Rajat kiinni tai et ole suvakki!

Itsenäisyyspäivän modernien traditioiden mukaan Helsingissä ovat taas marssineet uusnatsit, anarkistit, ylioppilaat, kansallismieliset ja epäilemättä monet muutkin. Olen koittanut ammentaa aiheen uutisointia, analyysejä, seurantaa, mielipiteitä, ym. Olen valmis tekemään pari johtopäätöstä, mutta ne eivät ole kovin raflaavia tai vallankumouksellisia.

Matkaliput, olkaa hyvä

En ole koskaan osallistunut itsenäisyyspäivänä millekään marssille, joten olen mediatietojen varassa. Ymmärrykseni mm. edellisten linkkien pohjalta on, ettei 612-marssille tarvita pääsylippuja, rekisteröintiä tai esitarkastusta. Järjestää siteeraten, ”ryhmien tunnukset, omat liput ja banderollit ovat kiellettyjä” ja osallistujina on monenlaista väkeä, jälleen siteeraten ”mukana väkeä oikealta vasemmalle”. Toki on turvallista arvata että marssin osallistujissa on kohtuullinen yliedustus perussuomalaisten äänestäjiä ja melko pieni vähemmistö vasemmiston kannattajia.

Edelleen tuntematta osallistujia muuta kuin median arvioiden pohjalta, näen varauksin pientä viisautta Teemu Lahtisen vastauksessa, kun häntä vaaditaan marssin järjestäjänä irtisanoutumaan uusnatsien toiminnasta. Ylen haastattelussa hän toteaa, että…

Irtisanoutuminen on väärä sana. Sana tarkoittaa sitä, että on ollut jossain mukana, josta irtisanoutua.

Monia poliitikkoja on haasteltu samasta aiheesta heidän osallistuttuaan samoihin tapahtumiin uusnatsien kanssa. Se ei ole väärä kysymys. Uusnatsit ovat niin vaarallinen porukka että median on ehdottomasti kysyttävä moinen kysymys. Sen sijaan ovien pitäminen avoimena kaikille ei mielestäni ole väärä vastaus.

Ovet auki, ovet kiinni

612-kulkue ei herätä moniakaan tunteita minussa. Jos pieni happihyppely porukalla on jollekin oikea tapa juhlia itsenäisyyspäivää, siitä vaan, kansanterveys kiittää. Tiettävästi he ovat huutaneet typeryyksiä mutta eivät rikkoneet ihmisiä tai omaisuutta, eivätkä vaatineet demokratian tai ihmisoikeuksien tuhoamista. Heidän kanssa voi, ehkä pitääkin olla eri mieltä, mutta mielestäni kaikille avoimuuden periaate ei ole yksi niitä aiheita. Itse asiassa nykyisen polarisoivan somekratian aikana tuo on sangen terve ele.

Eikö tämä ovien auki pitäminen kaikille lopulta ole sitä suvaitsevaisuutta, erilaisuuden ymmärtämistä ja ovien avaamista mitä vastapuoli kovasti vaatii? Kun kansallismieliset haluavat inklusiivisuutta ja suvaitsevaiset ekslusiivisuutta, maailmassa on jotain pöhköä. Vaan ei hätää, itsenäiset suomalaiset. Se ei ole maamme ensimmäinen tai viimeinen pöhkö asia.

35 Replies to “Rajat kiinni tai et ole suvakki!”

 1. Kyuu, Suomessa on ja pitääkin olla: mielipiteenvapaus, sananvapaus, julkaisuvapaus, mielenosoitusvapaus, jne.

  Toisaalta Suomessa ei saa, eikä saakaan saada esimerkiksi: rikkoa toisten omaisuutta, esittää valheellista tietoa toisesta ihmisestä, jne.

  Eli on vapauksia, mutta pitää olla myös vastuullisuutta.

 2. Natseja oli viimeksi WWII aikana. On virheellistä puhua natseista. Nämä on ns uusnatseja, yleensä armeijaa käymättömiä laiskoja paskoja. Oikea natsi olisi ihan toinen juttu…

  1. Natsi (kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen) on yhden sortin sosialisti. Toisen sortin sosialisti on kommunisti, kolmannen sortin sosialisti on demari, neljännen sortin sosialisti on fasisti.

   1. Näin Carilloa nauttineena tunnistan itsessäni fasistin pirteitä. Tykkäisin, että junat kulkisivat ajallaan, ja että kansalle riittäisi leipää ja sirkushuveja. Nyt justiinsa tuntuu siltä, että tämä voisi olla jopa kansakunnan ylin päämäärä.

    Fasistien tunnuksena on vitsakimppu. Tuosta vitsasta en paljoa perusta. Mielestni kansakunta tulisi pitää sellaisena, että poliiseita ja vankiloita tarvittaisiin mahdollisimman vähän. Eli se, että ihmiset olisivat lojaaleja kansakunnalle, olisi ensiarvoisen tärkeää.

    Utopiani poikkeaa esimerkiksi punavihreitten tavoittelemasta yhteiskunnasta sikäli, että heidän utopiassaan jouduttaisiin ensiapuhenkilökuntaa, mielenterveyspalveluita, palomiehiä, poliiseja ja vankiloita lisäämään huomattavasti.

 3. Minulla ei ole ketään mielenosoituksia eikä mitään marssaja vastaan niin kauan kuin eivät aiheuta vaaraa tai vahinkoa toisille. Tämä sisältää myös orwellilaisittain nimetyn ”Kohti vapautta” -natsikulkueen ja heidän (nyt takavarokoidut natsilippunsa). Lippujen ja banderollioen takavarakoiminen, jollei niitä ole kiinnitetty vaarallisiin esineisään, esim. teräviin seipäisiin ei tulisi kuulua sivistysvaltion toimintatapoihin.

  On totta, että on itsenäisyyttä halveeraavaa liputtaa Natsi-Saksaa Suomen itsenäisyyspäivänä, mutta vaikka se sitä on, en jaa monien poliitikkojen (mm. Petteri Orpo) mielipidettä siitä, että tämä liputus tulee olla kiellettyä.

  ”Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua.”

  Mikä pätee myös ryssän lippuihin. Kukaan ei taistellut Suomen rintamalla jotta RYSSÄN lippu liehuisi Suomessa. Vapauden nimessä sekin sallikoon, koska kansalaisvapaus on tärkeämpi kuin sotaveteraanin tunteet siitä kuinka halveeraavalta se tuntuu.

 4. @Seppo Muurinen
  Olisi varmaan sitten hyvä asia jos vasemmistokin alkaisi kantaa vastuuta sanomisistaan vaikka vankilatuomion muodossa. Ilman vapautta vastuusta, ei ole sananvapautta.

  Tämä dystooppinen käsitys, että kun perustuslaki sanoo että ”Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” se tarkoittaa vain ja ainoastaan että ennakkosensuuria ei harrasteta, mutta jälkikäteen voidaan kuka hyvänsä vangita vääräpuhumisesta. Ymmärrätte kai, että Kiinassakaan ei (nettiä kuluunottamatta) voida ennakolta estää hallituksen vastaista agitaatiota, mutta jos siitä joutuu vankilaan tai teloitettavaksi, tämä on ”vastuullisen sananvapauden” mukaisesti sananvapaudellista teloittamista.

  1. Tätä minäkin olen joskus ihmetellyt, että vapaus käsitetään vain ennakkosensuurin poissulkemisena. Eihän se niin voi olla. Että saat sanoa mitä tahansa mutta joudut siitä vastuuseen, ei Pohjois-Koreassakaan voi estää jotain huutamasta johtajan vastaisia iskulauseita, mutta niistä ”joutuu vastuuseen”. Oleellista on, mitä saa ilmaista ilman että rangaistaan.

 5. En kannata natsilippujen kantajia missään mielessä.
  Kuitenkin Suomessa on ollut tähän asti mielipiteen ja sananvapaus – edes jossain määrin kaikille.
  En hyväksy poliisin perusteluja lippujen takavarikoimiseksi siksi, että lippujen kantaminen voisi aiheuttaa levottomuuksia.
  Jos marssi kulkee aiheuttamatta itse ongelmia, poliisin tehtävä on estää niiden levottomuuksien tekijöiden toimet.
  Tämä toiminta poliisin puolelta oli suora tuki väkivaltaisten anarkistien puolesta.

 6. Sananvapaus toki vaatii vastuun rinnalleen. Mutta sananvapauden suurin uhka eivät mielestäni ole lait, vaan yhteiskunnallinen ilmapiiri. Jos yhä useampi päätyy joko olemaan hiljaa, tai huutamaan keskustelemisen sijaan, se on huono juttu. Ja yhä useampi yleensä päätyy tuohon siksi, koska on kaikki syyt olettaa että keskustelusta ei tule mitään.

  Kaikki kantavat kortensa kekoon. Tämän mainitun 612-marssin kuvaileminen mitä äärimmäisemmillä tavoilla on osa sitä. Jos väkivaltaa harjoittavat ja sitä julkisesti ajavat uusnatsit leivotaan samaan kastiin ajastaan jäänyttä kansallisromantiikkaa fantasioivien kanssa, menetämme kyvyn tunnistaa riskit ja mahdollisuudet. Ja jälleen on sananvapaus kapeampi, kun asioista ei haluta laajalti keskustella.

 7. Tässä esimerkki sopimattomasta mielenosoituksesta:

  https://yle.fi/uutiset/3-10541388
  5.12.2018

  Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä heinäkuussa sattuneen välikohtauksen takia.

  Syyte on nostettu haitanteosta virkamiehelle ja ilmailurikkomuksesta.
  Syytteiden taustalla on Pennasen heinäkuinen lentokoneprotesti. Pennanen kieltäytyi istumasta paikalleen Finnairin lennolla lähtövalmisteluiden aikana protestina pakkopalautuksia vastaan, jonka takia poliisi poisti hänet koneesta.

 8. Jos natsilippuja kielletään niin mielestäni ihan hyvin voitaisiin kieltää myös kommunismi. Muuten en kannata esim. vihapuheen kieltämistä koska sille ei löydy määritelmää ja menee sananvapautta vastaan.

  1. Nyt pitää sanoa, että teit juuri sen mitä oli ennenpitkää odotettavissa ja linkkasit Ritalan avauksen.
   10 pojoa ja papukaijanmerkki !

 9. Nauru ei kyllä pidennä ikääkään, jos noiden Ritalan mainitsemien rähjäporukoiden kanssa joutuu tekemisiin. Häpyä niillä ei riitä edes Itsenäisyyspäivänämme.

  Muuten, kannattaisi kuunnella yle-1 areenasta eilen 6.12.kenraali Hägglundin haastattelu, siinä hän taustoittaa ja kiteyttää kaiken olennaisen Suomen osalta.

  1. Kun itse olen törmännyt Ritalan kommentteihin eri palstoilla, niin mieleeni on tullut, että aika yksisilmäinen mies näyttäisi olevan. Keskustelun taso ei välttämättä Ritalan myötä nouse.

    1. Ei missään tapauksessa ja koko Yle:n ”uutinen” on malliesimerkki teille kaikkein kiimaisimmille persufoobikoille suunnatusta laatujournalismista.

      1. Ritva Elomaa, Arja Juvonen, Leena Meri, Sami Savio, Ville Tavio. Edellä mainitut kansanedustajat esittävät aika maltillisia ja järkeenkäypiä mielipiteitä ja kannanottoja.

       Miksi heidän sanomisistaan saa lukea niin kovin vähän? On aivan selvää, että jokaisen puolueen piiristä löytyy negatiivista sanottavaa, jos otetaan tehtäväksi talikolla tunkiota kaivella.

       Miksi esim. Kiemunki niin kovasti kiinnostaa? Vai juuri siksi, että saadaan räväkät otsikot ja hyvät ihmiset saavat sadekehänsä loistamaan? Toki silloin ei myöskään tarvitse keskustella itse asiasta, kun voi keskittyä vain henkilöön.

