Hyvä vaalihaastattelu – ottakaa opiksi

Viron ”Hesari” – Postimees-lehti teki virolaisen puolueen EKRE puheenjohtajasta Mart Helmestä loistavan haastattelun.

Suomalaisten toimittajien pitäisi ottaa tästä oppia.

Toimittaja esittää kriittisiä, jopa ilkeitäkin, kysymyksiä – mutta antaa haastateltavan rauhassa vastata kysymyksiin pitkältikin jos haastateltava niin haluaa.

Tällä tavoin tulee lukijoille selväksi sekä henkilön ominaisuudet, että puolueen kannat tärkeisiin kysymyksiin.

Itse en ole EKREn kannattaja, mutta tämä haastattelu oli aivan loistava, sitä lukiessani välillä jopa nauroin itsekseni.

EKRE on tiukka maahanmuuton vastustaja ja Mart Helme mm. kannattaa kuolemanrangaistusta raskaisiin rikoksiin syyllistyneille. EKREllä on jopa puolustusministerikanditaatti valmiina ennen vaaleja – tuttavani everstiluutnantti Leo Kunnas.

EKRE haluaa, että Viro jää virolaisten kansallisvaltioksi, eikä Virosta tule kolmannen maailman ylijäämien roskakoria.

EKRE haluaa tehostaa Viron maanpuolustusta. Tarvitaan kauas kantavaa ilmatorjuntaa, jne., jne. Kun Viro on pitkän Venäjän miehityksen vuoksi köyhä, niin Viron pitäisi EKREn mielestä pyytää aseapua USAlta.

Tätä kirjoittaessani minä katsoin koko haastattelun – niin hyvää haastattelua on minun mielestäni ihan turha odottaa suomalaiselta medialta – aivan loistava.

15 vastausta artikkeliin “Hyvä vaalihaastattelu – ottakaa opiksi”

  1. Olen itse tehnyt muutamia haastatteluja kameran edessä. Olen myös kouluttanut kymmeniä poliitikon alkuja tässä harjoituksissa joissa esitän ns. haastavaa haastattelijaa. Se on todella upea laji, josa olen pieni amatööri. Ihailen suuresti niitä jotka siitä suoriutuvat hyvin.

    Suomesta en ole vielä ensimmäistäkään hyvää haastattelijaa löytänyt.

    1. On taitolaji – olla julistamatta omaa ideologiaansa ja kaivaa haastateltavasta sekä henkilökohtaisia ominaisuuksia, että asiaa.

      Tässä esimerkissäni haastattelija lähti hyvin viattomalla aiheella liikkeelle kysymällä miksi haastateltava ei hyödynnä vaalikampanjassa hyvää laulutaitoaan – rentoutti haastateltavaa, joka odotti kovaa hyökkäystä.

      Sitten haastattelija kiristi ruuvia melkein saaden haastateltavan hermostumaan. Koko ajan saatiin selkeitä vastauksia tärkeisiin kysymyksiin.

    1. En tiedä sanneista enkä ulpukoista, mutta suoraan sanottuna vituttaa ohjelmat jossa tyypit huutavat toistensa päälle, eikä kenelläkään ole mitään asiallista sanottavaa.

    1. Uskallan olettaa enemmistön suomalaisista toimittajista olevan punavihreitä.

      Kun Venäjä epäonnistui Suomen valloitusyrityksissään Vapaussodassa, Talvisodassa ja Jatkosodassa, niin Venäjä vaihtoi taktiikkaa. Kouluhallitus miehitettiin punaisilla ja sitä myöten myös toimittajakoulutus.

  2. Vielä kun ymmärtäisikin jotakin, voisi olla hyväkin haastattelu.

    1. Ymmärtämättäkin näkee eron – on pitkiä vastauksia.

      Minä tietysti ymmärrän täydellisesti sekä puhuttuna, että kirjoitettuna – jopa ajattelenkin viroksi.

  3. Harri, totta puhuen sitä sarjaa en ole katsonut.

    Nyt kun mietin, kotimaisista haastattelijoista annan pisteet Roman Schatzille sekä Ruben Stillerille. Molemmat ovat aina joskus – harvoin mutta edes joskus – tehneet todella hyviä haastatteluja. Osumaprosentti on siinä 5% tienoilla mutta se on 5% enemmän kuin pääosalla muita.

    Tuore esimerkki tosi huonosta haastattelusta tapahtui kun Sari Valto haastatteli Jussi Halla-ahoa ja Silvia Modigia tässä ohjelmassa. Sekä Jussi että Silvia puhuivat viisaasti, molemmilla oli hyvä ulosanti ja perusteluja, mutta haastattelija oli täysin kykenemätön kuulemaan haastateltavia, ei pystynyt pysymään aiheessa eikä edes yrittänyt piilotella omia mielipiteitään. Surkea esitys, kaikin puolin.

    1. On valitettavan yleistä, että haastattelija suoltaa ulos omaa ideologiaansa, eikä yritäkään saada esille haastateltavan näkemyksiä.

      1. Osataan vaalihaastattelussakin Sampo Terhon vaalihaastattelu 2019 Alfa-teeveessä kaikkein paras. Haastattelijana toimi kokenut ja taitava toimittaja, Suomen Kuvalehden pitkäaikainen päätoimittaja Tapani Ruokanen. Terhon vaalihaatattelu oli paras myös Ylellä, joskin haastattelijat olivat aivan eri maata kuin Tapani Ruokanen. Terho piti Ylen hyökkäävässä haastattelussakin osaavasti ja sivistyneesti pintansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *