Muuntorangaistuksen vaihtoehdot

Olin positiivisesti yllättynyt nähdessäni mielenkiintoisen avauksen vankeinhoidon pääjohtajalta. Hän ehdottaaä että tapanäpistelijät pistettäisiin parin vankilapäivän sijaan hoitoon. Vähemmän kostoa ja enemmän jatkohaittojen ehkäisyä – tätä voi tukea. Melkoinen osa ilmiötä jää kuitenkin käsittelemättä.

Tapanäpistelijöiden ongelma

Toimin kaupan alalla joten minulla on jonkin asteen sisäpiirin (vääristynyt?) näkemys ongelmasta. En toimi itse elintarvikekaupan puolella jossa ilmiö on hieman erilainen, mutta sanoisin että päällekkäisyyttä kaupan sektoreilta löytyy. Toden totta monet varkaat vain tarvitsevat lisää viinaa tai kamaa tavalla tai toisella. Pakkohoito olisi heille parempi ratkaisu, sillä viikko-pari linnassa ei edes hidasta tahtia. Olisi se toki viikko-pari taukoa jatkuviin varasteluihin, ehkä jopa pieni pelotevaikutuskin siitä löytyisi, mutta yhtä kaikki melko tehotonta rahamäärään nähden. Pakkohoito tarjoaisi enemmän, tosin sitä olisi voitava jatkaa kuukausi-pari pidemmäksi jos henkilö ei näytä kykenevältä elämään raitista elämää.

Romanit. Turha kierrellä asiaa, sillä romanien varastelujengit ovat merkittävä ongelma. Ei, en sanonut juuri että kaikki romanit varastelevat, sanoin vaan että merkittävä osa arvotavaroiden varastelijoita on romanitaustaisia. Heistä harvalla on pahoja päihdeongelmia, sen sijaan heillä on melko pahoja sukuongelmia. Pakkohoito tai viikko vankilassa ovat molemmat täysin tehottomia. Heitä varten tarvitaan muita keinoja. En lähde niitä keinoja spekuloimaan emmekä tietenkään saa tehdä lakia jossa romaneille on eri rangaistukset. Se jos mikä olisi pahinta syrjintää.

Vähän kyyniseltähän tämä tuntuu mutta en oikein näe muutakaan ratkaisua kun ottaa sosiaalituet osaksi keppiä. Jos tapanäpistelijä pääsee kaidalle polulle, olen valmis antamaan vähän tukiporkkanaa, auttamaan henkilön koulutukseen, tukityöllisyyteen yms. Vaan jos meno jatkuu, pitäisi olla valmius määrätä merkittävän iso paketti yhdyskuntapalvelua jonka suorittamatta jättäminen johtaa sosiaalitukien leikkaukseen. Ei heitetä kadulle tai jätetä katkennutta jalkaa paikkaamatta, mutta kaikki välitöntä hädin tuskin hengissäpysymistä suurempi tuki laitetaan katkolle kunnes palvelus yhteiskunnalle on suoritettu. Vankilaa en tähän sotkisi, se on aivan liian kallis ratkaisu väkivallattomille varkaille.

Suuntaa ei voi moittia

Kaiken kaikkiaan voin olla tyytyväinen oikeusministerimme toimiin asiassa. Suunta on selvästi eteenpäin ja Matti Vanhasen, Tuija Braxin ja Astrid Thorsin rakentama farssi saadaan vihdoin oiottua. Myös tämänpäiväinen ulostulo oli erittäin positiivinen merkki asian pohtimisesta ja paremmista ratkaisuista. Toivon, että asiaa ei sipilöidä sieltä mistä aita on matalin vaan pyritään etsimään tapoja näpistysten vähentämiseen pelkän koston sijaan.

Ei ole suomalaista jota ongelma ei koske. Näpistysten aiheuttama hävikki kaupassa on niin suurta että meistä joka ikinen maksaa siitä kymmenykset. Ongelma lakaistiin maton alle vuosikymmeneksi. Nyt on suursiivouksen aika.

6 vastausta artikkeliin “Muuntorangaistuksen vaihtoehdot”

  1. Romaneilla näpistys on opittu jo lapsena, siinä vanhempi sanoo lapselleen ohjeet, olen nähnyt tälläistä kaupassa. Ei razizta tekstiä vaan oikeasti ihmetystä. Kuka nyt omaa lastaan opettaa kaupassa varastamaan.

  2. Hoitoon, yhteiskuntapalveluun tai sitten linnaan pitäisi rikolliset laittaa. Seuraamuksitta pääseminen nävertää ja katkeroittaa tavallisen rehellisen ihmisen mieltä ja nävertää uskoa oikeudenjakoon.

    Raha ratkaisee aikanamme, jos suhmuroit raha-asioissa on rangaistuksen skaala laaja, nykyisin varaton pikkurikollinen pääsee päänsilityksellä, mijoonia kähveltävä joutuu vuosikausiksi linnaan.

    Helppohan se on näin yksioikoisesti sanoa, mielenkiintoista olisi nähdä galluppia kuinka näihin pikkurikollisiin ylipäänsä kansa suhtautuu. Vai pitäisikö kysyä vanhoilta pohjalaisilta naisilta sillä heillähän tunnetusti on hallussaan järki ja viisaus.

  3. Hämeenkadun kauppias taannoin tuskaili asian kanssa eikä virkavallan toimet saanut aikaan muuta kuin sama tyyppi tuli uudestaan.
    Alkoivat ottaa näpistelijät takahuoneeseen ja puhuttivat kumiherralla poistaen takaovesta – evät palanneet.

  4. Jokamiehen kiinniotto-oikeus kyllä pätee, ei tarvitse olla vartija tai poliisi.

    Vaan ei siitäkään hyötyä ole. Myyjä pitelee kaveria puoli tuntia, poliisi puoli päivää, vankila puoli kuukautta. Ei paljon eroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *