Jos lehmätkin olisivat lentäneet – 1939

Professori Pekka Visuri on julkaissut siitä prof. Eino Murtorinteen kanssa selkeän teoksen Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939–1940 (Docendo). – jos ja jos ..

*

Tuskin Paasikivikään tiesi mitä Stalinilla tarkkaan ottaen oli mielessä. On turha viitata Josef Stalinín puheisiin – mies, joka oli umpikiero ja joka tapatti miljoonia omaa kansaansa. ( Nykyisen Venäjän alueella vähintään 1,5 miljoonaa, Nykyisen Ukrainan alueelle vähintään kolme miljoonaa.)

*

Ote: ”.Josef Stalin olisi tyytynyt pariin saareen Hangon luona sekä kohtuulliseen rajansiirtoon Kannaksella.”

Venäläisten toimintasuunnitelma oli mitä ilmeisemmin sama Suomen kohdalla kuin se oli Baltian –maiden kohdalla. Sopimuksilla ja alueluovutuksilla venäläiset halusivat petata lopullista miehitystä. Syiden keksiminen onnistui ainakin Baltian maiden kohdalla vaivattomasti.

Neuvostolitolla oli (m.m.) vaatimus siirtää raja Mannerheim-linjan tuntumaan.

Lisäksi –

Suomen olisi vuokrattava Neuvostoliitolle Suomenlahden ulkosaaret eli Suursaari, Lavansaari, Tytärsaari ja Seiskari 30 vuodeksi. 

Suomi luovuttaisi alueita rajan pinnasta Karjalankannakselta ja Petsamosta Suomen osuuden Kalastajasaarennosta. Lisäksi Hanko ja Lappohjan alue oli vuokrattava Neuvostoliitolle kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/03/aluevaatimuksia-ja-valelaukauksia-talvisota-syttyi-30-marraskuuta-1939

Kuva, Neuvostoliiton aluevaatimukset Karjalan kannaksella 14.10 ja 23.10 1939

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Soviet-finnish_negotiations_1939_borderline_finnish.png

*

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerheim-linja

Mannerheim-linja oli kantalinnoitettu puolustuslinja, joka kulki Karjalankannaksella Laatokalta Suomenlahdelle. 132 kilometriä pitkä linja oli talvisodan merkittävimpien taistelujen paikka ja saavutti kansainvälisessä lehdistössä suuren maineen

* – * . * –

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/37da5382-054c-4b53-9fce-bf1f7d2ab112

Olisiko talvisota voitu siis välttää? Jo Paasikiven sekä Väinö Tannerin muistelmien mukaan Josef Stalin olisi tyytynyt pariin saareen Hangon luona sekä kohtuulliseen rajansiirtoon Kannaksella – vuokraten tai aluevaihtona. Suomea kohdeltiin syksyn 1939 neuvotteluissa toisin kuin Baltian maita.

Terijoen hallitus muokkasi sitten suomalaisten mielikuvia. Se oli Stalinin suuri virhe – mutta ilmeisesti vain B-suunnitelma.

*

https://fi.wikipedia.org/wiki/Baltian_maiden_miehitys

Baltian maiden miehitys oli Molotov–Ribbentrop-sopimuksen mukainen kolmen Baltian maan – Viron, Latvian ja Liettuan – miehitys toisen maailmansodan aikana ja niiden muuttaminen neuvostotasavalloiksi.[1] Valloitus tapahtui 14. kesäkuuta 1940, yhdeksän kuukautta kestäneen niin sanotun tukikohtavaiheen jälkeen. Tukikohtavaiheen aikana maat solmivat syys- ja lokakuussa 1939 maiden välisen avunantosopimuksen, mikä hyväksyi muun muassa neuvostojoukkojen sijoittamisen kaikkiin Baltian maihin. Neuvostoliitto ilmoitti yllättäen kesäkuussa jokaisen Baltian maan syyllistyneen neuvostoviranomaisten kiduttamiseen, minkä takia Baltian maiden hallitukset eivät enää nauttineet Neuvostoliiton luottamusta. Uhkavaatimuksena oli nykyisen hallituksen ero, uudet vaalit sekä neuvostojoukkojen marssiminen maahan. Jokainen Baltian maa hyväksyi vuorollaan Neuvostoliiton uhkavaatimuksen, mikä käytännössä johti maiden miehitykseen.

 

39 vastausta artikkeliin “Jos lehmätkin olisivat lentäneet – 1939”

    1. Missä ovat irrallisen väittämän todisteet suorin ja tarkoin lähdeviittein?

      1. Kun en itse ole elänyt, niin minun on turvauduttava kirjoituksiin netissä ja kirjoissa.

        Niin jäikö jokin lähde kertomatta?

        1. Hän vastaa milloin löytää sopivaa tarkoitushakuista siteerattavaa. Milloin ei löydä piiloutuu ja vaikenee.

    2. Pekka Juhani Visuri on suomalainen upseeri, professori ja politiikan tutkija. Toisin kuin kotihistorioitsijat… :), muuten en koko äijästä perustu mutta on sillä tittelit asioitaan esittää.. onko hänen opponenteilla… ei ole.

    3. Kaikki me jotka ei nuole Putkisen persettä ovat kommunisteja.. Vähintäänkin.

      1. Sanoisin että kun on vai yksi näkökanta asioihin ei voi ajatella laajemmin, se on sääli sillä maailma jää näkemättä oman tuskan takia.

  1. Professori Pekka Visurin pitäisi hetken miettiä mitä esittää. Olisiko suomalaisten pitänyt uskoa Stalinin sanaan?

    ***
    Sopivasti tänään ilmestyi Ilta-Sanomissa artikkeli, joka kuvaa neuvostoliittolaisten uskottavuutta sopimuskumppanina. Artikkelissa kuvataan myös suomalaisten maahanmuuttajien elämää Neuvostoliitossa.

    ***
    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006230931.html
    7.9.2019

    6-vuotias Eila loikkasi vanhempiensa mukana Neuvostoliittoon – isä ja äiti ammuttiin, orvosta pikkutytöstä yritettiin tehdä venäläinen

    Ote 1.
    Näin Viljo Wahlsten kirjoitti koti-Suomeen sukulaisilleen Tsheljabinskista:

    ”Meille luvattiin maksaa täällä hyvin, mutta nyt kun muutimme tänne, onkin juttu kokonaan toinen. Nämä venäläiset ovat valehtelemisessa mestareita, ellei ole pakkoa pysyä lupauksessaan ja jos siitä heille etua on, rikkovat ne sen aina.”

    Kirsti-vaimo puolestaan kehotti sukulaisia olemaan itkemättä.

    Ote 2.
    Vuonna 1937 Wahlstenit saivat kurjuudesta tarpeekseen ja päättivät muuttaa takaisin Suomeen. Perhe eli tuolloin Kamensk-Uralskissa noin 600 muun suomalaisen loikkarin kanssa erityisessä ”suomalaiskylässä”.

    Ote 3.
    WAHLSTENIT eivät tienneet, että jo heinäkuussa 1937 sisäasiainkansankomissaari Nikolai Jezhov oli saanut Stalinilta käskyn aloittaa joukkoterrori. Käsky numero 00447 määräsi ”murskaamaan mitä armottomimmin neuvostovastaisten ainesten joukon”.

  2. Valitettavasti stalinismi on uudessa nousussa nyky-Venäjällä.

    1. Timo, se on Putinin juoni, samoin kuin saada Kirkko taas osaksi hallintoa, jumalalla voi peloitella jos omat keinot loppuu. Venäläiset nousee vielä kapinaan…

  3. Venäjämielisiä:
    Visuri, Talvitie, Kivinen, Kangaspuro, Lehtomäki, Volanen, Hägglund, Alafuzoff, Halonen, Tuomioja, desantti, Molari

    1. Juhani katso ensin kokoomus jolla on veljes puolue Venäjällä terv tepivaari

      1. Tuo äsken mainittu mies,jonka nimeä en mielelläni mainitse,näkee vain yhdellä silmällä

  4. Venäjämielisiä :

    Donald Trump, Ranskan Presidentti Macron, Saksan Merkel….

    Kyllähän näitä riittää…

  5. Hatusta vedettyjä irrallisia huitaisuja ilman mitään perusteluja. Putkinen ei näytä saaneen leikkaa ja liimaa metodiaan toimimaan.

    1. Viljo, helpoinhan on pistää kommareiksi ja punikeiksi kaikki jotka on toisen kanssa erimieltä. Todellisuudessa kokoomus vilisee punikkeja, tehtaanovi käy vinhaan tällä porukalla kuten kepuleilla. Semmottii…

  6. Helpointa on julistaa kaikki erimieltä olevat -suomettuneiksi.

    1. Narsisteilla on tapana lytätä muut erilaisiksi, näin on ollut ja tulee olemaan.

      Kun katsoo horisonttiin eikä näe mitä ympärillä tapahtuu, luulee olevansa maailman napa.

      Todellisuus on yksinäinen ihminen näyttöpäätteensä edessä…

  7. Käsittämätön väite että ”Stalin olisi tyytynyt pariin saareen Hangon luona ja kohtuulliseen rajansiirtoon Kannaksella”. Kun tässä lähteitä perätään niin haluaisin kyllä tietää, missä kohtaa Paasikivi ja Tanner niin väittävät. Suomihan tarjosi ”kohtuullista rajansiirtoa Kannaksella”. Jos Stalin oli muka valmis tinkimään kuin helppoheikki niin miksi hän sitten katkaisi neuvottelut ja aloitti sodan? Mistä on peräisin tieto Stalinin tinkimishalusta, Stalinin päiväkirjoista vai? Ilman todisteita esitetään oman mielikuvituksen tuotteita historiallisina faktoina.

    Kyllä tavoitteena vaan oli murtaa Suomen puolustuskyky ja -tahto esimerkiksi viemällä pala Mannerheim -linjasta. Stalin oli nähnyt, miten Hitler toimi Tšekkoslovakian kanssa ja oppinut, miten pelottelemalla murretaan pienempi osapuoli. Stalin arvosti vain sotilaallista voimaa ja sitä hän ei Suomella nähnyt olevan, joten miksi hän ei muka olisi tavoitellut koko Suomea? Koska oli niin mukava mies?

  8. ”[ Pekka] Visuri on venäjämielinen ja länsivastainen”

    Hmm..

    Visuri on ainakin siinä mielessä venäjämielinen, että hän tulkitsee historiaa kuten venäläiset viimeaikoina. (Gorbatshov’n aikaiset rehelliset kuvaukset Stalinin toimista on heitetty romukoppaan Putinin aikakautena.)

    *
    Kuinka yleensä kukaan järkevänä pidetty ihminen voi esittää Stalinin halunneen suomalaisille jotain erityiskohtelua – siis diktaattorilta, joka tapatti miljoonia ihmisiä omaa kansaansa?

    1. Suomi olisi saanut Venäjältä ”erityiskohtelun”, jos Suomi olisi hävinnyt Talvisodan tai Jatkosodan.

      Suojeluskuntalaiset, Lotat, Upseerit, älymystö olisi kaikki tapettu ja loput olisi pistetty Stalinin sanoin kävelemään Siperiaan. ”Virolaiset viedään Siperiaan junilla, suomalaiset saavat kävellä sinne”.

  9. Pekka Visuri on upseeri, professori ja politiikan tutkija. Toisin kuin olohuoneen sotahistorioitsijat 🤣

  10. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Visuri

    Pekka Juhani Visuri[1] (s. 25. joulukuuta 1942 Hämeenlinna)[1] on suomalainen upseeri, professori ja politiikan tutkija.

    ***
    Meriittiä on, mutta miksi hän veivaa juttua, että suomalaiset olisivat [ehkä] voineet välttyä venäläisten hyökkäykseltä toisin kuin Baltian maat ja Puola?

    .
    Visuri:
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/37da5382-054c-4b53-9fce-bf1f7d2ab112
    Olisiko talvisota voitu siis välttää? Jo Paasikiven sekä Väinö Tannerin muistelmien mukaan Josef Stalin olisi tyytynyt pariin saareen Hangon luona sekä kohtuulliseen rajansiirtoon Kannaksella – vuokraten tai aluevaihtona. Suomea kohdeltiin syksyn 1939 neuvotteluissa toisin kuin Baltian maita.

    1. Visuri on juuttunut omaan täydellisyyteensä ja kuvittelee tietävänsä Stalinin ajatuksista enemmän kuin Stalin itse.
      On puhdasta potaskaa kuvitella, että Suomi olisi saanut erilaisen kohtelun kuin Baltian maat, kun Stalin totesi huijauksen toimivan.

      1. juhak, Visuri on minunkin mielestä ihan perziiztä, mutta on sillä äijällä tittelit moisia esittää toisin kuin olohuoneen sotahistorioitsijoilla… 🙂

    2. Minun tietääkseni ei Paasikivi, eikä Tanner ole moista väittäneet. Kyseessä on Visurin väite.

      Lainaan mm. demarivaltiovarainministeri Tanneria:

      Puhdasta säästämistä

      Investoiminen maanpuolustukseen olisi ollut ja olisi edelleen ”puhdasta säästämistä”.

      Valtiovarainministeri Väinö Tanner tunnusti alkuvuodesta 1941 varustautumattomuuden Talvisotaan olleen mielettömyyttä: ”puhdasta säästämistä olisi ajoissa varautuminen ollut.”[ii]

      Niinpä, mutta esimerkiksi 26.7.1939 Tanner vastusti aseiden ostoa USA:sta.[iii] Ja 13.8.1939 Tanner puhui edelleen puolustusmäärärahoja vastaan.[iv]

      J. K. Paasikivi sen sijaan kirjoitti 5.8.1939: ”Wenäjä tahtoo saada meidät ja samoin kuin Viron ja Latvian jonkunlaisiksi vasallivaltioikseen ja se on jo ankara asia.”[v] —
      http://jput.fi/Kallis_hinta.htm

  11. Suomen kohtalo olisi ollut pahempi kuin Viron. Meillehän oli varattu joku perähikikiä Kiinan rajan läheisyydestä. Koko Suomi olisi venäläistetty. Siksi ihmetyttää kuinka edelleen mm Kokoomus ja Kepulit veljeilee näiden ryssien kanssa…?

  12. Neuvostoliiton tarkoitus ei ollut missään vaiheessa vallata Suomea. Sellainen ”tarkoitus” oli huijausta Saksalle.

    1. Sarjassa kommunistista poliittista potaskaa ja valehtelua, kun neukkulan omat dokumentit kertovat päinvastaista

    2. Mitäs Risto on tällaista on kuullut ? – ”Sellainen ”tarkoitus” oli huijausta Saksalle.”

      Vai onko Risto tuon ihan itse keksinyt?

      *****
      Venäläiset kielsivät sopimuksen pitkään. Myös Suomessa oli ( ehkä vieläkin) tahoja, jotka kielsivät sopimuksen olemisen.

      Molotov–Ribbentrop Pact

      Microfilm copy of Secret Additional Protocol to Nazi–Soviet Pact

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg/1800px-Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg
      *

    3. Hyvin hämätty! Joukoillekin oli jaettu ohjeita miten toimia Ruotsin rajalla. Raukat puna-armeijalaisetkin menivät vipuun. Stalin tiesi ennalta, ettei siitä mitään tule, antoi tahallaan huonot varusteet. Hän halusi Hitlerin luulevan, että Puna-armeija on heikko jotta Saksa hyökkäisi Neuvostoliittoon. Huijaus onnistui tosi hyvin.

  13. Risto – ethän ole Venäjän trollitehtaan palveluksessa?

    ***
    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/03/ulkolinja-venajan-trollitehtaassa-toimittajat-valeuutisten-jaljilla

    Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa – toimittajat valeuutisten jäljillä
    .
    TV1 torstaina 1.8.2019 klo 22.45 – 23.45, uusinta sunnuntaina 4.8. klo 23.55, Areenassa
    .
    Venäjä on käynnistänyt järjestelmällisen tiedotussodan Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Trollitehtaan valeuutisten ja väärän tiedon kohteena on myös Venäjän oma väestö.

    ***
    Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa
    Kesto 53 min

    https://areena.yle.fi/1-4507354

  14. Ryssän tarkoitus oli 1939 hävittää suomalaiset olemasta. Siitä ei ole mitään epäselvyyttä. Vituix män, sanoi savolainen supersankari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *