Myrkkyä virheille

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5abf57b-d2cd-4953-a522-44bfc4caa4b3

”Tutkimus: Muovipussi onkin kauppakasseista ympäristöystävällisin”

”Siinä missä vahvasankaista muovipussia tulisi vähintään uusiokäyttää roskapussina kerran, pitäisi valkaisemattomalle paperikassille saada uutta käyttöä jopa 43 kertaa, kunnes se tulisi vielä lopuksi hyödyntää roskapussina, mikäli suinkin mahdollista.

Kangaskassin käyttökerrat taas nousevat huimiin lukemiin. Perinteistä kangaskassia on tutkimuksen mukaan käytettävä jopa yli 7 000 kertaa ja luomukangaskassia jopa 20 000 kertaa. Kaikki kassit tulisi hyödyntää lopuksi vielä mahdollisuuksien mukaan roskapussina.”

Tosiasiat eivät kelpaa virheille.

Suomesta eivät muovikassit päädy mereen, joten suomalaisia on turha syyllistää,  mutta ei mene perille virheille.

27 Replies to “Myrkkyä virheille”

 1. Lisäksi paperikassin valmistus saastuttaa enemmän, kuin perinteisen muovikassin.

 2. Meillä on noita firman kangaskasseja, tottunut niin käyttämään niitä että tullut tavaksi. Kettuakaan en tiedä ympäristöpuolesta, ovat vaan käteviä.

 3. Tutkimuksessa ei otettu huomioon oikeasti pitkäikäisiä ja kestäviä kuljetusvälineitä.

  Maanantaina kauppakassinani oli taatusti enemmän kuin jo 10 vuotta käytössäni ollut erittäin kestävä lujasta kankaasta tehty kassi, jota olen hyvin yleisesti käyttänyt jatkuvasti ja tulen käyttämään edelleen. Kestänee noin 20 vuotta jatkuvaa käyttöä.

  Tänään käytin poikkeuksellisesti reppua, jota olen myös käyttänyt erittäin pitkään ja tulen edelleen käyttämään pitkään – ellen satu välillä kuolemaan.

  Minä olen niin ”konservatiivi”, että minun mielestäni (mainos)muovikassia kantava vertautuu pultsariin. Muovipussit sen sijaan ovat erinomaisia ja täysin välttämättömiä pakkaus- ja säilytystarvikkeita.

 4. Pitäisi kysyä myös kaloilta ym meren eläviltä tuosta muovipussien ympäristöystävällisyydestä

  1. Muovipussin ei tarvitse suinkaan joutua luontoon tai vesistöön. Olen täysin varma siitä, että en ole heittänyt yhtään muovipussia, tai muuta roskaa, luontoon.

   Jopa puisen tulitikun, jonka ei luulisi olevan saaste luonnossa, jätän yleensä heittämättä luontoon.

  2. Et sitten lukenut aloitusta?
   Suomesta eivät muovipussit mene meriin, vaan energiajätteeksi tai kaatopaikoille.
   Onko tuossa jotain epäselvää?
   90% valtamerien muovijätteestä tule kymmenestä aasian ja Afrikan joesta.
   Se ei liene millään tavalla suomalaisten muovikassien syytä, mutta voisit mennä sinne valistamaan…

  3. Jos joku vie minun muovipussini Tarastenjärveltä mereen, niin se ei enää ole minun vikani. En kyllä keksi mitään parempaa roskispussia kuin muovikassi.

  1. ”Maailmaloppu” tulee taloudellisena ongelmana seuraavalle sukupolvelle, mutta virheet vaativat edelleen vastikkeetonta rahaa kaikille (=työtä vieroksuville, koska työtä tekeviltä se verotetaan pois) taikaseinästä.

   1. Kansallisvaltiovihamielisenä puolueena vihreistö käyttää kaikkia mahdollisia konsteja saattaakseen tämän valtakuntien valion konkurssiin ja illujen käsiin.

    1. Ettei vaan vihreät = kommarit??
     Kovin vaikuttaa siltä että aate tulee suoraan sieltä.

 5. Se on ihan sama vaikka lopettaisitte hengittämisen juuri nyt, maailma ei pelastu.

  Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja lukemattomat muut maat työntää paskaa ilmaan, vesiin, luontoon jopa avaruuteen asti. Eli turha on murehtia yksinäistä muovipussia…

 6. Suomi on hoitanut oman osuutensa ilmastoasiassa, eli nollatoleranssi veronkorotuksille.

 7. Se juuri on vika tässä ympäristökeskustelussa, että takerrutaan mitättömiin ja vääränlaisiin pikkuasioihin: Sitten luullaan, että meren muoviongelma ratkeaa sillä kun suomalaiset ihmettelevät, minne roskat laittaisi ilman muovipusseja tai miten pillimehun voi juoda ilman pillia. Tai miten ilmasto pelastuu kun suomalainen ei syö kananmunia tai juo maitoa. Mistä saadaan lannoite luomuviljelyyn, jos ei enää pidetä kotieläimiä? Hirviltä? Tai kun Suomen metsiä ei hakata niin kiinalaiset keksivät miten vessassa käydään ilman vessapaperia ja taas maailma pelastuu! Tai älä osta lapsityövoimalla tehtyä tuotetta, niin lapsi menee töiden sijaan kouluun ja saa paremman ammatin, varmaan. Oikeasti voi päätyä kerjuulle tai prsotituutioon, kun tehdas ei enää työllistä. On helppoa olla moralisti, keksiä joitain pikkutekoja ja luulla tehneensä hyvän työn. Mutta oikeasti hyvä työ vaatii myös tietoa, pelkät ,hyvät aikomukset eivät riitä. Teko voi olla täysin merkityksetön tai jopa haitallinen.

 8. Norpan yleistys ja varjonyrkkeily omien ajatustensa kanssa on tunkkaista, tympeää ja lapsellista.

  Ei kukaan täällä luule, että suomalaiset voisivat ratkaista merten muoviongelman tai ratkaista prostituution ulkomailla.

  Ainoa mitä me voimme tehdä on pitää oma pesä puhtaana ja näyttää mallia muille.

  1. ”Ainoa mitä me voimme tehdä on pitää oma pesä puhtaana ja näyttää mallia muille.”
   ———————–
   Ei siis kuitenkaan mallia järjen käytössä. Olet siis aikuistunut meistä ohi, etkä enää käytä järkeäsi. Lienet steinerkoululainen? Steinerillehän järjen käyttö oli toisarvoista.

   Mielestäni käytännön toimissa järkeä kyllä sopii käyttää. Mutta maailman hahmottamiseen pelkkä järkeily ei riitä.

 9. Kun tuossa lenkkeilen aika paljon, sanoisin että meillä on aivan helvetisti tekemistä.

  En minä tiedä tuhoutuuko maailma tai luonto, mutta voi ristus sitä määrää roskia mitä ihmiset heittävät luontoon. Aivan uskomatonta. Ehkäpä pitäisi keskittyä siisteyteen eikä jatkuvaan ilmastomorkkikseen.

   1. Roskat ei paina niin paljoa ettei niitä kotiin kantaisi. Kotona voi ne sitten laittaa roskasankoon josta ne menee kierrätykseen.

  1. Lenkillä myös olen nähnyt metsätien varressa seuraavaa:
   Sohva, jonka päällä öljykanistereita,
   runkopatjasänky,
   pesukone,
   akkuja.

   Pahimpia noista ovat varmaan akut ja öljy, koska niistä leviää myrkkyjä. Runkopatjasänky ojaan kiåattuna oli aika uskomaton näky, mutta sellainenhan maatuu ja mätänee eikä saastuta. Pesukone tien pientareella oli myös outo. Ehkä joku ei ole kuullut, että Nekalaan voi monenlaista rojua viedä maksutta? Jos ne pystyy metsään kuskaamaan niin miksei Nekalaan?

 10. Luin kommentit läpi ja opin sen että ei ole suomalaisten syy että maailman meret vähitellen täyttyvät muovista, kyllä oikeastaan taisin sen aavistaakkin, ajattelin rajoittuneisuuttani muovia maailmanlaajuisen ongelmana. Pitäisi kai suutarin pysyä lestissään ja tiukasti pysyttäytyä höpinöissään siinä mistä avaaja kirjoiittaa.
  Olkaamme ylpeitä valistuneisuudestamme roskaamisen kohdalla.

 11. Lipsautan nyt vielä kumminkin vähän avauksen ohi. Suomalaiset ovat kuluttaneet tämän vuoden osansa maapallon luonnonvaroista tänään. Mutta minkäs teet , näin kai se on oltava että voi olla yksi maailman onnellisimmista valtioista.

  1. Jälleen kyseenalaista väittämää.
   Suomalaisten kulutus on alle puolet siitä, mitä Suomen maa-ala kykenee kantamaan ihan virallisesti laskettuna.
   Syyllistä sen sijaan maita, joissa oman maan kantokyky on selvästi alle väkimäärän, kuten ainakin osa Etelä- ja Keski-Euroopan maista, USA, Kiina, Intia, sekä monet muut Aasian ja Afrikan väkirikkaat maat.

  2. Muovin kierrätyksessä meillä on vielä paljon parannettavaa, vaikka se ei meriin päätyisikään.

 12. Ylen toimittaja Kirsi Heikel erehtyi lipsauttamaan Jussi Halla-ahon vaalitentissä, että suomalaisten kulutus vastaa 3,5 maapalloa.

  Ymmärrettävästä väittämä sai Jussi Halla-ahon hieman hymähtämään.

  1. Heikel on ideologisesti punavihreä vasemmistotoimittaja, jonka tiedot asioista ovat selkeästi ideologian kyllästämät.
   Ei ole yllätys tuollainen ”tieto”, koska se sopiin punavihreään satuun.

Kommentoi