Yhteisvaluutta euro – maailman suurin kupla

Neuvostoliiton hajottua lopullisesti 25.12.1991 Esko Ahon (kepu) ollessa pääministerinä Suomessa, maamme vapautui yhteistyö ja avunantosopimuksesta Neuvostoliiton kanssa. Sopimus oli sitonut Suomen useita vuosikymmeniä Neuvosliiton etupiiriin .  Sopimus ei jättänyt Suomelle liikkumatilaa lähentyä länsimaita. Elimme ”suomettumisen” aikaa.

Mutta sitten koitti vapaus ja maamme poliittinen eliitti alkoi lähentyä länsimaita. Samoihin aikoihin EU alkoi laajentua ja pitkällisten neuvottelujen jälkeen Suomi liittyi EU:n jäseneksi samanaikaisesti Ruotsin kanssa 1.1.1995 Esko Ahon (kepu) ollessa edelleen pääministerinä.

Suomi oli elänyt koko Esko Ahon pääministerikautena 26.4.1991-12.4.1995 vaikeita taloudellisia vuosia, kun kasinotalouden jälkipyykkiä pestiin.

Suomen liittyessä EU:n jäseneksi ei vielä tiedetty mitään hankkeista yhteisvaluutasta. Kun Suomessa järjestettiin neuvoa antava kansanäänestys EU:n jäsenyydestä puhuttiin paljon turvallisuudesta, millä viitattiin Venäjään. Ei mitään puhuttu yhteisvaluutasta, vaikka sitä koskevat suunnitelmat olivat jo varmasti meneillään. Asia salattiin suomalaisilta.

Eräs henkilökohtainen muisto liittyen yhteisvaluuttaan vuodelta 1997. Olin vaimoni kanssa lomailemassa Portugalin Algarvessa. Satuin sattumoisin pelaamaan golfia erään minulle entuudesta tuntemattoman saksalaisen pankkiirin kanssa. Siinä pelatessa juttu kiertyi EU:hun, johon Suomi oli liittynyt pari vuotta aiemmin. Saksalainen pankkiiri sanoi siinä jutellessa ja pelatessa, että yhteisvaluutta tulee ja jo melko pian. Olin yllättynyt, mutta vaikenin.

Kun sitten  yhteisvaluutta euro otettiin käyttöön aluksi tilivaluuttana  1.1.1999 muistin mitä olin kuullut saksalaisen pankkiirin suusta Portugalin Algarvessa golfkentällä pari vuotta aikaisemmin.

Eurosetelit ja kolikot tulivat käyttöön 1.1.2002.

Suomi liityi yhteisvaluutta euroon heti alusta lukien ilman kansanäänestystä 1.1.1999 Paavo Lipposen (sdp) ollessa pääministerinä. Mm. Ruotsissa järjestettiin kansanäänestys eurosta, joka hylättiin. Siksi Ruotsilla onkin mennyt taloudellisesti paljon paremmin, kuin Suomella.

Kuka tai ketkä olivat priimus-moottoreina euron syntyyn?

Saksalaiset olivat hankkeen vetäjiä. Miksi? Siksi, että saksalaisilla pankeilla oli huomattavia summia rahaa lainattuna mm. Kreikalle. Niiden velkojen maksamiseen tarvittiin leveämmät hartiat ja EU-maat olivat siihen sopivat.

Kreikka oli hoitanut taloutensa kelvottomasti. Vaaleissa aina oppositio lupasi kansalle uusia etuja ja päästyään valtaan oli toteutettava lupaukset ja rahat uudistuksiin lainattiin Saksasta.

Euro oli siis tarkoitettu varmistamaan, että saksalaiset pankit saivat rahansa takaisin, kun kaikki euromaiden veronmaksajat pantiin maksumiehiksi.

Nyt tiedämme, että Kreikan lainat euromailta on yli 200 miljardia euroa. Mutta maksaako Kreikka joskus lainansa takaisin euromaille, mm. Suomelle. Ei maksa. Nyt jo on laina puolitettu ja se loppuosan maksuaika on vuoteen 2075. Kuka uskoo, että Kreikka joskus maksaa edes puolet euromailta lainaamiaan rahoja? Tuskin kukaan. Suurin osa Kreikan lainoista euromaille koostuu takuista ja pienempi osa suorista lainoista, mutta yhtäkaikki takuutkin on  maksettava.

Poliitisesti asia on arka kaikille euromaille. Kun lainan maksuaika pidennettiin aina vuoteen 2075, niin silloin nykysukupolvi katselee jo pilven syrjältä maapallon asioita ja uudet sukupolvet eivät jaksa kiinnostua isiensä suurista virheistä.

Tähän mennessä Suomi on jo menettänyt muutaman miljardin euroa eli meidän valtion velasta on huomattava osa Kreikalle myönnettyjä velkoja ja takuita.

Kun aikanaan käsiteltiin eduskunnassa ensimmäistä suoraa lainaerää Kreikalle sanoi silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kepu), että ”lainaaminen Kreikalle on hyvä bisnes, kun lainaamme ne rahat pienellä korolla ja saamme Kreikalta isommat korot, niin saamme hyvän voiton”. Mitähän Matti Vanhanen nyt sanoo siitä ”hyvästä bisneksestä”?

 

Jaa käyttäen:


7 vastausta artikkeliin “Yhteisvaluutta euro – maailman suurin kupla”

 1. Eiköhän Ahon hallitusta edeltävän Holkerin hallituksen aikainen markan arvon sitominen ECUun olut jo yhteisvaluutan leikkimistä.

  ECU:sta Suomi, irtautui ensimmäisenä, jotta markan ulkoista arvoa voitiin alentaa ja alkaa maan talouden elvyttäminen, jossa elvytyksessä tosin pankkeja ja yrityksiä kuoli, koska rahapolitiikka oli mennyt ecuillessa poskelleen.

  Huolimatta ecuilun tuomista miltei murhaavista kokemuksista intoituivat Lipponen, Niinistö ja Ville Itälän johtama perustuslakivaliokunta leikkimään eurolla.

  EMU -ehtojen täyttämiseksi eli velkojen nollaamiseksi valtio myi kansallisomaisuutta pilkkahintaan veroparatiisikoijareille ja mm. Ruotsille (Sonera).

  On arveltu euroliitynnän aiheuttaneen kansantaloudelle sekä tuloja että menoja, ja että olisi jääty yli sata miljardia tappiolle ja tappiotili yhä kasvaa, koska nytkin edessä on lama, kun valuutan arvoa ei voi alentaa kansallisten suhdanteiden edellyttämällä tavalla.

 2. … ja taas veivataan samaa posetiivia; menneet päätökset ovat voimassa. Entä sitten ?
  Kertokaa, miten 28 maan yhteiset asiat muutetaan ml. valuutta- ei mitenkään ellei Italia mene konkurssiin.

  Dollareita ja Sveitsin frangeja on ihan hyvä olla pankissa hyvinä aikoina, eurot vielä parempia.

Kommentoi