Suomessa oleskeleva irakilaismies tuomittiin päänleikkausvideosta ehdolliseen vankeuteen

Eikö tällainen mies pitäisi palauttaa takaisin Irakiin oleskelemaan?

*

”Pään irtileikkaamisen hän myönsi, mutta vetosi sen olleen Irakissa yleinen tapa ja osoitus sankaruudesta.”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005961128.html

10.1.2019

Irakin armeijan korpraali sai tuomion sotarikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa – latasi raa’an ruumisvideon Facebookiin

Käräjäoikeus tuomitsi irakilaismiehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut irakilaismiehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjän näkemyksen mukaan mies toimi vuonna 2015 Irakin armeijan korpaalina ja osallistui komppaniansa kanssa terroristijärjestö Isisin vastaisiin operaatioihin.

Yhden tällaisen operaation aikana hän leikkasi veitsellä hänelle osoitetun maassa maanneen kuolleen taistelijan pään irti ja roikotti sitä kädessään näyttäen samalla voitonmerkkiä. Miehen taistelutoverit videoivat tapahtuman.

Tämän jälkeen hän oli ladannut tai sallinut ladata päänleikkausvideon Facebook-sivuilleen. Lisäksi sivuille oli ladattu kuvia, joissa hän poseeraa palavien tai palaneiden sotilaiden ruumiiden luona.

 

Oikeuden mukaan videoon tulleet kannustavat ja rohkaisevat kommentit osoittavat useiden henkilöiden nähneen sen.

– Menettelyllään vastaaja on kohdellut videoituja ja kuvattuja henkilöitä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut näiden kunniaa, oikeus toteaa päätöksessään.

Oikeus totesi myös, että sen asiantuntijana käyttämän sotatieteiden tohtori Antti Parosen arvion mukaan Irakin alueella on ajauduttu yleisesti ottaen vastavuoroiseen voimankäyttöön.

Tässä tulee ottaa huomioon kulttuurinen konteksti ja Isisin paikalliseen väestöön kohdistama julmuus, mutta se ei ole peruste pitää epäinhimillistä ja ihmisarvoa halventavaa kohtelua hyväksyttävänä ja näin ollen tahallisuutta poistavana tekijänä, tuomiossa todetaan.

Mies itse vaati syytteiden hylkäämistä. Hän kertoi, ettei ollut ladannut videota tai kuvia Facebook-sivuilleen. Pään irtileikkaamisen hän myönsi, mutta vetosi sen olleen Irakissa yleinen tapa ja osoitus sankaruudesta.

Hän oli pitänyt menettelyään normaalina. Lisäksi hän vetosi siihen, että Isis oli vanginnut neljä hänen toveriaan ja katkaissut näiden kaulat.

*

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005961078.html

Suomessa oleskeleva irakilaismies tuomittiin päänleikkausvideosta ehdolliseen vankeuteen

 

Jaa käyttäen:


8 Replies to “Suomessa oleskeleva irakilaismies tuomittiin päänleikkausvideosta ehdolliseen vankeuteen”

 1. Valitettavasti meillä tällaisia ymmärretään ja hyysätään.
  Tuo tuomiohan ei merkitse noille mitään.
  Palautus olisi ainoa oikea ratkaisu, mutta ei tule tapahtumaan.

 2. Voisi olla parempi jättää kokonaan kommentoimatta, mutta tätäkin asiaa voisi tarkastella monelta eri kantilta:

  1. Meille sivistyneille länsimaalaisille on luonnollista kunnioittaa vainajaa. Vainajaa ei saa häpäistä millään tavoin, eikä silpoa – vaikka tämä itse olisi tehnyt mitä hyvänsä.

  2. Kyseessä oli terroristijärjestö ISISin terroristi. Ne ISISin terroristit ovat murhanneet hirmuisen määrän täysin viattomia siviilejä – esimerkiksi leikkaamalla pään irti – videoineet ne murhat ja levittäneet videoita netissä.

  3. Pää oli leikattu kuolleelta henkilöltä – ei se henkilö enää tuntenut mitään.

  4. Esimerkiksi Meksikosta löytyy jatkuvasti murhattuja ihmisiä, joilta on leikattu pää irti. Kyseessä eivät ole puolin eikä toisin olleet arabit, vaan meksikolaiset. Etteivät vaan jonkin sortin kristityt?

  5. Englannissakin oli tapana jokin aika sitten leikata pää irti ”maanpettureilta” ja laittaa se tolpan päähän kaikkien nähtäväksi – pelotteeksi.

  1. Juhani, kun kyse on turvapaikanhakijasta ja ymmärtääkseni Irakissa Isis on kukistettu, niin kerrohan miksi meidän tulee kustantaa tämän päänirroittajan elämä?

 3. Tässä tapauksessa saamme kustantaa mamun turhanpäiväisen oikeudenkäynnin. Hm… ehdollista ..

Kommentoi