Ilja pääsi vähällä

Joku kaunis päivä on mahdollista, että jokin tutkija ottaa tehtäväkseen massiivisen työn: selvittää kattavasti mitä kaikkea pahaa Ilja Janitskin temppuineen ja julkaisuineen sai aikaan, välilliset ja oikeudesta pois jääneet tapaukset mukaan lukien. Se päivä ei ole tänään. Tänään joudumme tyytymään siihen että rangaistus tuli lain mukaan, mutta vähän ontto olo silti jäi.

MV on seuraus, ei syy

Korostan, että minun tehtäväni ei ole tuomita Janitskinia. En ole oikeuslaitoksen yläpuolella, en tue oman käden oikeutta enkä hyväksy sitä muiltakaan. Tämä herra itse päätti toisin. Olen yksi tuhansista niistä, joista Iljan vittuilutehdas kirjoitti viha-artikkelin. Onneni on se, että Suomen mv-mieliset äärioikeistolaiset, vapautusrintamalaiset, odinit ja sen semmoiset ovat pitkälti saamattomia, juoppoja idiootteja. Pääsin aika vähällä, muutaman kuukauden yöunien menetyksellä mutta elinikäisellä opilla aiheesta. Moni joutui pahempaan. Paljon, paljon pahempaan.

Kuten on uutisoitu, viharikollisuus on nyt tähtäimessä. Viha ei ole poistunut mihinkään ja sitä esiintyy kovin monessa paikassa ja monella tekosyyllä. Ongelma ei ole yksin Ilja Janitskin. Ongelma ei ole yksin rasismi, Venäjä, journalistien vaino tai mikään muukaan tekosyy. Ongelma on somekratian aikana syntynyt ajatus siitä, että mielipiteiden on oltava äärimmäisiä. Ei pidä puhua, pitää huutaa. MV-lehti on yksi seuraus, ei syy. Olematon rangaistus siitä on myös yksi seuraus. Henkinen väkivalta on väkivaltaa. Nyt on tehty massiivista, harkittua väkivaltaa hurjalle määrälle uhreja. Minä näen tuon törkeänä pahoinpitelynä, mutta kuten totesin, en säädä tai valvo lakeja.

En halua vain valittaa, joten otetaanpa ehdotuksia. Ehdotan ratkaisuksi tällaista: ilmaistaan mielipiteitä! Keskustellaan mietteitämme – pakkoruotsi, maahanmuutto, ay-liike, lemmikit – kaikki arat aiheet. Mutta miten näistä puhumme, siinä avain. Oikea vastaus on keskustelu. Sinulla on mielipide, mainiota! Tiedät varmasti jonkun joka on toista mieltä. Nyt toista itsellesi tarvittava määrä kertoja, että tämä toista mieltä olevakin on ihminen, ehkä mukavakin ja osaa perustella kantansa. Onko tämä nyt mielessä? Hyvä. Nyt olet valmis ilmaisemaan mielipiteesi viisaasti.

Hiljeneminen ei ole hoitoa

Voitaneen argumentoida, että jotkut MV:n esille nostamista aiheista poliittisen korrektiuden tilasta omasivat kosketuspintaa totuuteen. Toisaalta, samalla MV:n tyyli likasi kaiken perustellun kritiikin maineen pitkäksi aikaa. Muistutan itselleni, että maassamme on Matias Turkkilan kaltaisia tahoja, jotka osaavat ilmaista kritiikin ilman vihanpurkauksia, uhkauksia tai henkistä väkivaltaa. Teemme viisaasti jos emme tuomion myötä mykistä korviamme vastakkaisille mielipiteille, vaan haastamme ne avoimeen, rehtiin debattiin.

Tänään on annettu tuomio ajallemme tyypillisen henkisen väkivallan harjoittamisesta. Toivon, että se nähdään ja muistetaan pitkään. Vielä enemmän toivon, että se nähdään tuomiona teosta, ei tekosyystä. MV:n toimet olivat traagisia. Toipuminen siitä edellyttää keskusteluyhteyden palauttamista haastaviin asioihin.

7 vastausta artikkeliin “Ilja pääsi vähällä”

  1. Ilja ja dosentti Bäckman olisi jossain toisessa maassa saanut kovemmat tuomiot… Onhan tämä tälläistä leikkimistä.

  2. Heidän vastustajansa on ollut Haagissakin.

    Emmen tienneet silloin, miksi Englanti pelasti vetollaan Turvallisuusneuvostossa.

    Nyt tiedämme.

  3. Kieltämättä pacman on päässyt aika vähällä – mutta toisaalta julkinen valta ja media on tehnyt viisaasti kun ovat vaienneet hänet kuoliaaksi pitkälti. Hän ei saa näkyvyyttä enää isoissa medioissa ja se on pahin rangaistus hänelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *