Liikennevalvontaa Tallinnassa.

Viimeksi oliko tuosta runsas viikko sitten kun poikkesin pari päivää Tallinnassa, kertoi tuttavani (kaitsevägi:n kapteeni), Tallinnan poliisin mielenkiintoisesta kokeilusta; ylinopeutta ajettuasi, poliisi saattaa tarjota sinulle ”muuntorangaistusta”, 45 min – 60 min breikki tien laidassa ”jäähyllä”, sakon asemasta. Erikoista mutta kun Tallinnan liikennekäyttäytymisen tuntee, saattaa olla, että kaikkia keinoja pitänee kokeilla.

Ajonopeudet Tallinnassa ovat melko suuret liikenteeseen nähden, ohitukset varsin persoonallisiakin.

Vaikka autokalusto parin vuosikymmenen aikana on nykyaikaistunut, liikennekuolemien määrä ei vain ole laskenut. Asenne liikenteessä saa vivahteen meidän liki viidenkymmenen vuoden takaiseen liikennekulttuuriimme.

Ainut erittäin poikkeava piirre suomalaiseen on jalankulkija suojatiellä, se on aivan huippua Tallinnassa. Helsingissä suojatiellä kuolee helposti Tallinnassa ei.

Pari päivää sitten luin siitä Tallin 24-sivustoiltakin. Tosi mielenkiintoinen kokeilu.

6 vastausta artikkeliin “Liikennevalvontaa Tallinnassa.”

 1. Tuossa muuten Eestin liikennesakoissa linja lähentelee Suomen vastaavaa käytäntöä.
  Ystäväni kapteeni ansaitsee kaikkineen n 1600€/kk. Ei se ihme ole jos sakon pystyt kuittaamaan n tunnin breikillä. Opettavaa toki lienee.

  1. Niinpä, mielestäni kokeilemisen arvoinen vaihtoehto myös meillä. Leikkimielessä voisi näinkin ajatella että jos tunnin varikkorangaistus ei olisi vaihtoehto vaan pakko hurjastelijoille joiden vuositulot ovat yli 70.000. Köyhät taas varmaan mielellään sakon sijasta tunnin pohtisivat tien sivussa maailman epätasa-arvoisuuden syitä ja seurauksia.

 2. Muutaman kerran katsellut televisiosta ”Alaskan poliisi” nimistä ohjelmaa. Siellä on ihan toinen meininki, liikenteen valvonnassa lyödään heti rautoihin ja sanotaan sinua ei ole pidätetty, tämä on turvallisuustoimenpide. Sitten tutkitaan taskut, ettei löydy aseita ja sanotaan, että sinulla oli takavalo pimeänä. Yleensäkään ei päästetä kuskia ulos autosta enen, kuin tulee toinen poliisipartio paikalle. Melkoista turvallisuuden maksimointia.

 3. Tallinnaan en lähtisi autolla.
  Suomessa voisi rikkeestä tehdä samoin ja aina jähylle.
  Ajaessani viimeviikolla eräs ohitti minut risteysalueella kaksilla keltaisilla viivoilla ylinopeudella koska itse ajoin ko kohdalla sallittua 80 km/h nopeutta.

 4. Vuosikausia olen Tallinnassa omalla autollani liikkunut kuten ympäri Eestiä. Pitää vain oppia tuo paikallisten liikennekäyttäytyminen ja sopeutua siihen. Tietyt rikkomattomat lainalaisuudet Tallinnankin liikenteessä vallitsevat.
  Ainut ja ehkä suurin ongelma lienee kova ajo- ja tilannenopeus. Toinen sitten tuo ohituskulttuuri; Tallinnassa on tavanomaista se, että ajat keskikaistaa, kun seuraavasa risteyksessä pitää päättää, kumpi kääntyvä kaista vetää paremmin. Samassa oikealta ajaa ohi auto, ryhmittyy eteesi ja kääntyy vasemmalle; aivan tyypillinen tilanne mutta ne taustapeilit ja vilkun käyttö?

Kommentoi