Joutsenilla väärä camo

Kun pyöräilin 5.5.2019 erään tutun pellon vierestä kulkevaa tietä pitkin niin niin silloin joutsenilla oli aivan erinomaisen hyvä camo (maastopuku). Pellolla oli nimittäin tuore puhdas valkoinen lumipeite.

Joutsenet (kymmeniä) tiesivät itsekin, että nyt heillä on hyvä camo ja olivat kaikessa rauhassa ihan lähellä tietä. Pyöräillessäni näin selvimmin vartiossa olevien joutsenten korkealla olevia kääntyileviä päitä. Liikkumattomana olevia oli lähes mahdotonta havaita.

Huikkasin silloinkin joutsenille ystävällisesti: Terve joutsenet, minua ei tarvitse pelätä.

Eilen aamulla sen sijaan pyöräillessäni saman reitin joutsenilla oli väärä camo. Pelto oli vaalean vihreä ja taas lepopaikkana kymmenille joutsenille. Joutsenet ymmärsivät taas mainiosti, että heillä on vääränlainen camo, joten he olivat paljon kauempana tiestä.

Toki nytkin huikkasin joutsenille ystävällisesti: Terve joutsenet, minua ei tarvitse pelätä.

——

Niin, minulle joutsen on ”hän”, mutta punikki on ”se”.

5 Replies to “Joutsenilla väärä camo”

 1. Yrjö Kokko pelasti sukupuuttoon kuolemassa olevan joutsenen. Nyt niitä on niin paljon, että suuri osa ei mahdu enää Lappiin pesimään, joten moni jää tänne etelämpään ja ihan ympärivuotiseksi.

  Nythän on ollut puhetta joutsenen metsästämisestä, kun se on määritetty haittaeläimeksi.

 2. En tunne kovin hyvin asiaa, mutta eiköhän se ole Suomen Riistakeskus.Enkä tiedä mikä on virallinen kanta, mutta julkisessa keskustelussa joutsen on ihan aiheesta haitta monessakin mielessä.

  1. Jyväjemmarit voivat pitää joutsenta haittaeläimenä, kun ne muuttomatkoillaan syövät pelloilta siemeniä.

   Ei ne joutsenet kuitenkaan oikeasti tuota merkittävää vahinkoa.

   Hanhia on kuitenkin Virossa joskus pelloilla haitaksi saakka.

Kommentoi