Onko politiikka Suomessa todella tällaista pelleilyä : henkilöstömitoitus 0,58 vai 0,57

..vai 0,7

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005992120.html

6.2.2019

Tampereen valtuustossa:

Marin kertoi, että Sdp:n valtuustoryhmä oli vaatinut ryhmien välisissä talousarvioneuvotteluissa, ettei henkilöstömitoituksen laskemista 0,58 nykyiseen 0,57 olisi toteutettu.

Tämä ei pormestarikoalitiossa olevalle kokoomukselle kuitenkaan käynyt, joten esitys toteutui osana ryhmien välistä budjettisopua.

– Kokoomuksen vaatimuksesta, joka on pormestarikoalitiossa tämä esitys budjettisovun nimissä toteutettiin, Marin sanoo.

*

Eduskunnassa:

Oppositio vaatii 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Myös keskusta ja siniset ovat kertoneet tukevansa ajatusta.

8 Replies to “Onko politiikka Suomessa todella tällaista pelleilyä : henkilöstömitoitus 0,58 vai 0,57”

 1. Jos hoitajamitoitus on 100 asiakkaan hoivatalossa 0.57 takoittaa se, että on 57 hoitajaa ja 0.58 että on 58 hoitajaa. Aikamoista saivartelua jos aletaan puhua v ain desimaaleista. Puhutaan mielummin hoitajien lukumääristä eri kokoisissa hoivataloissa. Jos lakiin kirjataan minimi hoitajamitoitukseksi 0.7, niin se tarkoittaa, että 100 asiakkaan hoivatalossa täytyy olla 70 hoitajaa. Nykyinen suositusminimi on 0.5 eli 100 asiakkaan talossa on oltava vähintään 50 hoitajaa. Kun nykyinen suositusminimi on 0.5 ja se ei riitä alkuunkaan kunnolliseen ja imisarvoiseen hoitoon, niin tarvitaan siis lisää 20 hoitajaa.
  On syytä korostaa, että hoitajat eivät ole kaikki samaan aikaan työssä, vaan työtä tehdään vuorokauden ympäri kolmessa vuorossa pyhät ja aret. Hoitajat tavitsevat omat lepoaikansa eli vapaapäivänsä.

 2. ”Aikamoista saivartelua jos aletaan puhua vain desimaaleista”

  Niin, aikamoista pelleilyä .. Naurettavammaksi tekee se, että poliitikot pitävät kovaa meteliä tästä yhdestä henkilöstä per sata hoidettavaa. Nyt kun on vaalit lähestymässä, kaikki kansanedustajat, Sanna Marin mukana, ovat valmiit esittämään hoitohenkilökunnan lisäämistä, jopa parilla kymmenellä per sata hoidettavaa.

 3. Edellisessä väärä linkki !

  Ilkka Sasi, Kokoomus:

  Tätä hoitaja-asiaa on tänne hyvä kommentoida varsinkin, kun tieto Tampereen asioista valtakunnan tasolle on lähtenyt liikkeelle twiitistäni. Valtuustoryhmämme (KOK, KD ja RKP) on luottanut demareiden linjaan hoitajamitoitusasiassa.
  Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa viime marraskuussa äänestettiin hoitajamitoituksesta.
  Vasemmistoliitto Vaihtoehto Tampereen säestämänä kannatti hoitajamitoituksen kasvattamista Tampereella muiden ryhmien mukaan lukien kokoomus, sdp ja vihreät puolustaessa alhaisempaa hoitajamitoitusta.
  Kaikille ryhmille vaikea hoitajamitoituskokonaisuus on perustunut demaripormestarin ja sote-apulaispormestarin esitykseen. Valtuustoryhmämme on tukenut pormestarin asettamaa Tampereen menojen säästöohjelmaa. Kuitenkin olemme kiinnittäneet erityistä huomiota omaishoitoon ja saimmekin neuvotteluissa poistettua esitetyt omaishoitoon kohdennetut leikkaukset.
  Eduskunnassa käyty kiivas välikysymyskeskustelu on hämmentänyt meitä tamperelaisia ottaen huomioon, että välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja sdp:n vpj Sanna Marin on itse Tampereen valtuustossa äänestänyt hoitajamitoituksen pienentämisen puolesta.
  Nyt Marin on yrittänyt vierittää demarijohtoisen pormestarikoalition tekemisiä kokoomuksen piikkiin.
  Sanna Marinin väite, että kokoomus olisi Tampereella budjettisovun ehtona vaatinut hoitajamitoituksen leikkausta ei yksinkertaisesti pidä paikkansa.
  Ei ole luottamusta rakentavaa, että Marin jatkuvasti syyttää kokoomusta kaikesta. Pääsääntöisesti yhteistyö Tampereen demariryhmän kanssa on sujunut hyvin.

 4. Kyllä desimaalit ovat tärkeitä ainakin gallup vastaajien mielestä (Kokoomuksen syöksy HS gallupissa”

  Sanna Marin kylää asettuu aika omituiseen valoon, olisiko demareille eduksi että Rinne tervehtyisi mahdollisimman pin.

 5. Melua tyhjästä – mistähän saisi puolueettoman lausunnon tapahtumasta?

  Toisaalta, on ihan yhdentekevää onko henkilöstömitoitus 0,58 vai 0,57. – yksi henkilö lisää tai pois sataa hoidettavaa kohden, ei ole suuren kinan arvoista. No nythän lupaillaan pariakymmentä lisää.

  *
  ”Sanna Marinin väite, että kokoomus olisi Tampereella budjettisovun ehtona vaatinut hoitajamitoituksen leikkausta ei yksinkertaisesti pidä paikkansa.”
  [ Pitääköhän tämäkään väite paikkaansa]

Kommentoi