Muovin kirous

 

Ylellä on menossa muovi kampanja I love Muovi. Kansalaisia yllytetään kierrättämään muovia. Ei siinä mitään, muovi on pahaksi luonnolle.

 

Kuitenkin kysymykseni kuuluu: Miksi ihmeessä kaikki pitää ylipäätään sulloa kirottuun muoviin. Kuluttajat taistelevat hampaat irvessä saadakseen muoviin pakatut leikkeleet irti paketista.

 

Keittiön nurkassa täytyy olla vähintään saha ja kirves jos aiot päästä käsiksi tiukasti liimattuun keittokinkkusiivuun. Toista oli ennen. Lihatiskillä siivutettiin lauantaimakkaraa joka käärittiin paperiin.

 

Ja leipähyllyt, voi herranen aika sentään mitkä määrät muovipusseihin pakattuja leipiä. Kysyn vaan, onko ihan pakko olla? Tämä hygieniayhteiskunta, jossa kaikki täytyy muka hyvin suojata ja pakata, on, sanonko mistä?

 

Meneppä ostamaan elektroniikkaa, vaikka akun puhelimeen, voi sitä tuskan hien määrää, kun yrität sormet täristen, savu korvista nousten, päästä akkuun käsiksi. Kohta kait työkalutkin vasarasta lähtien pitää pakata, ettei vaan naarmuunnu hyllyssä.

 

Kaiken maailman muoviset tuotteet pakataan muoveihin. Muoveja siellä, muoveja täällä, yhteiskunta peittyy muoveihin.

 

Kauppakeskusten avajaisissa jaetaan muoviämpäreitä tuhansittain, joita ihmiset jonottavat jo aamuyöstä lähtien.

 

Kotona vihataan maitotölkin muovista korkkia, jonka avaamiseen täytyy olla tongit.

 

Tongit jotka aikanaan ostettiin muoviin pakattuna, ja jotka esille saatiin muovipakkauksesta, rumien sanojen saattelemana. Ja sitten nämä muovipakkausten kiroajat jonottavat muoviämpäreitä, niitä muovisia.

 

Mistä tässä lopulta on kyse? Tolkuttomasta markkinataloudesta. Muovi – ja pakkausteollisuus suoltaa muovia joka paikkaan mihin vain mielikuvitus riittää. Muovisia tuotteita tyrkytetään siihen malliin, että vain kieltäytymällä ostamasta mitään, voit välttyä muovilta.

 

Kaiken huippuna muovien tuottajat jättävät vaurioiden korjaamiset kansalaisten harteille. Ja yhteiskunta syyllistää hienovaraisesti, osoittaa juuri sinua. Oletko sinä, muovin kuluttaja vastuullinen, vai vastuuton luuseri ja luontomme pilaaja?

 

Minuakin, joka vihaan muovia ja haluaisin lasten leikkivän puisilla leluilla, ihmisten keräävän marjat sinkkiämpäreihin.

 

Minua joka iltaisin laitan käden Marxin Pääoman päälle, esittäen toivomuksena saada juustoisen grillimakkaran metrilenkkinä, ilman muovipakkausta.

 

Markkinatalous on tehnyt meistä muovin orjia. Meidät muoviin pakotetut orjat laitetaan lajittelemaan muovimme, niihin muovisiin jäteastioihin ja tietysti kumihansikkaat kädessä.

 

Ja kaiken muovisen lystin maksamme tietysti, arvatkaa millä? Muovisella kortilla tietenkin – milläs muulla.

 

 

5 Replies to “Muovin kirous”

  1. Muovin kirous kuin hyvyys tai mitä sillä sitten tarkoitetaankin. Ehkä hyvä renki mutta huono isäntä tässä maailmankaikkeudessa ja miten ”hoidetaan muovin jatkokäsittely hävitysominaisuudessa” – uusiokäyttöön ettei maailman mannut merineen,vesineen huku ihmisen luomaan saasteeseen.

    Jotain tärkeää jäänyt huomioimatta !

  2. Niin kuinka moni osaa lajitella sillä kaikki muovin näköinen ei ole sitä muovia joka sopii kierrätykseen.
    Miksei ennemmin kehitetä laitteistoa joka jätteen lajittelee?
    Lajittelu edellyttää omat astiat ja erilliset kuljetukset, eli mitä maksaa dieselkuormurien ralli?

  3. Eiköhän maailman tavaroiden muovittamisen taustalla vain piile pyrkimys säästää työvoiman palkkauskuluissa. Itsepslveluyhteiskunta pyrkii teettämään kaiken mahdollisen työn asiakkaalla. Puolivalmiit huonekalut kokoaa ostaja. Jakeluketjussa säästetään myös varastotilaa, koska muoviin pskatut komponentit vievät vähemmän tilaa, kuin valmiit huonekalut. Tämä vain esimerkkinä.

  4. Itsekin olen kronnut hehtaarien kokoisia muovipakkauksia, joihin varsinkin elektroniikka on pakattu. Yksi tekijä on kai se, että vaikkapa pieni musitikortti olisi helppo varastaa hyllystä ellei siinä olisi sitä hehtaarin muovia ympärillä ja muovissa varmaan varashälytintä. Jotain peltisaksia ja rälläkkää kyllä niiden muovien kanssa tarvitsee ja sitten on vaarana leikata itse tuotekin samalla. Muovi taitaa olla liian halpaa. Sille on oma paikkansa joissain tapauksissa, mutta käyttöä pitäisi kyllä järkeistää ja tarjota ihmisille mahdollisuus ostaa tuotteita myös ilman muovia. Rahasta loppujen lopuksi varmaan on kysymys, on kannattavaa pakata tuotteet muoveihin.

Kommentoi