Aktivistit – Risto Orko (DVD-elokuva)

Vielä muutama päivä sitten en edes tiennyt, että tällainen kotimainen elokuva on olemassa. Sitten sain sähköpostin, jossa kerrottiin tästä elokuvasta ja ostin sen itselleni. Sain sen tänään ja lopetin juuri sen katsomisen.

Kyseessä on Suomi-Filmin mustavalkoinen elokuva vuodelta 1939. Nimensä mukaisesti elokuva kertoo aktivisteista, jotka mahdollistivat toiminnallaan Suomen itsenäistymisen Venäjän miehityksen alta.

Jo se, että elokuvan esittämine kiellettiin vuonna 1944, kertoo elokuvan puolesta. Yritettiinhän Suomen historia väärentää aktiivisesti. Elokuva esitettiin jälleen vasta neukkulan kemahdettua.

Kyseessä ei ole historiallinen dokumentti, mutta se kuitenkin kuvaa yllättävän hyvin todellisuudessa tapahtuneita asioita juuri ennen Vapaussotaa.

Näkyy miten Suomi oli jakautunut aktivisteihin, jotka ajoivat Suomen itsenäistymistä Venäjän orjuudesta hinnalla millä hyvänsä – sekä myöntyväisyysporukkaan, joiden mielestä piti nuolla ryssän persettä.

Esillä on jääkäriliike, värväyksineen ja etappitoimintoineen. Tietysti myös Venäjän vallankumous suunnattomine levottomuuksineen.

Niin, oikeastaan ihmettelen, ettei nykyinen punikkihallitus ole vielä kieltänyt kyseistä elokuvaa uudelleen.

Elokuvassa on tietysti myös rakkautta, mustasukkaisuutta, jne. Silti se kannattaa katsoa. Kyseessä on ISÄNMAALLINEN elokuva.

12 vastausta artikkeliin “Aktivistit – Risto Orko (DVD-elokuva)”

  1. Tänään oli muutenkin hyvä päivä. Sain muitakin hyviä ostoksia käteeni. Esimerkiksi Hans-Ulrich Rudelin kirjan Stuka-lentäjä, jonka olen toki lukenut useaan kertaan aiemminkin, mutta nyt se on myös omassa kirjahyllyssäni. Toinen hyvä kirja, jonka olen lukenut useaan kertaan, mutta nyt sain myös omaan kirjahyllyyni on David Bakerin elämänkertakirja Adolf Galland.

    Olen todella tyytyväinen, että sain ne molemmat ihan itselleni.

    Niiden kirjojen paikka kirjahyllyssäni on marsalkka Erich von Mansteinin ja kenraali Heinz Guderianin kirjojen vieressä.

    Elämä hymyilee.

    1. On muutaman kerran televisiossa esitetty se aktivistit, komea elokuva ja mieltä elähdyttävä. Rudelin kirja, samoin tuo elämänkerta ”Dolfosta” löytyy kanssa meiltä. Kirjastosta tuo Mansteinin ja Guderianin kirja tullut lainattua ja luettua joskus.

      1. Minulle se Aktivistit oli ihan tuntematon, mutta nyt se on minulla ja hyvä historiallinen elokuva.

        Omaa kirjahyllyäni pyrin edelleen täydentämään hyvillä kirjoilla. Ei ole sanottua, että vanhoja kirjoja saa kirjastoista luettavaksi. Jotkut kirjat ovat niin hyviä, että niitä tulee luettua yhä uudelleen.

    1. Juuri tästä elokuvasta on kysymys. Elokuva on fiktiota kaikkine rakkauskertomuksineen, mutta siinä tuodaan erinomaisen hyvin esille faktaa Suomen ja suomalaisten tahdosta itsenäistyä Venäjän sorron ja pakkovenäläistämisen alta.

    1. Periaatteessa olen sitä vastaan, että historiallista totuutta ja fiktiota sekoitetaan esimerkiksi kirjoissa. Silloin lukija helposti luulee todellisuudessa tapahtuneen sellaista mitä ei ole tapahtunut oikeasti. Kun on oikealla nimellä tunnettuja henkilöitä, tapahtuneita tosiasioita ja oikeita päivämääriä – niin helposti harhautuu luulemaan sitä fiktio-osuuttakin totuudeksi.

  2. Elokuvassa on kauniita suomalaisia naisia, kohtuullisen hyvää musiikkia, tanssiesityksiä – ja aitoa isänmaallista puhetta ryssistä.

    Juoni ja käsikirjoitus ovat varsin mainioita.

    Tämä elokuva kannattaisi näyttää historiantunneilla yläkoulussa ja lukioissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *