35 Replies to “Aurinkovoiman tuotto tammikuussa”

 1. Tämänkin sattumavoiman rakentamista tuetaan anteliaasti meidän verorahoillamme. Samalla kielletään oikean hyödyllisen uusiutuvan vesivoiman lisärakentaminen. Grrr…

  1. Vihreät ovat keksineet kätevän keinon maamme talouden vahingoittamiseksi, todella nerokasta.

   Tuollainen tehovaihtelu aiheuttaa kalliita ja hankalia säätöongelmia oikeata sähköä tuottaville laitoksille.

   Pitäisi tutkia ne kansallisvaltiovihamieliset tahot, joilla on yhteyksiä vihreisiin.

   1. Markku: ”Tuollainen tehovaihtelu aiheuttaa kalliita ja hankalia säätöongelmia oikeata sähköä tuottaville laitoksille.”

    Ei vielä kun sitä on vähän, mutta jos sitä idioottimaista aurinkovoimaa rakennetaan Suomeen lisää niin sitten ollaan kusessa.

    Aurinkovoima VOI olla hyödyllistä jossakin Päiväntasaajan seudulla, mutta täällä se on haitallista.

    Jos sähköä kulutetaan eniten keskipäivällä jäähdytykseen, niin aurinkovoima on ilmeisesti hyödyllistä. Juuri silloin auringon säteilyteho on suurinta ja saadaan suurin sähköteho.

    Meillä Suomessa sähköä kuitenkin kulutetaan eniten kovilla talvipakkasilla, jolloin auringon säteilyteho on täällä käytännössä nolla.

 2. Onko kuvaajassa kyse päivien huipputehoista vai keskiarvotehoista? Tehot ovat voineet vaihdella rajusti myös yhden päivän kuluessa. Puuska- ja pyörretuuletkin lienevät hankalia.

  1. Näytteitä ei tietenkään oteta edes minuuttitasolla. Oletan, että kun kuvassa on koko kuukauden tuotto, niin näytetään yhden tunnin keskimääräisiä tehoja.

   Jutussani olevan linkin takaa löytyy valinnan mahdollisuus jossa voi kuukauden sijaan valita tarkasteltavaksi vaikka yhden viikon tai vieläkin lyhyemmän ajanjakson, silloin tietysti näkee tarkemmin mitä vuorokauden aikana on tapahtunut.

 3. Asiaa liipaten en malta olematta ihmettelemättä tuulimyllyjen meluhaittoja. Oli minullla mahdollisuus juuuri lomailla Kanarian saaren Maspalomasissa. Pahoittelen aiheuttamaani ilman saastutusta ja vähäisen valuuttamäärän viemistä pois oman maan kulutuksesta.
  Kun sinne kentältä bussilla ajeltiin kiinnitti huomiota suuri tuulimyllyparvien määärä ja valtaosin aivan asutuksen keskellä. Niin sitä minä että kun meillä paljon valitellaan myllyjen meluhaittoja niin ihmettelen että ovatko nämä Andaluuusian ihmiset jotenkin vähemmän herkkiä myllyjen aiheuttamille värinöille.

    1. Suomessa kysytään jo kaavoitusvaiheessa. Valituksen käsittely eri oikeusasteissa kestää ja kestää.

     Rakennusluvasta voi taas valittaa, jne.

    1. Vähäosaisilla ei taida olla mahdollista ostaa asuntoja, eikä parempiosaiset voi luopua asunnostaan pilkkahintaan. Jospa sielläkin ruvetaan mellakoimaan.

     1. Tästä nyt minulla faktatietoja ole pöytään laittaa mutta näiden tuulimyllyjen ympärillä nähdäkseni oli aivan porvarillisen oloisia taloja. Enkä tosiaan tiedä että kärsivätkö ihmiset siellä liki olevista myllyistä.

      1. En minäkään tiedä, mutta harva haluaa naapuriinsa tuulivoimalaa.

       Olen itse kuunnellut sitä suuren tuulivoimalan ääntä sekä tuulivoimalan läheltä maassa, että myös siellä noin 100 m korkeudessa tuulivoimalan ”konehuoneessa”. Enpä haluaisi minäkään sellaista naapuriini.

       Aurinkovoimala sentään ei pidä häiritsevää ääntä, mutta on kuitenkin haitallista sattumavoimaa.

 4. Minä tässä juuri hiljan ajattelin, että jos tulee noihin aurinkopaneleihin sotkeennuttua, laitan ne pystyyn. Laitan tuonne auringonpuolen seinustalle, jossa ei kukaan kulje eikä näe oikeastaan muut kun järvellä soutelijat. Pystyssä ei niihin kerry niin paljon lunta ja se mikä kertyykin on helposti puhdistettavissa. Puhdistuksen voi tehdä vaikka paineilmalla, minulta löytyy iso yli 300litran kompressori, sillä pitäisi onnistua. Panelit voisi vaikka asentaa säädettävälle alustalle, jonka asentokulmaa voisi kesällä helposti muuttaa.

  1. Pystyssä niihin ei kerry niin paljon pölyäkään. Pystyssä ne keräävät paremmin aurinkoa talvella, mutta keskikesällä ne pitäisi kuitenkin suunnata paremmin keskipäivän korkealla olevaa aurinkoa kohti, jos niistä haluaa saada täyden tehon.

 5. Totta ne suunnattavat paneelit ja etelän seinä tai sitten katto pitäisi olla jyrkkä. Paneelit tuulimyllyjä paremmat eikä asennus maksa maltaita.

 6. Mökkiveneily sähkömoottorin ja vaikka aurinkopanelien tuottaman sähkön varassa sataisi olla mielekästä verrattuna kaksitahtimoottorien aiheuttamiin MTBE -päästöihin. Kesällä myös töpselisähkö on edullisempaa ja vähemmän saastuttavaa.
  Toki akkujen putoaminen järveen olisi huono juttu. Akkuja muuten saattaa olla järvissä jo nytkin merkittäviä määriä. Tarkkailkaa naapureitanne. Luonnossa liikkuu joskus outoa väkeä roskaten ja tuohta koivuista repien.

 7. Täällähän oli aikanaan ja saattaa näitä vieläkin joskus lukea Pohjolan Kalle. Hän sillä auringon voimalla veneellään ajeli. Oli muistaakseni autonsa katolla paneelit, jossa aina alkunsa lataili ja taas mentiin veneellä pitkä matka. Taisi olla veneessäänkin jotkin keräimet, en enää tarkkaan muista, mutta ainakin kovasti kehui.

  1. Kovasti suren että Kalle on ollut poissa täältä, jos vähän kallellaan vasemmalle olikin niin ihan vähän vaan ja soveltuvin osin. Ikävä tulee Kallen kiehtovia tarinoita elämästään omilla ehdoillaan MAALLA kanojensa ja sähköllä kulkevan veneensä kanssa ja kolmipyöränsä. Mutta näin taitaa olla tämän blogin henki, olet paksunahkainen oman asiansa kanssa tai sitten myötämielinen. Kukin kirjoittelee siellä mistä tykkää että hyvä on.

   1. Minun mielestäni jokainen saa olla punainen, sininen, vihreä tai vaikkapa musta – mutta minun blogiini ei tarvitse tulla valehtelemaan, jankuttamaan tai häiritsemään. Kirjoittakoon omissa blogeissaan mitä hyvänsä, mutta minun asiablogiini ei tarvitse tulla jauhamaan paskaa. Minä ensin varoitan, sitten poistan ja jos jankutus jatkuu niin poistan sitten kaikki kyseisen kirjoittajan kirjoitukset kirjoittipa ihan mitä hyvänsä.

    Esimerkiksi Heikki Karjalainen käyttäytyi Vapaussota 100 vuotta sitten artikkeleideni yhteydessä niin törkeästi, että poistan automaattisesti kaikki sen kirjoitukset blogistani kirjoittipa se mitä hyvänsä.

    Pohjola valehteli törkeästi minusta ja tekemisistäni jo Aamulehden blogeissa ja jatkoi valehtelua Pirkan blogeissa. Siksi poistin myös sen kommentit automaattisesti omasta blogistani.

    1. Eihän se aina helppoa ole hyväksyä, tykätä tai saati yrittää ymmärtäää että ihmisessä on monia puolia. Joku yksi ja sama ihminen voi olla yrittäjä, jossain kohtaa kommunisti, haitarimusiikin ymmärtäjä jopa kansantanhujen ystävä, kuorolaulaja, feministi, sovinisti ja mitä niitä nyt on ristiriitaisuuksia omassa itsessään mutta olisi kanssaläjän hyvä olla poimimatta jotakin ihmisen monista pirteistä ja tuomitsemalla sen detaljin mukaan mistä ei pidä.
     No parempi minäkään sanomaaan, esimerkiksi rap ”musiikkia” sietämättömänä pitävä.

     1. Nyt pitää pyytää anteeksi edellistä vuodatusta, otsikosta pahasti poikkesin, innostuksessani en kiihkossani muistanut että auringon energiasta oli puhe.

 8. Eipä siinä aurinkovoimassa mitään vikaa ole, sehän on ilmaista energiaa sinänsä taivaalta. Tiedän monia jotka ovat sitä rakentaneet itselleen ja aivan iloisilla mielin.

  Vika on siinä jos rahoitamme sillä tehtäviä voittoja valtion budjetista ja samalla heikennämme sähköverkkomme luotettavuutta.

  1. Silloin kun aurinko paistaa, on sähkö yleensä halpaa tuottaa. Kansantaloudellisesti ajatellen panelit ovat kyseenalaisia, mutta voinevat tuottaa hyötyä kevättalvella ja muulloinkin paikoissa, mihin sähkölinjat on kalliit vetää.
   Voi olla niinkin, että panelien hankkiminen on Telluksen resurssien ja luonnon tuhoamista. No, vihreille tuhotoiminta kyllä sopisi.

   1. Tohtori Eija-Riitta Korhola esitti kerran blogissaan miten hirmuinen määrä luonnonvaroja kulutetaan aurinkopaneelien valmistukseen ja miten saastuttavaa se on.

  2. Suurin vika on siinä hypetyksessä, että tuulivoimaa ja aurinkovoimaa pitää väkisin rakentaa Suomeen tukiaisten avulla.

   Kumpikin ovat haitallista sattumavoimaa. Juuri silloin kun Suomessa kulutetaan eniten sähköä, niin kumpikaan niistä sattumavoimista ei tuota sähköverkkoon sähköä ainakaan mainita saakka.

   Nämä sattumavoimat aiheuttavat sen, että puretaan pois jo olemassa olevaa hyödyllistä sähköntuotantoa kannattamattomana ja sähköverkkoon joudutaan tekemään niiden vuoksi suuria investointeja.

 9. Suomessa myös siitepöly on melkoinen riesa aurinkovoimaloissa. Jos on mökillä muutama paneeli, niin ne voi puhdistaa vaikkapa vedellä ja harjalla, mutta aurinkovoimalassa on ihan pirunmoinen määrä paneeleja – ei ole pikkujuttu puhdistaa niitä.

Kommentoi