Posti.

Näilläkin sivustoilla tuota postia on hutkittu oikein olan takaa. Siis postinkantojärjestelmää.

Vähänkään varttuneemmat, jos hieman muistelevat, muistanevat, että esim maaseudulla, posti jaettiin vielä 60-luvullakin ns nippujakeluna. Jakopiirissä oli vain yksi ”laatikko”, yleensä kaupan yhteydessä ja sitten postitoimipaikassa. Tilatut lehdet mm käytiin hakemassa jopa muutaman kilometrin päästä yhteispostilaatikolta.

Oli muuten melkoinen taidonnäyte kun postiauton (lienevät jo kadonneet) rahastajapoika heitti liikkuvasta autosta lehtinipun jakelulaatikkoon; jos heitto epäonnistui, kuljettaja piruuttaankin ajoi satakunta metriä ja sitten rahastajapoika sai liikuntaa.

En edes muista kaupungissa asuessani kaivanneeni lehteä/muuta postia ja sen jakelun aikataulua. Posti tuli kun tuli ja ei se aikataulu niin tärkeää ollut.

Tänä päivänä tulee meille seutukunnallinen, vanhoista valtakunnanuutisista + jopa tuoreista (ehkä) seutukunnallisista uutisista koostuva lehti n klo 01.50 postilaatikkoon. Jaa, ettäkö mistä tiedän. Vanha mies kun nukkuu ns ”koiran unta”, herää pieneenkin häiriöön. Meillä tuo ”häiriö” syntyy kun jakeluauton valot heijastuvat peilin kautta seinään. Kovin on meillä täsmällistä tuo lehden tulo, toisaalta etanaposti tulee silloin kun tulee. Ei se maankaatokysymys ole, ainakaan minulle.

Yhteydenpitoni hoidan ystäviini/sukulaisiini s-postilla. Kirjettä en ole kirjoittanut pariin kymmeneen vuoteen.

Lopuksi vielä on mainittava, että erilaiset jakeluyhtiöt ja niiden aikaansaamat mokat, kaadetaan surutta suureen postin laariin.

2 vastausta artikkeliin “Posti.”

  1. Ei valittamista postipalveluista, toisaalta eipä paljon tule postiakaan, kun laskutkin tulee e-laskuina ja mainokset / ilmaisjakelut on estetty.

  2. Eikös valtiokin asialla sen postin toimintoja siirtämässä Viroon – me toki asumme Suomessa.
    Tunnen kolme läheistä jotka ovat olleet postilla jakajana ja lähteneet pitkän työrupeaman jälkeen ennenaikaisesti työnantajansa suosituksesta.

Kommentoi