halpaan ja suostui lehmänkauppoihin, joka laukaisi tilanteen muka. On täysi syy uskoa,  että Sipilä ei olisi toteuttanut uhkaustaan, jos Orpo olisi ollut jämäkämpi johtaja. Hän antoi periksi liian helpolla. Jos lehmänkauppaa ei olisi tehty olisi sote -ja maakuntauudistusasia nyt ihan toisen näköinen.

On syytä muistaa, että Sipilä on vanhoillislaestadiolainen, jossa liikkeessä johtajat käyttävät paljon uhkailua ja pelottelua johtamiskeinona. Niinpä Sipilän pääministerikautena olemmekin joutuneet todistamaan monia asioita, joissa pääministeri on turvautunut uhkaaamisen ja pelotteluu. Mm. KIKY-sopimus syntyi uhkan ja pelottelun varjossa, kun pääministeri ilmoitti toteuttavansa KIKYN lakiteitse, jos järjestöt eivät saa sopimusta aikaan.

Orpolla on nyt mahdollisuus maksaa potut pottuina Sipilälle ilmoittamalla, että Kokoomus äänestää sote -ja maakuntauudistus lakipakettia vastaan. Onko Orposta johtajaksi, joka osaa ja rohkenee tehdä suuria päätöksiä?

Sen aika näyttää lähiviikkoina.

10 Replies to “Kokoomus on Sipilän hallituksen heikoin lenkki – hyvästi!”

 1. Orpo voi olla kokoomuksen heikoin lenkki mutta sipilä on sitten koko hallituksen heikoin lenkki terv tepivaari

 2. Saattaapi olla, vaan Vapaavuori olisi vienyt koko homman hesan etujen mukaan muiden kustannuksella.

 3. Tunne – kuin takiaspalloja heiteltäisiin kahden välillä – eikä muilla liene jalansijaa maamme tärkeimmässä uudistuksessa … voisko käyttää erästä tiettyä sanamuotoa … hillotolppia ?

 4. Orpo on jääkylmä bisnesmies. Vapaavuori on vähän enemmän ihminen, eikä siten oikein löytänyt paikkaa.

  Lepomäki taas oli visionääri ja aivan liian älykäs leikkimään poikien hiekkalaatikolla.

 5. Kokoomus on äijäpuolue ja voi mennä vielä tovi, ennen kuin Kokoomuksessa ollaan valmiita valitsemaan nainen johtoon. Se on valitettavaa, sillä esim. Elina Lepomäki olisi ollut hyvä vaihtoehto jo viime kerralla. Elinan johtamiskyvyt näkyvät mm. siinä, että hän teki irtioton soteasiassa, kysymättä mitään Orpolta.
  Olen hieman eri mieltä Kyuun kanssa Jan Vapaavuoresta (ent. Friberg). Mielestäni Vapaavuori on ns. kova jätkä, joka näkyi jo nuorena mm. kovana tappelijana, joka sai nuoruudessaan jopa rangaistuksenkin (sakkoja) pahoinpitelystä. Ikä on onneksi jalostanut Vapaavuorta käyttäytymään asiallisesti, mutta jämäkästi.

 6. Onneksi ei Vapaavuoresta tullut Kokoomuksen puheenjohtajaa.. Jos hän olisi ollut vaikuttajana valtakunnan politiikassa ja hallituksessa, olisi Suomen autioittaminen paljon pidemmällä mitä nyt. Vasta nyt on näyttänyt oikean vihamielisen kaupunkipolitiikkansa.

 7. Taitaa mennä yllä lukemani perusteella niin että kaikille jotka eivät tykkää Kokoomuksesta oli onni että ei Vapaavuoresta tullut puheenjohtaja.

 8. ”Kun Kokoomus valitsi viimeksi puheenjohtajakseen Petteri Orpon teki se suuren virheen. Tarjolla olisi ollut Jan Vapaavuori,…”

  Väiski, pieni faktantarkistus:
  Kun Orpo valittiin 2016, niin Vapaavuori ei ollut enää tarjolla, vaan jo Luxemburgissa.
  Jan Vapaavuori oli ehdokkaana 2014, jolloin hävisi Stubbille (ja Risikollekin).

 9. Naisilla yleensä pitää olla rohkeutta asettua köriläitä vastaan vaikka omassa puolueessa,jos todella huomaa ” ettei sotaa SoTea näin käydä ” … älykkäät eivät käy tukkanuottasille hiekkalaatikossa vaan tekevät sen muilla tavoilla.

  Vertausta Elina Lepomäestä !

Kommentoi