Kyllä kelpaa postitella

Viime päivinä on puhuttu postista jonkin verran interneteissä. Erään postin työntekijän pitkä tarina avasi surullisesti taustoja. Itselläkin on vähän kokemuksia – entäs teillä?

Yritetty toimittaa ™

Sanotaan asia yksiselitteisesti: posti on krooninen, määrätietoinen valehtelija. He valehtelevat suoraan, yksiselitteisesti, päin asiakkaan naamaa joka kerta. He tekevän niin, koska valehtelusta ei seuraa ongelmia.

Minulla on firmalla keskus. Se on avoinna 8-16. Se ei ole yksin minun firmalle vaan pääfirma on useamman sadan hengen toimija, joten sinne tulee muun lomassa myös paljon paketteja ja kuriireja päivän aikana. Se ei ole koskaan virka-aikaan suljettuna, varahenkilö tuuraa jos yksi poistuu. Silti aivan toistuvasti posti ilmoittaa että lähetystä ei ole voitu toimittaa koska vastaanottaja ei ole paikalla. Joskus tähän lisätään että on koitettu tavoitella vastaanottajaa. Ne ovat valheita, jotka toistuvat jatkuvasti. Posti ei ole käynyt. Posti ei ole soittanut. Faxeja tai savumerkkejäkään en ole havainnut.

Kun lähden tavoittelemaan heitä asiasta, päädyn verkkosivukaaokseen josta ei paljon pahemmaksi joudu. Siellä on rikkinäinen chat, jossa postin henkilö toteaa että tämä asia pitää sopia postin, ei heidän kanssa. Eli ”Posti chat” ei ole posti vaan… joulupukki? Jos soitan puhelinnumeroon, en saa vastausta. Tätä peliä pelataan pari-kolme päivää kunnes mystisesti he osaavatkin tulla ovesta sisään ja jättää paketin.

Ei tarvitse kauas etsiä kaveripiiriä että löytää saman selityksen kelpaavan myös kuluttajapuolella. Posti väittää käyneensä ovella muttei ole. Posti väittää soittaneensa mutta ei ole soittanut. Tämä on epäilemättä tapa saada luistettua lupauksesta toimittaa lähetys seuraavana arkipäivänä. Jos he sanoisivat ”emme ehtineet”, he voisivat joutua korvaamaan. Kun he valehtelevat, ei käy mitään. Tämän tarinan on vahvistanut jo lukuisa postin työntekijä sekä alihankkija.

Kilpailu ei ole vaikeaa

On jossain määrin osuvaa että tarvitessani kiireisesti tiettyjä komponentteja tilaan ne Ruotsista. TNT toimittaa Ruotsista tavarat seuraavaksi päiväksi aina, ongelmitta. Jos minulla on enemmän aikaa, käytän suomalaista tukkua. Aiemmin osa heistä tarjosi myös muita toimitustapoja mutta posti käyttää tiettyjä hyvin likaisia monopolitemppuja jotta kilpailijat eivät voi toimia (en mene yksityiskohtiin; salassapito).

Mikään monopoli ei ole ikuinen. Posti voi kaikin mokomin ampua itseään omaan jalkaan ja helpottaa kilpailijoiden toimintaa. Veronmaksajana en sitä arvosta mutta toisaalta tiedän hyvin miten surkeasti poliittisesti johdetut firmat toimivat. Ainoa toivomme on että tarpeeksi moni kansalainen ilmaisee tyytymättömyyttään. Liekö meissä tarpeeksi ääntä?

4 vastausta artikkeliin “Kyllä kelpaa postitella”

  1. Vika on postin johdossa ja niissä jotka antavat johdon toimia alaarvoisesti. Ehkäpä hallituksemme ajaa postia myyntikuntoon yksityiselle pörssifirmalle?

  2. Mahdollista, mutta omaan silmään posti ei ole tehnyt toimia sen suuntaan. Enemmänkin kyse tuntuu olevan poliittisten suojatyöpaikkojen ylläpidosta. Yleensä jos valtionyhtiötä lähdetään myymään, sinne otetaan ns. muutosjohtajia. Nykyinen linja on pikemminkin ”tehdään mahdollisimman vähän” johtoa. Heillä ei ole linjaa tai strategiaa. Jos haluat myydä maailmalle firmaa, sen pitää näyttää hyvältä. Ei toki tarvitse olla hyvä, mutta näyttää siltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *