Pikapesulla aatteet vaihtoon!

Liberaaleja, vihreitä ja humaaneja arvoja liputtavan arvovalinta on tukea brändiä joka rahoittaa republikaanipuoluetta ja Trumpia. Ihmisoikeuksista ja yksilön vapauksista huolestunut tukee brändiä joka kohtelee työvoimiaan kuin orjia. Monikulttuurisuuden ystävät tukevat brändiä jonka voitoilla ylläpidetään kiihkokonservatiivista kristinuskoa. Mitä ihmettä?

Niin helppoja pisteitä

Haluatko olla suuri sankari nuorten, vihreiden kaupunkilaisten silmissä? Se on helppoa: ryhdy haukkumaan presidentti Trumpia. Jos satut omaamaan vähän enemmän täpäkkää, hanki vaikkapa yksi mediatalo tekemään yksinomaan tätä. Tämän jälkeen saat vapaan kortin tallata ihmisoikeuksia ja finanssilainsäädäntöä miten päin vaan, etkä saa aiheesta juuri lokaa. Tähän tiivistyy Jeff Bezos, Amazonin perustaja ja omistaja, työntekijöiden oikeuksien tuhoaja, republikaanien rahoittaja, Bernie Sandersin verivihollinen ja bottiarmeijoin propagandasotaa käyvä herrasmies jota Suomen valtiokin rahoittaa miljoonilla vuosittain.

Haluatko tehdä pikaruoasta vihreää ja trendikästä, uusia kulttuureja syleilevää ja maiden rajoja murtavaa ihanuutta? Muutama mainoskampanja, muutama litra biopolttoainetta ja pari trendikkään nimistä tuotetta riittää. Tässä meidän kotimainen Hesburger, jonka omistajan suosikkeihin kuuluvat lukuisat konservatiivikristittyjen järjestöt Yhdysvalloissa ja muualla. Aikanaan huhuttiin että heidän rahoja on käytetty jopa pedofiilipappien puolustamiseen, mutta ainakin naisten oikeuksia poljetaan joka hampurilaisella. Vaan mitäpäs me siitä, kun heillä on aurinkopaneeli!

Firmaa ei haittaa yhtään se, että perustaja kuoli lähes marttyyrinä ja että häntä palvotaan organisaation toimesta kaikin keinoin. Lisää päälle vähän sateenkaarisanomaa ja liberaaleja haastatteluja liberaaleille medioille. Sitten voitkin ohjata firman voittoja ultrakonservatiiveille, harjoittaa tuotteiden valmistuksessa massiivista ympäristötuhoa ja ruoskia työntekijät itsemurhien partaalle. Ei ihme että Applen puhelimet kelpaavat cityvihreään ekokäsilaukkuun, vaihtoivathan he sentäs myymälänsä valaisimet vähävirtaisiksi! Sehän nyt on vain sivujuonne että valmistus on 99 prosenttia kulutuksesta…

Pikapesu on helppoa

Viher- ja valkopesu ovat tuttuja termejä. Itse haluaisin kutsua tätä jo pikapesuksi. Meille on niin hemmetin helppo myydä haluamiamme arvoja ja samalla sulkea silmämme faktantarkistukselta. Pikkuinen PR-temppu riittää niin lakkaamme näkemästä pahaa. Ilmiö ei suinkaan rajoitu vain yksilön fiiliksiin, vaan pikapesulla voidaan kiertää myös mustaa valkoisella. Esimerkiksi Ylen vastuullisuuden eettiset ohjeet eivät ole minkään arvoisia pikapesun jäljiltä, vaan varat voidaan käyttää ihmisoikeuksien vastaisesti – no problem! Yle ei toki ole ainoa esimerkki, myös moni muu julkisen sektorin toimija jättää omat ohjeensa lukematta pikapesusta puhdistuttuaan.

En kuitenkaan halua päättää tätä ikävään. On erinomaista että edes tiedostamme asiat kuten työntekijöiden asiallisen kohtelun, ihmisoikeudet ja vapaan demokratian. Meistä monella on sydän kohdallaan ja se on hyvä lähtökohta. Nyt kun vielä yhdistämme sydämeemme järjen ja varmistamme, että sydämen tahto todella toteutuu, voimme itse kukin parantaa maailmaa yksi pieni päätös kerrallaan. Niin kansalaisella, äänestäjällä, kuin kuluttajallakin on voimaa.

8 vastausta artikkeliin “Pikapesulla aatteet vaihtoon!”

  1. Mainonnalla saadaan aikaan ja mainonnalla on monet kasvot – itsekin olin alalla.
    Eikös Sipiläkin voisi ajaa asioita heikoimpien osalta, mutta kun päätökset ensin nuijittaa toisin ja sitten jälkikäteen puhuu myötämielistä – moraalitonta sanoisin.
    Raha ratkaisee ja sen hallitsijat.

    1. Niilo. Kun aikansa on norsunluutornissa ei tajua yhtään mitä oikeassa maailmassa tapahtuu. Päättäjiä kiinnostaa oma, perheen ja sukulaistensa ja tässä tapauksessa uskonlahkon hyötyminen liikeasioissa. On helppo syödä kuormasta kun on päättämässä itse asioista.

    1. Raha ja valta kiehtoo. Siihen se demokratia kaatuu. Sitten vain näytellään demokratiaa.

  2. Aatteet toki toimivat samoin kuin tässä firmat. Tulee mieleen esimerkiksi kiihkofeminismi joka on aloittanut ison markkinointikampanjan – kirjoja, esitteitä, tapahtumia, tempauksia. Moni media on kritiikittä julkaissut edelleen nämä sanomat, ilman kyseenalaistamista. Se, että oppeihin kuuluu väkivalta, ei enää häiritse koska päällinen imago on niin hyvä.

    Toki vastaavasti jos päällinen imago on niin huono, se on aivan sama miten hyvää teet. Jos joku Israelissa tekee jotain hyvää, oli se firma, järjestö tai henkilö, monissa piireissä se tuomitaan pahuudeksi pelkästään maan nimen perusteella.

    Voisiko asian kuvailla näin: palvomme jäävuoren huippuja.

  3. Tämä on nyt takertumista yksityiskohtaan, mutta kun toistat tätä niin haluaisin jotain esimerkkejä joskus: ”ainakin naisten oikeuksia poljetaan joka hampurilaisella”

    Millä tavalla naisten oikeuksia poljetaan?

  4. Norppa, viittaan siis siihen että rahaa on annettu varsin ultrakonservatiivisille toimijoille, jotka kannattavat niitä ”vanhan hyvän ajan” perhearvoja, joissa naisen paikka on synnytyskoneena.

  5. Pikaruokaan en välitä koskea, Applen puhelin on tarveharkintainen samoin kuin on kaasuauto. Luontoarvoja kyllä kunnioitan kaikissa muodoissaan. Mikään vihreä en tunnusta olevani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *