Normandian maihinnousun vuosipäivä

Tänään useissa uutisissa on kerrottu Normandian maihinnoususta 6.6.1944.

Ainakin suomettunut Yle väitti, että sen maihinnousun avulla Eurooppa ”vapautettiin”. Se on vain osatotuus.

Toki maihinnousun onnistumisen seurauksena Ranska, Belgia ja Hollanti vapautuivat Saksan miehityksen alta.

Erittäin oleellista on kuitenkin huomata, että imperialistinen roistovaltio Venäjä valloitti puoli Eurooppaa puoleksi vuosisadaksi brutaaliin miehitykseen USAn antaman aivan idioottimaisen suuren materiaalisen avun vuoksi.

USAn presidentti Roosevelt oli lievästi sanottuna onneton tunari. Venäjä liittoutui länsimaiden kanssa Saksaa vastaan, että ei häviäisi sotaa Saksalle kuten hävisi Ensimmäisessä Maailmansodassa. Luonnollisesti Venäjä petti liittolaisiaan.

21 Replies to “Normandian maihinnousun vuosipäivä”

 1. Stalinille toki sopi että länsiliittolaiset kuluttivat voimaansa normandian rannikolla.

 2. Ranskalaiset? Eiköhän enempi saksalaiset mm. Dresdenin pommituksissa. Jotka eivät takuulla edesauttaneet sodan loppumista. Hitlerille oli yks hailee kuoleeko siviilejä.

  1. USA ja Englanti pommittivat hyvin ankarasti liittolaismaataan Ranskaa ja siinä menetti henkensä varsin suuri määrä ranskalaisia siviilejä.

   Dresdenin pommitus oli tietysti väärin, sillä se oli siviilikohde – ja tavallisten asukkaiden lisäksi täynnä pakolaisia. Dresden oli kuitenkin pommittajien viholliskohde päinvastoin kuin ranskalaiset.

 3. Todellakin verkosta vilkaisemalla selviää, että liittoutuneitten pommituksissa kuoli 50 000-75 000 siviiliä Ranskassa.

  1. Niin Eemeli, nyt nostetaan mekkala jos USAn täsmäpommituksessa tulee yksi siviili ”collateral damage” kun oikeita pommituksen kohteita tapetaan joukoittain.

   Toisaalta kun Venäjä aiheuttaa suuria siviilitappioita esimerkiksi Syyriassa, niin se ei tunnu kiinnostavan ketään.

 4. Suomelle ei ainkaan mitään iloa tuosta maihinnoususta ollut, päin vastoin, Stalin saattoi alkaa sen suojassa kannaksella suurhyökkäykseen… Minun puolesta oisivat saksalaiset saaneet työntää mereen takaisin tuon invaasion. Maihinnousu päivänä saksalaisten panssaridivisioona pääsi maihinnousurantojen väliin vastahyökkäyksessä muttei pystynyt enää levittämään murtokohtaa ja joutui vetäytymään.

  1. Juha, liittoutuneiden harhautus onnistui loistavasti. Saivat näyttämään maihinnousun Normandiaan harhautuksena ja oikean maihinnousun tapahtuvan toisaalle Kanaalin kapeimpaan kohtaan. Siten Saksan parhaat joukot odottivat maihinnousua toisessa kohtaa samalla kun Normandiassa taisteltiin sodan ratkaisutaistelua.

   Jos Saksa olisi onnistunut lyömään maihinnousseet joukot, niin se olisi voinut siirtää merkittävän määrän joukkojaan lännestä itään ryssiä vastaan. Uutta yritystä ei olisi voitu tehdä pitkään aikaan.

  1. Kyuu, kyseessä oli oman edun tavoittelu yleisen edun sijaan.

   Esimerkiksi Englannin pääministeri Churchill oli vannoutunut kommunismin vastustaja, mutta kun Englanti oli tuhon partaalla ise julistamansa sodan vuoksi, niin avuksi kelpasi vaikka itse Piru (kuten Churchill julkisesti kertoi).

   Sitten kun Saksa luhistui, niin Churchill toki sanoi: Taisimme teurastaa väärän sian. Hän tarkoitti, että oikea Sika olisi ollut Venäjä.

   Minun tietääkseni Roosevelt ei eläessään ymmärtänyt tehneensä virhettä tukiessaan imperialistista roistovaltiota Venäjää – mitäpä niistä Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Unkarista, Romaniasta, jne., jne.

 5. Liittoutuneiden ilmaherruus teki ranskassa joukkojen siirrot päiväsaikaan mahdottomiksi. Ainoastaan yöaikaan pystyi liikuttamaan panssaridivisioonia. Rommel tiesi että ainoa mahdollisuus on tuhota invaasio rannoilla. Saksalaisten tarpeeksi voimakkaat vastatoimet myöhästyivät ja sillanpää laajeni sisämaahan.

  1. Niin, panssaridivisioonien siirtämiseen Normandiaan olisi tarvittu Hitlerin lupa. Hitler oli kuitenkin ottanut unilääkkeen ja kieltänyt herättämästä. Kukaan ei uskaltanut herättää Hitleriä, joten panssaridivisioonia ei siirretty vastahyökkäykseen Normandiaan ajoissa.

  1. Riippuu siitä miltä kannalta katsotaan.

   Jos maihinnousu Normandiaan olisi epäonnistunut ja ryssät olisivat vallanneet koko Euroopan, niin ei sekään olisi juuri naurattanut. Toteutuneessa historiassa ryssät saivat valloitettua vain puoli Eurooppaa ja vain puoleksi vuosisadaksi, vaikka tavoitteena oli valloittaa koko Eurooppa – aluksi.

   http://jput.fi/Miksi_Saksa_hyokkasi_Venajalle.htm

 6. Olis voinut sen verran antaa Saksan hoitaa Venäjän ettei Puola ja koko muu Euroopan puolisko olisi joutuneet kommunismin alle.

 7. Jaa jaa kommunisti-NL maan rakoon? Ja sitten? Olisiko maa pitänyt miehittää? N-liittoa ei ole nää. Tilalla joka puolelle uhoileva Venäjä. Pahoin pelkään noin valtavaa maata ei valloita pirukaan. Venäläinen voi olla monta mieltä vallanpitäjistään, mutta ei takuulla kaipaa vierasta komentoa. Pian alkaa partisaanitoiminta miehittäjiä vastaan. Venäläiset saattavat näyttää keskisormea johtajilleen, mutta ovat isänmaallisia.

  1. Ensimmäisen Maailmansodan halusi saada aikaan nimenomaan Venäjä, mutta Venäjä hävisi Ensimmäisen Maailmansodan Saksalle joutuen solmimaan Saksan kanssa Brest-Litowskin rauhansopimuksen. Se Venäjän häviö Saksalle mahdollisti mm. Suomen, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan itsenäistymisen.

   Vastaavasti nimenomaan Venäjä halusi saada aikaan myös Toisen Maailmansodan ja myös sai sen aikaan. Venäjä olisi hävinnyt myös Toisen Maailmansodan Saksalle ilman USAn massiivista apua Venäjälle. Se Venäjän häviö olisi mahdollistanut itsenäiset Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, jne.

   http://jput.fi/Stalinin_puhe_190839.htm

Kommentoi