       1. Ovat hajuttomia ja mauttomia lukuun ottamatta ihan muista yhteyksistä kuten Kikeä ja Leena Merta, Sami Savio on pöytälaatikko DI, kirjoittaa mutta ei osaa tulkita kansaa.

       2. ”Ovat hajuttomia ja mauttomia lukuun ottamatta ihan muista yhteyksistä kuten Kikeä ja Leena Merta, Sami Savio on pöytälaatikko DI, kirjoittaa mutta ei osaa tulkita kansaa.”

        Kun politiikan seuranta on tällä tasolla, niin on aika turha käydä keskustelua.

        Se mitä ei satu YLE:n, Maikkarin, Aamulehden tai iltapäivälehtien otsikoissa näkymään menee ohi.

      2. Niin aiheuttaa muissakin puolueissa puolueiden teot ja lähinnä niiden ”kasvot” nämä ministerit teoillaan ja sanomisillaan puheenaihetta, harvoin se hyvää on…

 10. Inehmoilla on vihaenergiaa, joka etsii kohteita. Joku harrastaa jääkiekkoa, toinen nyrkkeilee. Joku vihailee kodinturvajoukoissa, toinen kansallisvaltiovihamielisissä joukoissa. Joku haastaa riitaa nakkikioskilla Tapparan kuteissa, toinen mene ja polttaa muutamat linja-autot eläintensuojeluaatteen merkeissä.

  Sitten on nuo uskonnolliset tuhotoimet, jotta poistavat syyllisyyden tunteet jopa murhatöistä.

 11. Aika hyvin ainakin media vaikeneen marssijoiden itse sen asian tuoden esille vain kielletyn lipun poisoton. Sensijaan uutisoidaan sivukaupalla jotain juhlivien pukuja.

 12. Natsiliput ja muut on historiaa, ne ei kuulu tähän päivään, tälläisiä lippuja kantavat on lähinnä vajakkeja. Sama kuin kantaisi jotain Rooman vallan aikaista tunnusta tai muuta vastaavaa tunnusta, ihan älyvapaata touhua.

 13. Seurasin itse semmoisella puolella silmällä aikanaan kansallismielisten keskusteluja. Täytyy todeta, että voi helvetti kertaa aika monta. Ei siitä tule mitään. Siellä on vaan liian paljon väkeä jotka elävät niin absurdeissa kuplissa ettei tosikaan. 612 on ainoa tapaus joka onnistuu ja sekin todennäköisesti vain siksi että taustalla on tarpeeksi elämää ja reaalipolitiikkaa nähneitä persuja.

  Lyhyt versio: tässä maassa vahvaa EU-kriittistä linjaa ajaa millään uskottavuudella tasan perussuomalaiset, piste. Sääli on että he liittävät siihen homofobiaa sun muuta jota en voi sietää varauksinkaan. Mutta se ei muuta sitä että he ovat ainoa ns. uskottava tekijä.

  1. Olen toisella silmällä seurannut näitä marcodewitteja ja kaltaisiaan, Ei mikään asia edisty, jos ei osata käyttäytyä ihmisiksi ja vaan huudetaan naama punaisena.

 14. Ajatella ; vapaus että ilman mitään vastuuta mitä sitten tekeekään kuin suustaan laulaa ”örveltää” : kammottavaa.

  Harrin kanssa samaa mieltä kuin vielä lisäksi kun toisaalla ”väitetään” että siniristivalkolippu olisi vain nk.oikeistoporvareille …poislukien vasemmisto _ missä tietty isänmaallinen yhtenäisyys edes itsenäisyyspäivänä ?

  Veri on punaista_ ei sinivalkoista !

  Kuin ihmetellä pitää erästä joka ”joka yrittää päästä synninpäästölle” esim.tiettyjä fiksuja perussuomalaisia kohtaan…olkoot nyt nimet mainitsematta.

  Joten luultavast vastakkainasettelukin jatkuu jokainen omasta perspektiivistä asenteineen …sen verran öykkäräimäisyydestä jotta niitä ilmenee yli puoluerajojen.
  Saati sitten kansalaisissamme eri foorumeilla mm.anonyymien varjoisella puolella.

Kommentoi